Zavrieť

Porady

Cukety.

ldi ldi

ldi je offline (nepripojený) ldi

Ahojte ,
dostávam pravidelne cukety a vysmážaných som už prejedený.
Poraďte mojej manželke nejakú zmenu.
Ďakujem.[IMG]images/icons/icon8.gif[/IMG]
Usporiadat
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Je sezóna cukiet, dnes som robila tzv. uncle ben´s. Je to vynikajúce na cestoviny aj mäso. Mäso podusím vo vlastnej šťave a ku koncu pridám uncle ben´s, stačí len zovrieť, aby sa šťavy spojili.
Tu je rozpis:
2 veľké cukíny nakrájané na kocky 1 kg červenej papriky nakrájať na rezance, 1 kg paradajky /ošúpať a nakrájať/, mala som málo, tak som pridala krájané v konzerve, 6 veľkých cibúľ pokrájať na pásiky, 1 veľkú hlavičku cesnaku pretlačiť, 6 veľkých mrkiev postrúhať nahrubo, 2 ks póriku pokrájať na koliečka, 1 malý kečup /pikantný/, 0,2 dcl olej, 1,5 kl soľ, 1 sójová omáčka, 1 paradajkový pretlak. Kto rád, aj niečo štipľavé, papričky, kukuricu, šampiňony,.. miešate a podľa chuti ešte vylepšujete
Varíme 15 minút, krásne to vonia a pustí veľa šťavy. Potom dáme do pohárov a ešte sterilizujeme 10-15 minút.
Mne vyšlo 22 3 dcl pohárikov, ale množstvo som dávala od oka, viac cukiny a mrkvy, ako je v recepte.
zaváranie 001.jpg  
zaváranie 002.jpg  
zaváranie 004.jpg  
zaváranie 006.jpg  
zaváranie 008.jpg  

1/1
9 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Pridám moju cuketu na špagety.

4 PL olivového oleja
50 g masla
100 ml kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)
2 - 3 cukety (nakrájané na jemné kolieska)
25 g parmezánu
jemne nakrájaná petržlenová vňať s pažítkou
soľ a korenie na dochutenie

Na panvivi rozohrejeme olej, maslo a zľahka osmažíme plátky cesnaku a cukety - asi 15 - 20 mimút, osolíme, okoreníme, pridáme smotanu, parmezán a necháme ľahko zvariť.

Pripravíme špagety podľa návodu, pridáme cuketu, zmiešame posypeme zmesou vňatky a pažítky a parmezánom.

P.S.
U nás robíme špagety na rôzne variácie. Špagety sú zvlášť vo veľkej mise a okolo je niekoľko menších misiek :
- miska s vajíčkami uvarenými na tvrdo a jemne nakrájanými,
- miska s parmezánom, alebo syrom strúhaným alebo jemne nasekaným
- miska s rajčinovým základom, cesnakom a rôznou dostupnou zeleninou
- miska s rajčinovým základom, cesnakom, cibuľkou a mletým mäsom
- miska s cesnakovým základom
- miska s cuketovým základom
- miska s nasekanou petržlenovou vňaťou a pažítkou
- miska so šunkovo- vajíčkovým a smotanovým základom a pod.
- miska s jemne nasekanou šunkou zmiešanou s pažítkou
atď.
Vždy podľa sezóny a každý si potom sám pripraví svoje špagety priamo pri stole sám, podľa vlastných chuťových pohárikov, osvedčilo sa to hlavne keď príde návšteva.
7 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

Toto som sa dočítala o cuketách:

100 g cukety obsahuje:

93 g vody
2,2 g hodnotných uhľovodíkov
1,6 g bielkovín
1,1 g vláknin
152 mg draslíka
30 mg vápnika
25 mg fosforu
3 mg sodíka
1,5 mg železa
vitamín A, B1 a C

Cuketa ako liek:

Šupka cukety je bohatá na karotény a horčík, táto kombinácia je ideálna ako impulz pre látkovú výmenu v bunkách. Takúto vlastnosť majú už len hormón štítnej žľazy Thyroxín a vitamín E. S touto vlastnosťou aktivujú schopnosť obrany voči stresu, posilňujú nervy, fyzickú a psychickú výkonnosť, mozog a predovšetkým syntézu bielkovín v každej jednej bunke. U mladých cukiet je dobré liečivé konzumovať aj šupku.
Celá cuketa:
- aktivuje látkovú výmenu
- vhodná zelenina pri chudnutí bez straty výživných látok
- zvyšujú výkonnosť mozgu a koncentráciu
- pôsobia upokojujúco a pritom stimulujúco pre nervy
- zvyšujú bielkoviny a tým výkonnosť
- posilňujú svaly a srdce
- účinkujú močopudne, vyplavujúco a odkyseľujú organizmus
- zbavujú škodlivých látok črevo a viažu na seba tuky
- odstraňujú lenivosť čreva a zápchu
- posilňujú imunitný systém
- posilňujú všetky sliznice v tele

Skladovanie:
Cukety sa môžu skladovať do 12 dní niekedy dlhšie, nepatria do chladničky, patria na chladné tmavé miesto, nemajú byť skladované pod 8°C.
Neskladovať v blízkosti rajčín, jabĺk a iných podobných druhov ovocia (ovocie dozrievajúce v tomto čase), pretože rajčiny, jablká a tieto druhy ovocia vylučujú etylén a ten spôsobuje, že cuketa veľmi rýchlo dozrieva a rýchlo podlieha skaze



Prevzané z knihy: "Ovocie a zelenina ako liek" od K.Oberbeil a MUDr. Christiane Lentz
7 0
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

Moja obľúbeá cuketa:

Do olivového oleja roztlačíme cesnak a nalejeme sójovú omáčku, pridáme bylinky od výmyslu sveta.
V tejto zmesi marinujeme cuketové koliečka aj so šupkou. Koliečka poukladáme na plech v jednej vrstve a necháme zapiecť cca 15 minút. Potom to zalejeme rozšľahanými vajcami a posypeme strúhaným syrom, zapečieme a už len prsty oblizujeme.
Keď si k tomu dáte paradajkový šalát s bazalkovými čerstvými lístkami, cesnakom, ochutené olivovým olejom a citrónom, tak na rande prosím túto pochúťku vziať aj polovičke .
Je takmer zaručené, že upíri sa Vám vyhnú a keď polovička dostane tiež veľa cesnaku, už ho z Vás cítiť nebude.
6 0
Sharon Sharon

Sharon je offline (nepripojený) Sharon

Celkom obyčajná baba s hlavou v oblakoch, ale s nohami na zemi... ...viac
Ja som prvýkrát robila z cukety toto “Čatní (chutney)” a bolo výborné, vyskúšajte.
1 kg očistenej cukety a 2 červené papriky nastrúhať nahrubo, 250g cibule nakrájanej nadrobno, 3 strúčiky cesnaku - prelisovaného, 1 lyžička čerstvo nastrúhaného zázvoru, 80g hrozienok, 500 ml vínneho octu, 100g cukru, 1 lyžička soli, po štvrť lyžičke kajenského korenia, mletého nového korenia a koriandru.
Všetko dať do hrnca, premiešať a pomaly variť za občasného premiešania asi 40-50 minút. Horúce čatní naložiť do pohárov, uzavrieť, otočiť hore dnom a nechať vychladnúť.
Čatní sa používa ako príloha k mäsám, všade tam, kde by sme použili napr. horčicu.
5 0
ludmilla ludmilla

ludmilla je offline (nepripojený) ludmilla

A ešte z mojich diétnych receptov:

Losos zapečený s cuketou a rajčinami a zeleninový šalát

2ks filiet z lososa
1 cuketa
3 rajčiny
olivový olej
korenie čerstvo pomleté
morská soľ
jarná cibuľka na ozdobenie

Lososa potrieme olejom, mierne osolíme, okoreníme, uložíme do zapekacej misky, prekryjeme zeleninou nakrájanou na kocky, dáme piecť do rúry - 200 stupňov asi 20 minút (v polovici pečenia dáme zeleninu pod lososa), hotové na tanieri ozdobíme jarnou cibuľkou.
Šalát je listový, natrhaný na malé kúsky, rajčina, uhorka tiež nakrájaná, všetko pokvapkané olivovým olejom a dochutené morskou soľou


Rolky z kuracích stehienok plnené cuketou a jarnou cibuľkou.

9 ks vykostených kuracích stehienok bez kože
1 stredne veľká cuketa nakrájaná škrabkou na zeleninu
jarná cibuľka
mleté čili papričky sušené
morská soľ
olivový olej

Mäso jemne naklepeme tupou stranou nožíka, potrieme olivovým olejom, okoreníme čili papričkou (papričky s mlynčekom), dochutíme morskou soľou (morská soľ s mlynčekom). Na jednotlivé plátky dáme cuketu a jarnú cibuľku, zavinieme do rolky, zabalíme do alobalu. Rolky poukladáme do pekáčika a pečieme 200 stupňov približne 35 minút.


Karfiolovo - cuketove pyre.

karfiol
cukata
sol
mlieko
Karfiol a cuketu uvarime do mäkka v kocke bujónu, roztlacime, dochutime solou a mliekom.
Losos zapečený cuketou a rajčinami.jpg  
Rolky z kuracích stehienok plnených cuketou a jarnou cibuľkou_1.jpg  
Rolky_2.jpg  
Rolky z kuracích stehienok plnené cuketou a jarnou cibuľkou_3.jpg  
Príloha _ karfilovo_cuketové pyré.jpg  

Losos so stredomorskou zeleninou.jpg  
Losos na ihle.jpg  
1/1
5 0
Zdenka 0705 Zdenka 0705

Zdenka 0705 je offline (nepripojený) Zdenka 0705

Zdenka 0705 Pozri príspevok
Je sezóna cukiet, dnes som robila tzv. uncle ben´s. Je to vynikajúce na cestoviny aj mäso. Mäso podusím vo vlastnej šťave a ku koncu pridám uncle ben´s, stačí len zovrieť, aby sa šťavy spojili.
Tu je rozpis:
2 veľké cukíny nakrájané na kocky 1 kg červenej papriky nakrájať na rezance, 1 kg paradajky /ošúpať a nakrájať/, mala som málo, tak som pridala krájané v konzerve, 6 veľkých cibúľ pokrájať na pásiky, 1 veľkú hlavičku cesnaku pretlačiť, 6 veľkých mrkiev postrúhať nahrubo, 2 ks póriku pokrájať na koliečka, 1 malý kečup /pikantný/, 0,2 dcl olej, 1,5 kl soľ, 1 sójová omáčka, 1 paradajkový pretlak. Kto rád, aj niečo štipľavé, papričky, kukuricu, šampiňony,.. miešate a podľa chuti ešte vylepšujete
Varíme 15 minút, krásne to vonia a pustí veľa šťavy. Potom dáme do pohárov a ešte sterilizujeme 10-15 minút.
Mne vyšlo 22 3 dcl pohárikov, ale množstvo som dávala od oka, viac cukiny a mrkvy, ako je v recepte.
Prosím opravte si množstvo oleja, malo by byť 1,5 až 2 dcl.
4 0
danushka danushka

danushka je offline (nepripojený) danushka

Tak teda ešte jeden tiež overený a chutný, cuketový :

Na olivovom oleji orestujeme na hrubé rezance cibuľku, paradajky, papriky. Podusíme cca 10 minút a na kocky pokrájanú nelúpanú cuketku pridáme, podusíme max. 5 minút, aby ostala chrumkavá. Ochutíme soľou, sladkou červenou papričkou, čiernym korením a rascou, ku koncu pridáme zo tri PL kečupu, môže byť aj rajčinový pretlak.
Už keď je táto dobrota na tanieri, pridáme zálievku z jogurtu, bylinkami a pretlačeným cesnakom. Cesnakom nešetríme, zas .

Je to vynikajúce najmä v lete. Jedlo v horúčavách zasýti, ale nie je ťažko stráviteľné.
Kto môže chlebík a nepriberá z neho, kľudne nech si dá.
My, čo máme problémy s gombíkmi na blúzkach na chlebík nepozeráme a už vôbec si ho nedávame.
3 0
EMILY04 EMILY04

EMILY04 je offline (nepripojený) EMILY04

Moja mamka má niekoľko výborných receptov z cukin. Ja z nich robím aspoň tie čo chutia aj deťom.
Príloha k jedlu:
šalát- 4kg cukin
1/2 kg cibule
1/2 kg mrkvy
1/2 kg paprík
Všetko postrúhať, osoliť podľa chuti (ja dávam malú hrsť soli), zamiešať. Varechou alebo rukou vyžmýkať do šťavy a dať do fliaš. Do fliaš vkladať aj s tou šťavou a sterilizovať asi 15 minút. Lepšie povedané ak sú horúce viečka.
A načo sa používa tento šalát? Hocikedy v priebehu roka, ak máte chuť alebo nečakanú návštevu ho otvoríte, môžete ale nemusíte narezať doň šunku, či mäkkú salámu a pridáte tatarskú omáčku. Je to ozaj veľmi dobré a hlavne rýchle.
Dobrú chuť.
EMILY04
2 0
Zajtra Zajtra

Zajtra je offline (nepripojený) Zajtra

Cuketový paprikáš. Na cibuľke popražíš cuketové kocky, poprášiš paprikou, zaleješ a keď je polomäkká, zahustíš smotanou s rozmiešanou múkou. S knedlíkom je to fajne.
2 0
petovsan petovsan

petovsan je offline (nepripojený) petovsan

S obľubou robievam tento "Slaný zucchinový koláč" :

400 g zucchiny postrúhanej na hrubom strúhadle (mladé aj so šupkou)
150 g diétnej salámy (šunky) pokrájanej na drobné kocky
150 g tvrdého syra postrúhaného na hrubo
1 dcl oleja
200 g hrubej múky
1 vrecko prášku do pečiva
3 celé vajcia
1 veľká cibuľa pokrájaná na drobno
3 - 5 strúčkov prelisovaného cesnaku
ml. čierne korenie
vegeta, soľ podľa chuti

Všetky prísady spolu zmiešať v mise, nechať cca 10 - 15 minút odstáť, potom vyliať do vymastenej formy (alebo na menší plech) a piecť v rúre asi 20 - 25 min pri 220°C, teplovzdušná pri 200°C.
Koláč je výborný teplý aj studený (ten málokedy zostane); pečiem ho väčšinou cez leto a robievam k nemu rajčinový šalát s cibuľou a oliv. olejom, je to super.
Naposledy upravil petovsan : 13.07.06 at 22:33 Dôvod: zabudla som 1 prísadu
1 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

receptov na cukety je spústa, napr: http://hospodyne.mojerecepty.sk/tag/cuketa/
1 0
Silvernola Silvernola

Silvernola je offline (nepripojený) Silvernola

pre inšpiráciu: http://hospodyne.mojerecepty.sk/tag/cuketa/
1 0
Beella Beella

Beella je offline (nepripojený) Beella

Práve som sa nabaštila cestovín s cukinou.
Chcela som zdravú večeru, ale pri tom množstve čo som práve zjedla... neviem... neviem...

- cibuľu očistíme a osmažíme na oleji
- pridáme dve očistené a na drobno pokrájané papriky
- o chvíľu pridáme cukinu pokrájanú na drobné kocky, posolíme, jemne okoreníme a všetko spolu udusíme.

Celé sa to "rozprple", pridáme polovicu bambina, celý drvený tuniak a na drobno posekanú petržlenovú vňať a hneď odstavíme z ohňa.

Zmiešame s akýmikoľvek uvarenými cestovinami.
1 0
ivetaŽ ivetaŽ

ivetaŽ je offline (nepripojený) ivetaŽ

Pridám dva veľmi jednoduché recepty, bez ktorých si "cuketovú sezónu" ani neviem predstaviť.
1. Cuketu nakrájam na tenké kolieska (bez jadier), dám na trochu oleja a po chvíli posolím. Cuketa pustí vodu, treba ju miešať a opekať kým sa voda nevyparí a cuketka bude opečená a mäkká . Pridám podľa chuti pretlačený cesnak a trochu nahrubo postrúhaných vlašských orechov. Ešte chvíľu poopekať. Už na tanieri je chutné pridať malú lyžičku kyslej smotany.

2. Uvarím cestoviny. Cuketu nakrájam na malé kocky, ktoré až do sklovita opekám na oleji. Pred koncom pridám korenie gyros (nie veľa), trochu soli, ešte poopekám a zmiešam s cestovinami.
dobrú chuť
1 0
anilah anilah

anilah je offline (nepripojený) anilah

Pridam nekoľko svoich overených receptov z cukety
1.Pokrájame mladu cuketu na krúžky, osolíme a nechame aby pustila šťavu. Šťavu zcedíme a krúžky narýchlo opražíme na oleji z obidvoch stran. V tatáskej omáčke zmiešame niekoľko roztlačených zúbkov cesnaku a tím prekladame teple vypražené cuketové krúžky. Necháme niekoľko hodín v chladničke. Podávame k zemiakom. Chutia ako hriby.
2.Privarok.Pokrajane na kocky zemiaky osolíme a uvaríme na 80 percent v malom množstve vody. Potom do toho dáme jednu pokrajanú na kocky cuketu, 2-3 bobkové listy. Ked sa to uvarí rozmiešame jednu kyslú smotanu a 4 lyžice pretlaku a vlejeme do hrnca, necháme zovrieť a pridáme 3 roztlačené zubky cesnaku. Dobrú chuť
1 0
hubatá hubatá

hubatá je offline (nepripojený) hubatá

Efektné sú aj mladé patizóny (cukiny, tekvičky) zavárané na kyslo ako uhorky. Väčšie sa môžu aj pokrájať napr. na štvrťky, dlhé "rusle", kombinovať s inou zeleninou (polodozreté rajčiny, cibuľa, paprika, kapusta, karfiol, brokolica, kolieska mrkvy, tvrdšie hríby alebo lusky. Nálev podľa chuti (sladkokyslý, kyslý) nájdete na osvedčených kuchárskych stránkach napr. www.varecha.sk. V zime si každý z pohára môže vybrať čo má rád.

Ak sa urodilo tohto roku niekomu aj viac paradajok a tiež neviete čo s nimi, môžte do šťavy zavariť napr. papriku a v zime nájdete hotový polotovar (plnená paprika) alebo kapustu (polotovar na paradajkovú kapustu). Kto má rád paradajkovú šťavu ju vypije aj ako džúš ochutený soľou, č. korením, bylinkami a troškou cukru.

Dá sa urobiť aj klasický uhorkový šalát - ale z cukiny. Osoliť, nechať vypotiť a ďalej postupovať tak ako ste zvyknutí: skombinovaťť s cesnakom, s cibuľou, s paprikou, atď.....
1 0
katka 23 katka 23

katka 23 je offline (nepripojený) katka 23

Ja som našla takýto recept a idem ho vyskúšať :

Cuketová horčica

2 kg cukety
1 hlávka cesnaku
200 g horčice ( konzerva alebo pohár )
1 dcl octu
2 dcl oleja
2 lyžičky mleté čierne korenie
60 g soli
120 g cukru
2 - 3 feferónky
Cukety postrúhame .Všetko varíme 30 min. (okrem horčice ) a necháme vychladnúť. Pridáme horčicu ,rozmixujeme , dáme do pohárov a sterilizujeme 10 minút.
1 0
gottwdag gottwdag

gottwdag je offline (nepripojený) gottwdag

[Cuketová pochúťka

Na vymastený plech kladieme tenké kolieska surových zemiakov,
posolíme a polejeme cuketovou zmesou.
Všetko necháme zapiecť.
Cuketová zmes :
nastrúhaná cuketa
3 celé vajcia
1,5 dcl oleja
1,5 hrnčeka polohr. múky
vegeta, soľ, korenie, cesnak, cibuľa, posekaná petržlenová vňať
0,5 hrnčeka postrúhaného syra
1 prášok do pečiva
Ja dávam i na kocky nakrájaný salám (dietny, špekačku apod.)
Neviem, či to tu už je ale je to super, skúste....
1 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať