Zavrieť

Porady

šetrenie

ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Niekde doma mam knizku, ktora sa vola "ekonomem proti sve vuli" ... ten nazov bol vyborne zvoleny, lebo (a s tym suhlasim) vsetci sa stale spravame ako ekonomovia, ci uz dobri, alebo horsi ... dost ma ta knizka ovplyvnila, dodnes niektore veci z tej knihy aplikujem ... a tak mi napadlo, ze by sa tu podobna tema "uzivila" ...

Nemam na mysli iba setrenie v domacnosti a (preto som tuto temu nezradadila do sekcie domacnost) ale mam na mysli ekonomicke spravanie sa celkovo, co podla mna napr. zasahuje aj do ekologickeho spravania.

Ked totiz setrim papierom, tak naozaj istym sposobom "setrim nase lesy" ... ked setrim vodou, nie je moja jedina motivacia usetrit peniaze ... robim to aj z istej ucty k nasmu zivotnemu prostrediu ... setrit sa da pracou, energiou, casom ... (ale nech nikto, prosim, nenapise, ze treba prestat chodit na poradu)

Verim, ze mate vela napadov, ktore aj realizujete doma, alebo v praci a radi sa s tym podelite



p.s.: a zaradila som to nakoniec (ale omylom) do sekcie domacnost !!! hmm... tak nevadi, moze to tu zostat !
Naposledy upravil ayya : 17.07.06 at 11:44
Usporiadat
Téma je uzavretá.
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

papierove krabice od dzusov otvorim, vyplachnem a necham vysusit ... odkladam ich poskladane "na placku" aby nezaberali vela miesta ... pouzivam ich napr. na mrazenie zeleniny do mrazaku, alebo v zime ako "minikos" pri vareni, aby som s kazdou blbovinkou nemusela lietat na balkon ...

dokonca som ich v zime pouzivala aj ako vyparniky na radiatory, ale to vam napisem nabuduce
1 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

takze poradacky povacsine nesetria, ale rozhadzuju? tak si to mam vysvetlit? :p
jedna z najvacsich gazdin asi bola moja babka... byvala na dedine a bolo to uz davno, ja si ju pamatam, ale bola som este mala, ked zomrela, takze vela veci viem o nej iba z rozpravania ...
vraj, ... taka bola sikovna, ze ked varila krumple, tak ked ich postavila na sporhel v nizkom kastroli, medzi ne dala aj jeden dva pohare s nalozenou zavaraninou, slivkami alebo jablckami. Kym sa jej krumple uvarili, tak hned mala dalsi pohar ovocia na zimu ...
spica, ze?
1 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

čistiaci prostriedok na riad:

uz velmi davno som si kupila v akcii "supravu": velku flasu prostriedku na riad a k tomu mensiu flasku s podobnym mechanizmom, ako maju tekute mydla na ruky - kludne sa taka prazdna flaska da pouzit...

Do tej malej flasky si prostriedok na riad riedim asi 1:2 ... teda: tretinku saponatu a dve tretinky vody. Ked potrebujem "osaponatovat" menej riadu staci mi jedno stlacenie ventilu, lebo ked som to neriedila - a ono to ma davkovac, tak som vzdy musela riad hodne viac oplachovat ... ked potrebujem viac peny, tak samozrejme stlacim viackrat ...

Z normalnej original flase sa horsie davkuje, navyse sa prevracia, nie je taka stabilna, ... ked je plna tak je tazka, potrebujem k tomu dve ruky, aby som pozornejsie nadavkovala mnozstvo saponatu ... takto to mam stale postavene vedla umyvadla, zvladam to jednou rukou a pritom zbytocne neplytvam saponatom - to aj z ekologickeho hladiska, nie je prvym motivom tych 10 halierov, ktore pri takomto pouzivani saponatu zakazdym usetrim
1 0
janasv janasv

janasv je offline (nepripojený) janasv

georeo
Ja ho použijem na rýchle ručné prepranie prepotených vecí alebo na pranie svetríkov, pretepovanie koberca či pohovky...
Ja ho pouzivam na goliere a manzety koseli.

My mame radi chrumkavy platkovy chlebik - zeleninovy, pohankovy - vyzera ako hobra - suchy obdlznicek. Ked ho otvorim, drzim ho v mikrotene aj s povodnym obalom, ale aj tak za par dni uz nie je taky chrumkavy a krehky - navlhne od vzduchu. Vtedy ho pridavam /okrem rohlikov, ovsenych vlociek ci muky/ do fasirok, alebo do placiek.:p

Ked robim dzem alebo stavu z ribezli, malim, cernic - supky a kostky nevyhodim. Ususim ich pomaly v rure na plechu, potom odkladam na horsie casy a mam chutny ovocny caj. Alebo to neususene dam do kelimkov od jogurtu alebo do davkovaca na lad a zmrazim. Zmrazene kocky potom vyberiem do sacku. Potom, ked je chut, len zalejem vriacou vodou a dochutim. Ziadne umele farbiva a aromy.... Ked budem zavarat aj jablka, tak si ususim supky - dalsi druh caju.

Je leto, vsade to kvitne. Na lukach je plno byliniek. To co poznam, zbieram, ususim a potom mam chutny a zdravy caj. Najradsej mam mysi chvostik /pre nas zeny ale osvedcil sa mi i na travenie/, matu, zihlavu, lubovnik, neskor sipky. Potom neskor, pri "prechadzke" obchodom a pozorovani ciem cajov, len setrim s usmevom.
1 0
abel abel

abel je offline (nepripojený) abel

Do prázdnej krabice od mlieka alebo džúsu dajte mikroténové vrecko a nalejte polievku, ktorá sa nezjedla. Dáme zmraziť a po zamrazení vytiahneme z krabice, označíme a ľahko uložíme v mrazničke.
1 0
Katarína STR Katarína STR

Katarína STR je offline (nepripojený) Katarína STR

tonkat
Takže máš potom vlastne vedľa seba nalepené dva pásy lepiacich pások, ktoré spolu prelepíš - nakríž, aby držali. Keď chceš vyxypať sáčok, tak tú jednu, kde je sáčok stočený odlepíš? Zdá sa že to začínam chápať.
Presne tak. Dve pásky budú rovnobežne vedľa seba, ale jedna na rovnej časti a druhá na tej zatočenej. Tretia páska je naprieč. Ňou je prichytená zatočená časť, aby sa nerozlepila.
Keď je sáčok plný, odlepím naprieč pásku, roztočím sáčok, vysypem obsah a znova zatočím a prichytím zatočenú časť o tú pevnú.
Takto sa dá sáčok skutočne veľakrát použiť.
A skutočne už nemusím myslieť na tie sáčky, že ich treba kúpiť.
To urobím len občas.
1 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

a ked uz sme pri vyvarani pradla ... tak este jeden napad, ktory sa mi tiez osvedcil ...
teraz uz sice malokto pouziva klasicke platene vreckovky ale aj tak to sem napisem ...
vreckovky tiez ukladam oddelene (v kosi na pradlo mam jeden igelitak na vreckovky, nech sa mi nemotaju medzi ostatnym pradlom) ... a ked uz ich je dost (tiez tak za pol hrnca) ... tak ich namocim cez noc do studenej slanej vody ... vsetky tie ... eee... ako slusne povedat susne a sople? aha! .... vsetky tie vylucky nosnej sliznice sa v tej slanej vode (dve polievkove lyzice do 10 l vody) uplne rozpustia ... takze ich netreba po jednom kefou odstranovat (to mi vravela kamaratka, ze to tak robievali - vo vani vsetky vreckovky kefovali a az potom prali, to musela byt hnusna robota )

na druhy den to vyplacham a dam vyvarit a tak isto ako utierky, aj vreckovky samostatne (bez ineho pradla) potom este dam na chvilku do pracky ... ale je fakt, ze teraz ked sa hodne pouzivaju papierove vreckovky tak mi trva dost dlhy cas, kym sa mi tych bavlnenych vrekoviek ich nazbiera dostatocne mnozstvo na vyvaranie ...
1 0
Emwa Emwa

Emwa je offline (nepripojený) Emwa

Chcem pridať z mojich skúseností :
Do prostriedku na umývanie riadu /Jar, Pur../ pridávam cca 1/3 obyčajný ocot, riad je pekne lesklý a umývanie je lacnejšie. Na vaňu a umývadlo
používam prostriedok na čistenie špinavých rúk/solvina/ ostal manželovi
zo zamestnania.
No a na lepenie účtov.dokladov používam zásadne staré tlačivá /daňové,
výkazy poisťovní .../sú dosť pevné.
Na záver ešte jeden môj tip : Pokladničné doklady vytláčam na kanc.papier
A5, ktorý si nechám v tlačiarni nasekať z A3, nemusím potom strihať/rezať/
jednak je to lacnejšie a rýchlejšie.
1 0
zuveska zuveska

zuveska je offline (nepripojený) zuveska

Normálne mi to tu pripadá ako óda na handričky, ayya, ty by si tuším už mohla napísať aj dizertačnú prácu na túto tému. Ale tiež sa pridám do klubu "handričkárov". Mám aj tú originálnu švédsku, aj tie obyčajné modré. Už ani neviem koľko ich mám, ale je ich fakt dosť a používam ich tiež na všetko. Uľahčili mi život, aj keď je pravda, že s nimi nepobehujem furt, tak ako písala ayya. To zase naozaj nemusím. Netreba to preháňať, s prílišnej čistoty vznikajú akurát alergie. A tým sa celá rodina úspešne vyhýbame.
1 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

liduska
Kukučka chceš povedať, že kefku a Toro Ti nahradila handrilčka?Až tak??
Dá sa povedať, že skoro hej, ale tá moja veteránka už dávno odslúžila svoju vysokú cenu a veľmi nedodržiavam pokyny prať ju mydlom, kľudne ju šupnem do jarovej vody a tú pec umyjem. Sme čajová rodina a tak ju niekedy vyvarím v jenskom čajníku a zabijem dve muchy jednou ranou. Ináč sa výborne perie kokosovým mydlom.
1 0
bazalka bazalka

bazalka je offline (nepripojený) bazalka

Pridávam sa k šetreniu:
máme sezónu letných jabĺčok, ja po ošúpaní šupky vysuším na plechu, po vysušení dám do skla a v zime je to neoceniteľná príchuť do čajov alebo vareného vína. Jednoducho pridám pár šupiek do prevarenej vody, alebo horúceho vínka.
Okrem toho 2x vonia byt.: Prvý raz keď sa sušia, druhý raz keď ich zaparím
1 0
Tánička Tánička

Tánička je offline (nepripojený) Tánička

ayya
mas iste pravdu - tiez poznam tie sietky, ale - osobne mam k tomu (nepodlozenu?) averziu - strasne mi to pripomina casy minule - komunisticke, vtedy v kazdom erarnom zachode take sietky s mydlami viseli ... navyse - tak by som pancuchy prat nemohla, lebo by sa cele pozatrhali ... - ja sa celkom rada "pohrajkam" s tymi mydielkami - minule som ich farebne triedila - boli biele so zelenymi a ruzove so zltymi celkom som sa zabavila ...
Ja by som namiesto tých sieťok použila starú roztrhanú pančuchu.
1 0
Barbora.B Barbora.B

Barbora.B je offline (nepripojený) Barbora.B

[quote=ayya]alebo na pranie (podla mna) najlepsieho vynalezu od doby, kedy sa vynaslo koleso ... no predsa: svedske handricky !!! ... v niektorych rodinach tomu hovoria dokonca "zazracna handricka" ... a pisem o tom preto, lebo som sa "iba toť" predvcerom dozvedela, ze to este vsetci nepoznaju


Vrátim sa ešte ku švédskej handričke. Ja som sa o tomto vynáleze dozvedela až tu na porade od Ayyky. Asi pred týždňom som si jednu kúpila (chystám sa kúpiť si ďalšie) a som až nad mieru spokojná (už ju odporúčam ďalej). Chválim a vzdávam hold pre Ayyu nielen za švédsku handričku, ale aj za všetko ostatné, čo tu spomínala. Fakt super.
1 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

hned jeden napad prihodim:
v nasej firme nekupujeme "mesacne oddelovace dokladov" ... je viem, su pekne a farebne ... ale aj su dost drahe. Odkladam si obalky, v ktorych nam chodi posta... do kazdeho fascikla si mesiace oddelujem tymi obalkami - snazim obalku otvorit tak, ze na uzsej strane odstrihem milimetrovy pasik a potom ju mozem pouzit ako oddelovat v dokladoch - obycajne su dlhsie ako sirka dokladov, takze svoju "ulohu" dobre plnia - potom uz iba staci napisat na ne mesiac a rok ...
-------
zaujimave, ze aj pri kontrole to kontrolorky ocenili ako priklad setrenia papierom a vraj im to bolo sympaticke
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

Este som si spomenula teraz tak narychlo:
niekde je tu na porade tema "kosielky", alebo tak nejak podobne ... ja nerobim kosielky na dosle a odoslane faktury.
Mam "predkontacne peciatky" ... tym setrim nielen papier, ktory by som spotrebovala na kosielky, ale aj cas - nemusim vypisovat na kosielky vsetky udaje z faktury a v neposlednom rade aj miesto - ku kazdej fakture + jeden papier, to sa sanon potom rychlo rozrasta ... ale nechcela som vtedy do toho kafrat, lebo viem, ze kosielky su dost rozsirene ...
Takze radsej pouzivam peciatky, ktore vyzeraju priblizne tak, ako na pripojenom obrazku. obycajne sa na fakturu zmestia, peciatkujem ich zelenym atramentom, rychlo sa potom najdu - "skocia do oci" ... ak sa nezmestia na spodnu cast faktury, tak zelenou fixkou dolu urobim znacku % ... a peciatky capnem na opacnu stranu dokladu ... vsetko potrebne v tych peciatkach je ... navyse: mam peciatku aj s podpismi a k tomu datumovku, takze ta predkontacia potom trva iba chvilocku
peciatky.jpg  
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

tak jo... este tie "vyparniky" na radiatory, aj ked teraz v lete to nikto nepotrebuje ... usila som si take "kapsy" obojstranne - nieco ako obal na zosity ... ale v takom rozmere, aby sa do kazdej strany zmestila jedna krabica a zavesila som to na radiatory tak, ze obe tie vrecka s krabicami boli z hornej, teda vonkajsej strany (mame "ploche" radiatory a za nimi je tiez dost miesta) ... normalne som do nich liala vodu, nemala som strach, ze by sa voda vyliala, pretoze tie krabice vlastne boli "vyvazovane" jedna druhou a dostatocne hlboko zasunute v tom "obale" ... (nakreslim? treba? alebo sa to da predstavit?) ...

a pretoze voda sa odparuje v mnozstve, ktore je zavisle na ploche - do tych krabic som vlozila este pruh latky tak, aby jeden koniec bol namoceny v jednej krabici a druhy v druhej, a aby sa voda po tej latke "vzlinala", cim sa podstatne zvacsila plocha na vyparovanie vody ...
po zime ich kludne bez vycitiek zahadzujem, lebo vnutri krabic a aj na tom "vzlinacom" pase latky sa samozrejme usadza vodny kamen

-------------------------------------
halooooo - no tak, babenky,... napiste nejaky "setriaci" napad ... nech si tu tak sama sebe nevypisujem
0 0
ayya ayya

ayya je offline (nepripojený) ayya

stale sama? tak ok, prihodim este nieco

ked nam zostane v otvorenej flasi troska vina a nikto uz na neho nema chut, tak ho zvyknem dat zamrazit na kocky do mrazaku, potom vyberiem a presypem do mikrotenoveho sacku, alebo ho necham zamrazit v prazdnom kelimku od jogurtu, hned to mam aj nadavkovane na jedno podliatie masa - tak sa nepokazi, neskysne a da sa pouzivat na varenie kedykolvek neskor...
podobne sa niekedy kupuje vino vyslovene iba na varenie, nikto nema chut take vino pit, tiez sa da podobne zamrazit a pouzit niekedy inokedy

ale - asi by som nedoporucovala ho rozmrazit a potom pit... jejda ... to by nam odbornici na vino teda dali !
0 0
Lubica3 Lubica3

Lubica3 je offline (nepripojený) Lubica3

Cauko, naozaj neviem, preco sa k tvojej teme zatial nikto nepridal, vsak ju videlo vyse 100 ludi... Ja tiez zasnem, ako este nasi stari rodicia vedeli zuzitkovat skoro vsetko, aki boli vynaliezavi.... to je na dlhe filozoficke debaty. Je smutne, ako je svet tlaceny do konzumu a plytvania, vyraba sa kvantum nekvalitnych haraburd.... No, ale budme pozitivni! Vsetko je to vec osobne pristupu - tak hor sa to toho "zdraveho setrenia na pravom mieste". Prijemny vecer.
0 0
petovsan petovsan

petovsan je offline (nepripojený) petovsan

ayya
takze poradacky povacsine nesetria, ale rozhadzuju? tak si to mam vysvetlit? :p
jedna z najvacsich gazdin asi bola moja babka... byvala na dedine a bolo to uz davno, ja si ju pamatam, ale bola som este mala, ked zomrela, takze vela veci viem o nej iba z rozpravania ...
vraj, ... taka bola sikovna, ze ked varila krumple, tak ked ich postavila na sporhel v nizkom kastroli, medzi ne dala aj jeden dva pohare s nalozenou zavaraninou, slivkami alebo jablckami. Kym sa jej krumple uvarili, tak hned mala dalsi pohar ovocia na zimu ...
spica, ze?
No nech rozmýšľam, ako rozmýšľam, nič rozumné ma v tejto chvíli s porovnaním s týmito zlepšovákmi ani nenapadá, snáď len: ak lepím firmám pokladn. doklady, tak nepoužívam čistý biely papier (škoda našich lesov a mojich peniažtekov), ale popísané "šmiráky" z opačnej strany, len musím dávať pozor na ochr. osob. údajov a pod. záležitosti, takže mám v kancelárii 2 kôpky starého papiera; šmiráky mi dokonca nosievajú aj kamošky z úradov.
0 0
Tánička Tánička

Tánička je offline (nepripojený) Tánička

Pečiatky (košielky) na faktúry používam aj ja, a taktiež na pokladňu. Ak potrebujem nalepiť doklad používm šmiráky. Používala som šmiráky aj na výdavkové a príjmové doklady, ale to nám audítor vytkol.
Aj doma trochu šetrím tak napríklad na jeseň, keď opadajú jabĺčka, pozbieram ich, načistím, udusím so škoricou a cukrom a zavarím. Je to polotovar na jablkové pyté na zimu. V zime stačí spraviť už len cesto, pridať jablkovú zmes a upiecť. :p
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať