Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 05:50
Usporiadat
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
no mas mas zaruku 12 rokov na kamen a 24 na stroj a kamen Ti vraj zadarmo vymenia
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Tak potom sa dá chápať aj tá cena, ak to zdarma vymenia, teda materiál + práca.
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
lujza.j
Nasla som na fb
TURBO CHLEBA


Recept na cca kilový chlebík: Do misky si preosejeme 300g špaldovej chlebovej múky, 150g pšeničnej chlebovej múky, 50g ražnej chlebovej múky. Prilejeme 280 -300 ml vody a pridáme 2pl ražného kvásku. Zamiešame len tak, aby sa to prepojilo a necháme hodinu autolyzovať (oddychovať v miske pod utierkou).
Následne pridáme asi 100g rozmixovanej uvarenej zeleniny z vývaru (mrkva, zemiak, petržlen - kľudne dajte len uvarený zemiak alebo zaexperimentujte s inou zeleninkou), 15 g soli a trochu rasce.
Vypracujeme vláčne, také síce hydratovanejsie cesto ale nelepivé. Ak nemusíte nepodsýpajte, ale ak sa vám bude veľmi lepiť, tak trošku môžte. Nechajte na linke zakryté sáčikom a 3 x po 10 minútach cesto preložte a až potom dajte do misky na dve hodiny na teplé miesto oddychovať. (Ak máte chladnejšie, tak na 3 hodiny).
Cesto po nakysnuti preložíme a dáme do ošatky, kde bude kysnúť 1,5 - 2 hodiny. Nezabudnite pred pečením cesto narezať.
Pečieme na čo najviac rozohriatom plechu alebo kameni, so zaparenim rúry: 10 min pri 250 stupňoch a 20 min pri 200 stupňoch.
Dobrú chuť

Ako sa môže nelepivé cesto veľmi lepiť???
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
0 0
bettylou bettylou

bettylou je offline (nepripojený) bettylou

:-))
ako sa môže nelepivé cesto lepiť???
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
Presne tak, nie je to o efektivite. Ale uvazovat sa da aj v tejto rovine, hoci iba tak "pre zaujimavost.". U nas mlyncek zomelie asi 150 kg zrna rocne. Cize ak by bola cena muky z obchodu iba o 0,10 EUR vyssia ako kupujeme zrno, tak by sa zaplatil za dva roky. Tie cenove rozdiely su ale aj ovela vacsie, hlavne u raznej, spaldovej muky a pod. My ho mame uz myslim treti rok.

Nas povodny Jupiter sluzil asi 15 rokov. Mal ale nerezovu mleciu cast, bol preto podstatne pomalsi a bol velmi citlivy na raz. Ked sa zalepil, tak iba rozobrat, umyt, vysusit a zlozit. Navyse mal prevodovku a bol velmi hlucny. Za tych 15 rokov som 2 x vymienal uhliky v motore.

Tieto mlynceky su uz ina liga. Su tam kamene, takze to ide rychlo. Neviem si predstavit, ze by sa kamene zodrali, lebo sa prakticky ani nedotykaju. Teoreticky by sa mohi zodrat, ak by ste mali kamene v zrne. Aj manipulacia je lepsia, ked sa stane, ze sa zalepi razou alebo lanom, tak staci nasypat cistu psenicu a na chvilu uvolnit paku smerom na hruby strot. Pekne to prebehne a precisti. Rozoberat tento Jupiter ani velmi nejde, raz som to skusal, je potom problem to zlozit, neodporucam. Ale najlepsie je davat pozor na mnozstvo razi a na vlhkost, pretoze sa moze na tych kamenoch z toho vosku usadzat a moze to znizovat ucinnost.

Inak, obdivujem vas vsetkych, ktori miesite rucne a peciete v rure. Keby sme nemali pekaren, tak sa do toho nikdy nedam, na to som prilis lenivy. Aj tak som pozhanal recepty, kvasok, a zacal piect ja, ale teraz uz pecie iba manzelka.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

My máme pekáreň, ktorú som použil asi do 10x /a to som ešte piekol bábovku, chlieb tak 5-7x/.
Odvtedy leží v skrini. Máme tu pekáreň s tvarom vaničky ako kváder. Ten chlieb sa mi proste výzorovo a ani tým, ako bol upečený nepáčil.
No a u mňa jedia viac oči ako ústa, takže asi tak...
PS: ale už minule som rozmýšľal, že sa skúsim do toho ešte raz obuť a upiecť tam nejaký kváskový chlieb. Lenže to chce zase študovať návod, lebo pamätám si, že vtedy som musel doprogramovávať čas, lebo v predvolenom čase bol veľmi bledý.
Z pohľadu, že to tam nahádžem a vytiahnem chlieb je to lákavé, ale viem, že som mal návod do bodky naštudovaný a jediné, čo sa z tej pekárne dalo jesť bola bábovka. Chlieb mi nevychádzal, pričom som ho v rúre normálne bezproblémov piekol...
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

taiko
lujza.j
Tai..dokysnutie mam 2h...ako ma byt....na chuti to nijak netrati....a ja moc tvar neriesim....robim rovnako uz dlho .....raz vybehne...raz nie...
Prekysnuty chleba som mala iba raz aj sa vyhodil... bol kysly...
hmmm, no potom neviem. Mozno nejaky odbornik poradi. ( Kvaka tu si? )
Jaj, Tai, no ja nie som asi taký odborník na pečenie, iba pečiem kváskový chlieb viac rokov, ja to podľa "oka", podľa "hmatu", aj mne niekedy viac vybehne v rúre, niekedy menej, niekedy nijako. Myslím si, že je to všetko najmä o kvalite múky, o množstvách použitých múk, teda o pomeroch múk, aké namiešam, o množstve použitého rozkvaseného kvásku, od času, ako dlho bol kvások v chladničke, kým som ho použila, od teploty a času kysnutia, od spôsobu pečenia.
Niekedy som pekávala v kastróli s deklom, kastról bol vystlaný papierom, (ako Nandy uviedol, že on v obdĺžnikovom pekáči), ja som dávala druhé kysnutie do kastróla, nič som z neho už neprekladala, nevyklápala, len som kastról dala do horúcej 250°C rúry, bol smaltovaný, neskôr aj teraz niekedy už dávam druhé kysnutie do nerezového. Vtedy viac nakysne, toto robím, ak je cesto viac hydratované. Najčastejšie ho ale preklápam z ošatky na dosku s papierom, papier s cestom šuchnem na horúci plech, neviem, čo a kde som už písala, idem priložiť ešte raz prvú prílohu preformátovanú na .doc (ak niekto nemôže čítať .docx), aj druhú prílohu s mojim pečením na prvopočiatku. . Tam je to aj s výrobou kvásku pred pečením.
2 0
korela korela

korela je offline (nepripojený) korela

Táto téma je tu každý deň, nečítam, aký je glykemický index tohto chlebíka?
0 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Korela, neviem, ale nenafukuje, tam ide o stráviteľnosť a menej lepku.
1 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Nandrolon
My máme pekáreň, ktorú som použil asi do 10x /a to som ešte piekol bábovku, chlieb tak 5-7x/.
Odvtedy leží v skrini. Máme tu pekáreň s tvarom vaničky ako kváder. Ten chlieb sa mi proste výzorovo a ani tým, ako bol upečený nepáčil.
....................................
Nandrolon, ja v takej pekárničke teraz miesim, program cesto, trvá 15 minút, dávam cca 330g kvásku, cca 300g vody a 700g múky, spolu 1,3kg, utiahne. Program nechám dvakrát na 10 minút prerušiť a ak treba, (vidím na ceste) pridám pár minút, kým sa cesto dobre neodlepuje z bokov formy.
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
My máme pekáreň, ktorú som použil asi do 10x /a to som ešte piekol bábovku, chlieb tak 5-7x/.
Odvtedy leží v skrini. Máme tu pekáreň s tvarom vaničky ako kváder. Ten chlieb sa mi proste výzorovo a ani tým, ako bol upečený nepáčil.
No a u mňa jedia viac oči ako ústa, takže asi tak...
PS: ale už minule som rozmýšľal, že sa skúsim do toho ešte raz obuť a upiecť tam nejaký kváskový chlieb. Lenže to chce zase študovať návod, lebo pamätám si, že vtedy som musel doprogramovávať čas, lebo v predvolenom čase bol veľmi bledý.
Z pohľadu, že to tam nahádžem a vytiahnem chlieb je to lákavé, ale viem, že som mal návod do bodky naštudovaný a jediné, čo sa z tej pekárne dalo jesť bola bábovka. Chlieb mi nevychádzal, pričom som ho v rúre normálne bezproblémov piekol...
Nie som znalec na pekarne, My mame mega stary Moulinex a su tam nastavitlne tri stupne prepecenia korky (teda intenzity pecenia). Myslel som, ze to tak maju vsetky pekarne.

My mame problem skor s napasovanim predvoleneho programu na kysnutie. Ak je dost teplo, tak kysne dobre, ale v zime treba program radsej po vymiesani vypnut, nechat kysnut podla oka (pokojne aj na radiatore vo vybratej vanicke) a potom jednoducho pouzijeme posledny program, kde sa da jednoducho manualne zapnut pecenie v rozsahu do 70 minut.
Naposledy upravil misomiso : 19.12.17 at 19:37
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

misomiso
Nandrolon
lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
Presne tak, nie je to o efektivite. Ale uvazovat sa da aj v tejto rovine, hoci iba tak "pre zaujimavost.". U nas mlyncek zomelie asi 150 kg zrna rocne. Cize ak by bola cena muky z obchodu iba o 0,10 EUR vyssia ako kupujeme zrno, tak by sa zaplatil za dva roky.
Citujem sam seba, lebo som si uvedomil, ze sa mi poradil Kažimírov graf. Niekedy je lepsie najprv mysliet potom pisat. Takze navratnost nie 2, ale 20 rokov. Ale jednak tie rozdiely v cenach byvaju aj vacsie ako 10 centov a napokon, o navratnost tu nikdy neslo.
0 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

misomiso. my mame pekaren slusnu, ale aj na najvyssom stupni prepecenia to bolo furt blede...
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

Nandrolon
misomiso. my mame pekaren slusnu, ale aj na najvyssom stupni prepecenia to bolo furt blede...
No ak mas rad uplne do hneda, tak asi musis piect v rure. Oni to asi narocky nerobia tak, aby to pripekalo ten chlieb, pretoze prave naopak, EU chce teraz stanovit dokonca limity na obsah akrylamydov v predavanom pecive. https://www.aktuality.sk/clanok/4812...obit-rakovinu/
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Chlapci a keby sme sa k teme vratili ? Lebo takto sa nam tu ten upeceny domaci kvaskovy chlieb strati
0 0
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

ZahradnikAmater
Darina1234 Pozri príspevok
ja som nepodlahla kvasku, ja klasicky drozdie na vode s trochou cukru, ostatne podobne ako vy alebo podla chuti
"Klasické" droždie je moderný vynález. Výsledný produkt kvasníc prevzdušní cesto bez toho, že by zmenil jeho štruktúru.



"Starý" kvások z ražnej múky štiepi lepok na stráviteľnejšie kratšie bielkoviny, vedľajší produkt bublinky prevzdušní cesto. Preto je kváskový chlieb pre človeka stráviteľnejší a dá mu viac živín, ako moderný kvasnicový.



Pečenie chleba z kvásku, hoci trvá dlhšie, ako z kvasníc, nie je žiadny masochizmus. Tí, ktorí ho pečú takto, to robia pre svoje dlhodobé zdravie.
Tam nejde iba o zdravie. Hlavne chut a konzistencia je neporovnatelna. Keby ste chceli piect napr. celozrnny chlieb, tak ho z drozdia ani neupeciete. resp. upeciete, ale potom ho nenakrajate, tak sa bude mrvit. Vygooglite si, ze treba pridat ocot, tak date ocot, trocha sa to zlepsi, ale stale je to na prd, bez chuti a este to aj smrdi kvasnicami. Ja som uz pecenie chleba chcel vzdat (a to som mal kupenu pekaren aj mlyncek) a potom som objavil kvasok a vsetko bolo odrazu jasne. Ina liga. Chlieb z drozdia by som ani velmi nenazyval chlebom, je to skratka nejake kysnute cesto.
2 1
misomiso misomiso

misomiso je offline (nepripojený) misomiso

taiko
Chlapci a keby sme sa k teme vratili ? Lebo takto sa nam tu ten upeceny domaci kvaskovy chlieb strati
A co je na tom od temy? Ved riesime kde ho piect, ci v rure alebo v pekarni. To su asi rovnako dolezite detaily nie? Ved receptov su tu uz desiatky, rovnako ako aj inde na nete...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Kvaka
Nandrolon, ja v takej pekárničke teraz miesim, program cesto, trvá 15 minút, dávam cca 330g kvásku, cca 300g vody a 700g múky, spolu 1,3kg, utiahne. Program nechám dvakrát na 10 minút prerušiť a ak treba, (vidím na ceste) pridám pár minút, kým sa cesto dobre neodlepuje z bokov formy.
Ja sa nabuduce chystam vyskusat tento stary francuzsky sposob miesenia

s tymto by tie bubliny mohli byt paradne
0 0
kukučka kukučka

kukučka je offline (nepripojený) kukučka

Ja sa teraz trápim, snažím sa upiecť celozrný kváskový a navyše bez pšenice a so semienkami. A ešte s tomu len v pekárni. Tri sa mi podarili, dva nie, lebo cesto bolo ako blato a ešte som ich dala skoro piecť. Ten dnešný som chcela posúriť v kysnutí a zabudla vypnúť prihrievanie, našťastie je jedlý. Časť cesta som prezieravo odobrala do misky kisky a zarobila na ďalší. Mišo vďaka za cenné rady, uvedomila som si, že ani ľan do ražného chleba nie je vhodný a tak som sa rozhodla piecť bez semien. Včera som upražila semienka a urobila pomazánku, zmizla rýchlosťou blesku. Mám nakúpené múky z viacerých mlynov a doteraz som múky miešala, skúsim nájsť tu moju, ale až miniem zásoby.
K tým rôznym vplyvom nezabudnite priradiť aj fázy mesiaca, musím doštudovať.
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať