Nandrolon
lujza.j
Nandrolon
taiko
lujza.j
Som mlyncekovo nalomena
Nasla som 5kg.vrecko spaldy 3,75
no v dlhodobom meritku sa to isto oplati a navyse mas vzdy cerstvu muku
neviem neviem, skor je to pre "hračičkov/.
Mozno, ze za 2 roky bude potrebovat renovaciu v cene 2/3 mlynceka. Nepredpokladam, ze to pojde 10 rokov bez investicii.
No..keby som sa na vsetko tak kukala....nekupim nic...
su veci...co umru v zaruke a este ti povedia...ze na totok sa.nevztahuje...
Ja som ale reagoval na taika, že konkrétne u takýchto vecí ako mlynček /a vlastne všetky koníčky, lebo pečenie chleba je v prvom rade koníček/ sa nedá hovoriť o nejakej efektivite z pohľadu ceny, ako si naznačila o tom špaldovom zrne...
Presne tak, nie je to o efektivite. Ale uvazovat sa da aj v tejto rovine, hoci iba tak "pre zaujimavost.". U nas mlyncek zomelie asi 150 kg zrna rocne. Cize ak by bola cena muky z obchodu iba o 0,10 EUR vyssia ako kupujeme zrno, tak by sa zaplatil za dva roky. Tie cenove rozdiely su ale aj ovela vacsie, hlavne u raznej, spaldovej muky a pod. My ho mame uz myslim treti rok.
Nas povodny Jupiter sluzil asi 15 rokov. Mal ale nerezovu mleciu cast, bol preto podstatne pomalsi a bol velmi citlivy na raz. Ked sa zalepil, tak iba rozobrat, umyt, vysusit a zlozit. Navyse mal prevodovku a bol velmi hlucny. Za tych 15 rokov som 2 x vymienal uhliky v motore.
Tieto mlynceky su uz ina liga. Su tam kamene, takze to ide rychlo. Neviem si predstavit, ze by sa kamene zodrali, lebo sa prakticky ani nedotykaju. Teoreticky by sa mohi zodrat, ak by ste mali kamene v zrne. Aj manipulacia je lepsia, ked sa stane, ze sa zalepi razou alebo lanom, tak staci nasypat cistu psenicu a na chvilu uvolnit paku smerom na hruby strot. Pekne to prebehne a precisti. Rozoberat tento Jupiter ani velmi nejde, raz som to skusal, je potom problem to zlozit, neodporucam. Ale najlepsie je davat pozor na mnozstvo razi a na vlhkost, pretoze sa moze na tych kamenoch z toho vosku usadzat a moze to znizovat ucinnost.
Inak, obdivujem vas vsetkych, ktori miesite rucne a peciete v rure. Keby sme nemali pekaren, tak sa do toho nikdy nedam, na to som prilis lenivy. Aj tak som pozhanal recepty, kvasok, a zacal piect ja, ale teraz uz pecie iba manzelka.