Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 05:50
Usporiadat
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
Tai..ja som uz aj cely darovala....trenerovi
Decko zajtra dva krajce do roboty prevadzkarovi...
no ja by som sa zatial za svoje osuchy hanbil
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Palino...tak kvasok urobis sam...alebo ti niekto daruje....ja som dostala tak som "musela" zacat....ale nie chcela som....lebo mi chleba velmi chutil...a ta moja šumava.chleba je pre zaciatocnika ako stvorena...
Ja po dov.som myslela,ze budem vyrabat..aj ked som mala ponuku si prist.zobrat....nakoniec som podla.instrukcii...ozivila moj...a aj som si nasušila....
Ja si z mojho cesta nemozem odobrat...lebo tam uz sol,kmin....ja si krmim v pohariku...
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
Palino...tak kvasok urobis sam...alebo ti niekto daruje....ja som dostala tak som "musela" zacat....ale nie chcela som....lebo mi chleba velmi chutil...a ta moja šumava.chleba je pre zaciatocnika ako stvorena...
Ja po dov.som myslela,ze budem vyrabat..aj ked som mala ponuku si prist.zobrat....nakoniec som podla.instrukcii...ozivila moj...a aj som si nasušila....
Ja si z mojho cesta nemozem odobrat...lebo tam uz sol,kmin....ja si krmim v pohariku...
no tam bude asi moj problem. Jesitnost. Hadam nebudem zacinat so zaciatocnickym.
Ja chcem kvaskovy, 100% spaldovy a so starterom
0 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

A.mas.spaldovy kvasok..ked chces 100%
Pre mna je.henten strasne komplikovany
Mne staci,ze.je celozrnny to je u mna zaklad
Viem,ze nekupim uz spaldovu celozrnnu grahamovu muku..zle to kyslo
No sa nepokakaj ze pre zaciatocnika to som tak nazvala ja...lebo ho viem upiect...ja som nikdy ani buchty nepiekla...
0 0
ZahradnikAmater ZahradnikAmater

ZahradnikAmater je offline (nepripojený) ZahradnikAmater

Darina1234 Pozri príspevok
ja som nepodlahla kvasku, ja klasicky drozdie na vode s trochou cukru, ostatne podobne ako vy alebo podla chuti
"Klasické" droždie je moderný vynález. Výsledný produkt kvasníc prevzdušní cesto bez toho, že by zmenil jeho štruktúru.



"Starý" kvások z ražnej múky štiepi lepok na stráviteľnejšie kratšie bielkoviny, vedľajší produkt bublinky prevzdušní cesto. Preto je kváskový chlieb pre človeka stráviteľnejší a dá mu viac živín, ako moderný kvasnicový.



Pečenie chleba z kvásku, hoci trvá dlhšie, ako z kvasníc, nie je žiadny masochizmus. Tí, ktorí ho pečú takto, to robia pre svoje dlhodobé zdravie.
4 0
alaya1 alaya1

alaya1 je offline (nepripojený) alaya1

I takto sa to da
2 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
3 0
sosak sosak

sosak je offline (nepripojený) sosak

Kvások je ako živý organizmus, treba sa oň starať. V chladničke, ani v okolí nesmie byť pleseň, pretože do kvásku vzdušnou cestou preniknú spóry plesne a kvások sa pokazí. Ja mám fungujúci kvások cez 3 roky a cez dovolenku cestuje s nami.
2 1
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Letko
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
Výborná odpoveď. A teraz sa môžeme vrátiť na začiatok debaty ako upiecť kváskový chlieb. A potom keď sa zamiesi na chlieb ako dlho kysne?
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

sosak
Kvások je ako živý organizmus, treba sa oň starať. V chladničke, ani v okolí nesmie byť pleseň, pretože do kvásku vzdušnou cestou preniknú spóry plesne a kvások sa pokazí. Ja mám fungujúci kvások cez 3 roky a cez dovolenku cestuje s nami.
Preto ho gazdinky nechali vysušiť na šporáku, lebo chladničky neboli
1 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ja som mala cez dov.v uschove.....ale bola mu tam zima....aj ho dali do druhej chladnickyale vratil sa mi...ziadna bublinka...nic ani tuk...nesmrdel..ziadna plesen...krasne vonal....tak na radu mojej kvaskovej konzultantky na telefon.....som vsetok kvasok zmiesala s 150g raznej + voda +- 150g...aby hustejsia kasa a mala som nechat stat 12h....ale nechala som dlhsie....potom odobrala...a nasusila.....a funguje
0 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
pavol54
Letko
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
Výborná odpoveď. A teraz sa môžeme vrátiť na začiatok debaty ako upiecť kváskový chlieb. A potom keď sa zamiesi na chlieb ako dlho kysne?
Mne zvykne 4-5 hodin.
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
A.mas.spaldovy kvasok..ked chces 100%
Pre mna je.henten strasne komplikovany
Mne staci,ze.je celozrnny to je u mna zaklad
Viem,ze nekupim uz spaldovu celozrnnu grahamovu muku..zle to kyslo
No sa nepokakaj ze pre zaciatocnika to som tak nazvala ja...lebo ho viem upiect...ja som nikdy ani buchty nepiekla...
mam spaldovy kvasok vlastnej vyroby.
... vsak nepokakam, vsak vravim, ze som jesitny ako chlap
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
sosak
Kvások je ako živý organizmus, treba sa oň starať. V chladničke, ani v okolí nesmie byť pleseň, pretože do kvásku vzdušnou cestou preniknú spóry plesne a kvások sa pokazí. Ja mám fungujúci kvások cez 3 roky a cez dovolenku cestuje s nami.
ja som zarobil kvasok na zaciatku s cerstvym ananasovym dzusom. Nejaka pani chemicka vyskumala, ze ked zacneme kvasok ananasovym dzusom, tak ho na zaciatku ochranime od "zlych" bakterii a umoznime "dobrym" sa rozmnozit. Po tom ked uz budu "dobre" bakterie rozmnozene, tak si so "zlymi" poradia aj sami, ak by sa nejake do kvasku dostali.
1 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
pavol54
Letko
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
Výborná odpoveď. A teraz sa môžeme vrátiť na začiatok debaty ako upiecť kváskový chlieb. A potom keď sa zamiesi na chlieb ako dlho kysne?
to sa neda tak jednoducho povedat. Zavisi od pouzitej metody. Mieseny, nemieseny, so starterom, bez startera, s retardaciou, bez retardacie. Miera hydratacie nizka, vysoka.....
Hotova veda
0 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

taiko
pavol54
Letko
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
Výborná odpoveď. A teraz sa môžeme vrátiť na začiatok debaty ako upiecť kváskový chlieb. A potom keď sa zamiesi na chlieb ako dlho kysne?
to sa neda tak jednoducho povedat. Zavisi od pouzitej metody. Mieseny, nemieseny, so starterom, bez startera, s retardaciou, bez retardacie. Miera hydratacie nizka, vysoka.....
Hotova veda
ešte čo je ten štartér a retardácia z hľadiska obsahového. Lebo podľa mňa Kváskový chlieb je kvások, múka, voda teplota a čas nič viac nič menej. Ostatné je len chémia a to si potom môžem kúpiť chlieb v obchode
2 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
pavol54
taiko
pavol54
Letko
Prvy kvasok mi po case zdochol. Druhy kvasok mi zije uz niekolko mesiacov. Takze do pohara od 200 gramovej kavy som si dal tri lyzice raznej muky a tiez tolko vody, najlepsie je si to odvazit, priblizne 1:1. Na druhy den to iste, aleb kludne aj menej lyzic, stacit budu aj dve. Treti den to iste. No a tak mi vznikol fungujuci kvasok. Potom by som mozno odporucil ho jechat tak v chladnicke aspon tri dni. Potom by sa uz aj dalo postupovat podla receptu.
Výborná odpoveď. A teraz sa môžeme vrátiť na začiatok debaty ako upiecť kváskový chlieb. A potom keď sa zamiesi na chlieb ako dlho kysne?
to sa neda tak jednoducho povedat. Zavisi od pouzitej metody. Mieseny, nemieseny, so starterom, bez startera, s retardaciou, bez retardacie. Miera hydratacie nizka, vysoka.....
Hotova veda
ešte čo je ten štartér a retardácia z hľadiska obsahového. Lebo podľa mňa Kváskový chlieb je kvások, múka, voda teplota a čas nič viac nič menej. Ostatné je len chémia a to si potom môžem kúpiť chlieb v obchode
nieeeee. starter (levain, leaven a.i. ) je napr 30g kvasku, 115 gramov muky a 115 gramov vody, zmiesas a nechas 12 hodin postat. Fajne sa to rozbehne a rozbublinkuje. Na druhy den to zmiesas s 380g muky a 120 g vody a mas cesto na chlieb.
Vravia niektori pekari, ze takto predkvasena cast cesta zabezpeci lepsiu chut chleba.
Takze ziadna chemia, len takpovediac viacstupnove kvasenie.
Nuz a retardacia je take, ze zamiesene a nejaky cas pri izbovej teplote vykvasene cesto das do chladnicky na napr 36 hodin a ono to tam dokvasi. Taketo pomalicky kysnuce cesto vraj da plnsiu, nie tak kyslastu chut chlebu. Takze opat ziadna pridana chemia, len iny sposob.
Proste ako som pisal, ludia skusaju rozne veci. Nacitane mam, len teraz to dp praxe preniest
4 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Tai..a co sa vlastne nedari...ved teoriu vies....cize upiect nevies..asi?
Mne moj cas teplotu...zakrytie a odokrytie....vyladila moja poradkynalebo v mojom recepte uplne inak...a dokysnut nechavam v tom com peciem....
0 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
Tai..a co sa vlastne nedari...ved teoriu vies....cize upiect nevies..asi?
Mne moj cas teplotu...zakrytie a odokrytie....vyladila moja poradkynalebo v mojom recepte uplne inak...a dokysnut nechavam v tom com peciem....
no problem mam s tym, ze poriadny recept na 100% kvaskovy spaldovy neviem najst. Cize len tak skusam a prisposobujem mnozstvo vody, muky atd.. A presne ako spominas. Doba miesenia, doba kysnutia, intervaly medzi prekladanim atd atd. Spalda to je ina zapeklitost. Zlozenie glutenu je ine a ked nedas pozor, tak mas cesto ako blato

Ale..... vcera sa mi hadam podaril konecne jeden 100% spaldovy kvaskovy, ktory hadam aj ukazat mozem . Uz to nie je taky osuch s tvrdou korkou
Naposledy upravil taiko : 24.09.17 at 11:18
IMG_2590.JPG  
9 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Recept na moj vcerajsi 100% spaldovy kvaskovy

Recept:
starter:
115 g celozrnej spaldovej muky
115 g vody ( nie z vodovodu)
30g spaldoveho kvasku ( asi moze by aj iny)

Vsetko zmiesame v miske, aby neostalo jedno zrnko muky suche. Misku zakyjeme vzduchotesne foliou a nechame stat pri izbovej teplote (23 stupnov) 12 hodin

Cesto:
vsetok starter
340 g spaldovej muky 630 ( maju v DM)
120g vody 5 gramov soli

1. Vsetko zmiesame a zmiesime cesto do hladka.
2. nechame 40 minut postat zakryte foliou
3. 1 prelozenie. cesto roztiahneme a prelozime zlava doprava aby prava strana prekryla celu lavu. Potom to iste zlava doprava, zhora dole a zdola hore. Potom dame naspat do misky a zakryjeme foliou.
4. nechame stat dalsich 40 minut
5. 2 prelozienie. postup ten isty ako pri prvom
6. nechame stat dalsich 40 minut
7. posledne prelozenie a vyformovanie do gule . Formujeme napr takto . Da sa urobit aj to, ze na zaver ponatahujeme rozteky a pozliepami ich hore na guli, aby nam vzniklo v ceste napatie a gula nam udrzala tvar
8. Pozliepanou stranou hore dame do osatky, vystlanej muselinom, alebo utierkou a nechame kvasit 4-5 hodin pri teplote 25 stupnov. Priebezne prstovym testom skumame cesto, aby neprekyslo. (strcime prst do cesta a urobime dierku asi 1,5cm ak sa cesto vrati do polovice je pripravene mna pecenie. Ak sa vrati rychlo a skoro uplne, este musi kysnut a ak sa nevrati, uz je prekysnute)
9. vyhrejeme ruru spolu s pekacom, jenskym sklom na 250 stupnov
10. 25 minut pecieme zakryte a 10 minut odokryte pri 250 stupnoch
Naposledy upravil taiko : 24.09.17 at 13:14
5 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať