Zavrieť

Porady

Pečieme domáci kváskový chlieb

taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Piekli ste, pečiete, alebo sa chystáte piecť domáci chlieb ? Aká múka? Ako kysnúť ? Ako na kvások ? Prečo mi chlieb nevykysol?
Pochváľte sa svojimi bochníkmi, možno poraďte iným pri problémoch, zdieľajte recepty.

Niektore recepty, podnety, zaujimavosti:
Nemieseny chlieb Sumava
Vinohradsky psenicny kvaskovy chlieb
Špaldový kváskový chlieb
Letkov pšenično-ražný chlieb
Zakladanie kvásku s ananásovou šťavou
Prečo nemraziť kvások
Kvakin kvaskovy chlebik a skúsenosti
Turbo chlebik, psenicno, spaldovo, razny, so zeleninou
Naposledy upravil taiko : 14.12.17 at 05:50
Usporiadat
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Dnes som sa hrala. Nie je ale kváskový. Kamoška mi kúpila nový košík na chlieb, tak som ho skúšala. Je ešte treba veľa vylepšovať, ale jesť sa dá.
Chlieb.jpg  
DSCF7405.JPG  
DSCF7407.JPG  
1/1
11 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Môj dnešný....pšenično-ražno-špaldový....
29027936_342532259585588_3309984158037573632_n.png  
10 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
lujza.j
Tai..a co sa vlastne nedari...ved teoriu vies....cize upiect nevies..asi?
Mne moj cas teplotu...zakrytie a odokrytie....vyladila moja poradkynalebo v mojom recepte uplne inak...a dokysnut nechavam v tom com peciem....
no problem mam s tym, ze poriadny recept na 100% kvaskovy spaldovy neviem najst. Cize len tak skusam a prisposobujem mnozstvo vody, muky atd.. A presne ako spominas. Doba miesenia, doba kysnutia, intervaly medzi prekladanim atd atd. Spalda to je ina zapeklitost. Zlozenie glutenu je ine a ked nedas pozor, tak mas cesto ako blato

Ale..... vcera sa mi hadam podaril konecne jeden 100% spaldovy kvaskovy, ktory hadam aj ukazat mozem . Uz to nie je taky osuch s tvrdou korkou
Naposledy upravil taiko : 24.09.17 at 11:18
IMG_2590.JPG  
9 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Dnes sa trošku zatáral medzi tmavších
28951021_342960019542812_8122753029070913536_n.png  
9 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Dnes až dva.....
29258152_346069622565185_7466647214979284992_n.jpg  
9 0
pavol54 pavol54

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

Všetci tu pečiete výborný kváskový chlieb. Ja tvrdím že je to brnkačka. ALE ešte nikto TU nepopísal ako ako vznikne podstata kváskového chleba KVÁSOK Ja si ho pamätám z detstva, keď stará mama mala stále na tanieriku guču z cesta od posledného pečenia, ktorú nechala usušiť a pred pečením ju rozmočila vo vode a premiešala s novým zámesom na chlieb z ktorého zase odštipla po vykysnutí kus a dala na tanierik. Ale ako ten prvý kvas urobila ma nezaujímalo. Vtedy sa však pieklo v každom dome. Kvások , zápalky a petrolej vraj žiadnej gazdinej v domácnosti nikdy nechýbal
8 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Razno..spaldovy...nikdy neviem ako hlboko urobit narezanie...potom to takto
DSC_0385.JPG  
DSC_0384.JPG  
1/1
8 0
olybaba olybaba

olybaba je offline (nepripojený) olybaba

Dnes opäť štvoričky – 4 x 1250 g chlieb
- z chladničky 25 dňový ražný kvások
- môj klasický chlieb bez miesenia a prekladania, kvasil vo forme a v nej sa aj piekol
13590495_10153755048332914_3901608937411153017_n.jpg  
8 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

menej kockatý..
5B2A2386-43F0-47B3-AEBF-3306F1FB6CDF.jpeg  
8 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

dnes som spokojná aj s dizajnom aj s chuťou.. mám pocit že každým pečením je to lepšie a lepšie (aby som to nezariekla ).. asi to bude tým že kvalita kvásku sa časom zlepšuje..
E5C1A3D9-FD31-4AD1-B1AA-5D3E4EA9C6F3.jpeg  
23AA00BE-CC76-4E30-AE49-895E41B4893A.jpeg  
1/1
8 0
taiko taiko

taiko je offline (nepripojený) taiko

Som, kto som
Dalsi exemplar. Zase o nieco lepsi. Tentokrat ale z nemeckej spaldovej muky 630-ky. To je skor taka kolacova.
Bol menej kysly, rychlejsie vybehol a rychlejsie s nim bolo potrebne narabat, lebo sa roztekal a lepil. Ale vysledok v pohode
Naposledy upravil taiko : 31.10.17 at 10:37
FullSizeRender.jpg  
7 0
Kvaka Kvaka

Kvaka je offline (nepripojený) Kvaka

Konečne som sa dokopala a zmenšila fotky tak, aby tu vošli. Môj postup je zdokumentovaný, text priložený.
Ja pečiem raz za 6 dní, ak je doba dlhšia, kvások prikrmujem, ale obvykle mi kvások vydrží celý týždeň. Ak niekto nechce piecť z rozkysnutého kvásku, použije spôsob jednoduchší, rovno z lyžičky kvásku z chladničky spracuje cesto, ktoré nechá ale dlho kysnúť.
Vtedy je to tzv. "nemiesený" chlieb a kysne raz a dlho, podobne ako už v minulosti na porade uvádzaný drožďový nemiesený chlieb.
Vidím, že som zamenila obrázky 4 a 5, najprv má byť 5.
pred miesením.JPG  
po vymiesení.JPG  
po 2 minútach  z dosky do misky.JPG  
vyklopené na dosku.JPG  
po prvom kysnutí.JPG  

po preložení v ošatke.JPG  
vykysnutý v ošatke.JPG  
preklopený na dosku s papierom.JPG  
o dve minúty.JPG  
po 12 minútach na 250.JPG  

po hodine.JPG  
na druhý deň ráno.JPG  
1/1
7 0
Nandrolon Nandrolon

Nandrolon je offline (nepripojený) Nandrolon

Dnesny 1,6 kg chlebik.
7 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
No už to snáď bude stále lepšie....chuťove je výborný
29177862_344875499351264_7701351213312245760_n.jpg  
7 0
terezamaria terezamaria

terezamaria je offline (nepripojený) terezamaria

som jednoducho žena
Dnes som piekla bez spodného plechu, do ktorého som nalievala vriacu vodu, keď bol vyhriatý....teraz som pred vložením striekala chlieb s vodou, potom som striekala po 15 minútach a naposledy pri vybratí z rúry....
30127232_354419045063576_4817084948093599744_n.jpg  
30127395_354419011730246_677211463772798976_n.jpg  
1/1
7 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ja iba chlebik...
IMG-20181230-WA0006.jpg  
7 0
Letko Letko

Letko je offline (nepripojený) Letko

...letom-svetom...
Taiko, pre zaujímavosť dopĺňam recept, snažím sa minimalizovať svoju prácu pri pečení (vynechávam ošatku, mám potom menej umývania )
Najprv si dám do nádoby, v ktorej budem "nemiesiť" cesto, 280 g hladkej múky, 115 g ražnej múky, lyžičku soli, pol lyžičky rasce, lyžicu ľanových semienok, to všetko lyžicou premiešam, pridám 170 g kvásku a 220 g teplej vody. Zapnem robot, nechám "nevymiesiť" cesto. Potom mu dám pauzu takých 15-20 minút, opäť ho "nepremiesim", opäť nechám 15-20 minút postáť a opäť ho "nepremiesim".
Do jánskeho misy dám zopár kvapiek oleja, aby sa prichytila múka, vymastím ním misu a potom ju pomúčim, aby sa mi chlieb neprilepil. Cesto premiestnim do jánskeho misy, prikryjem utierkou a čakám, zvyčajne kysne okolo 4-5 hodín. Keď sa mu veľmi nechce, že je chladno v izbe, zapnem rúru na minimum (cca 25-30 stupňov) a tam mi cesto kysne rýchlejšie.
Po vykysnutí zapnem rúru na 250 stupňov, do rúry dám aj pohár s vodou (tak to bolo v pôvodnom recepte). Pred vložením do rúry urobím zopár zárezov na povrchu chleba ale jemne, lebo keď pritlačím, tak chlieb trochu spľasne. Takže 250 stupňov 8 minút a potom 32 minút pri teplote okolo 170 stupňov. Po vytiahnutí chlieb vyberiem, navlhčím povrch studenou vodou kuchynským štetcom a keď vyschne, zabalím do utierky a položím na rošt, aby sa nezaparil. Takto ho nechám z večera do rána, aby sa z neho ešte odparila voda, ináč ostane vo vnútri ešte trochu vlhký (aspoň môj taký ostáva).

Na 170 g kvásku používam 85 g ražnej múky a cca 90 g vody. Toto sa pridáva do kvásku, ktorý nám ostal z minula. Kvások ostáva v chladničke, aby mal dlhšiu životnosť, vraj v chladničke vydrží bez kŕmenia týždeň.
6 0
babka - ježibabka babka - ježibabka

babka - ježibabka je offline (nepripojený) babka - ježibabka

Trošku ešte pripíšem k tým spomienkam na chlebík starej mamy. Teraz sa tomu hovorí kvások a skladuje sa to v chladničke. Kým chladničky neboli, tak sa skutočne kúsok cesta, ešte aj vyškriabané zbytky z misy dávali vysušiť na použitie pre nasledujúce pečenie. Hovorili sme tomu žmolky a všetko sme zužitkovali. Nevyhodilo sa nič. Skladovali sme to v poháriku na suchom mieste, aby to nesplesnivelo.
6 0
lujza.j lujza.j

lujza.j je offline (nepripojený) lujza.j

Ja dnes razno-psenicny...po dlhom case.....ina vyska ako pri spaldovom..aj korka ina...trochu slnecnicovych semen som dala...
DSC_0482.JPG  
DSC_0483.JPG  
1/1
6 0
Žabinka Žabinka

Žabinka je offline (nepripojený) Žabinka

čudák..
54066BB6-6D09-4523-94E5-D9CF23DABA72.jpg  
6 0
pmajap pmajap

pmajap je offline (nepripojený) pmajap

Moje druhé pečenie kváskového chleba, jeden je s rascou a druhý s olivami, chutnejší je ten s olivami, lenže sú husté a kôrka po upečení strašne tvrdá.
Piekla som na plechu, kým som ich uložila na plech spadli na tretinu a pri pečení už toľko nevyskočili. Ďalší pokus bude aj kysnúť vo forme.
172.jpg  
169.jpg  
171.jpg  
1/1
6 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať