Nedávno zosnul môj ex-manžel. Sme presvedčení, že závet nezanechal.
Ex-manžel spolu s dcérou mali pôžičku, ktorú ale prestali splácať. Dcéra žiadala o malý konkurz, pričom jeho prvá časť prebehla, no k oddlženiu doposiaľ neprišlo. Ex-manžel mal oficiálne iba dlžoby a 1/2 bytu, ktorý sme nadobudli ešte počas manželstva a bol v podielovom spoluvlastníctve. Svoju spomínanú 1/2 bytu ex-manžel predal tretej osobe. Žalovala som ex-manžela aj terajšieho majiteľa o neplatnosť kúpnej zmluvy medzi nimi (pôvodne som predpokladala, že sa nehnuteľnosť vráti späť ex-manželovi). Krajský súd určil, že sa jednalo o podvod (doposiaľ - cca 3 roky po kúpe a zápise do katastra -nebol vyplatený ani cent z ceny uvedenej v K_P zmluve). Protistrana sa odvolala a zatiaľ je spor na krajskom súde. Predmetná 1/2 bytu je momentálne zapísaná na tretiu osobu. Ex-manžel žil v posledných rokoch s priateľkou. Počas spoločného spolužitia nadobudli dom s pozemkom, ktorý je písaný na priateľku. Oficiálne sú písané všetky majetky na priateľku. Mám niekoľko otázok:
1.) Ak by krajský súd potvrdil rozhodnutie okresného súdu - už nie je komu dotyčnú 1/2 nehnuteľnosti vrátiť. Bola by predmetná 1/2 bytu predmetom dedičstva?
2.) Majú deti nárok na majetok jednoznačne nadobudnutý počas spolužitia s novou partnerkou (neboli v žiadnom právnom vzťahu iba spolu dlhodobo žili v spoločnej domácnosti, na čo máme svedkov), keď je všetko písané na ňu?
3.) Môže dcéra, ktorá je v procese malého konkurzu zdediť opätovne dlh za tú istú nehnuteľnosť? Hlavným dôvodom vyhlásenia bankrotu dcéry bola neschopnosť splácať pôžičku nehnuteľnosti, kde boli spoluručitelia s otcom (mojim ex-manželom). Banka vymáhala zvyšok dlhu, (ktorý je predmetom malého konkurzu dcéry) od ex-manžela.
Naposledy upravil evano : 18.03.18 at 19:47