Zavrieť

Porady

kde som spravil chybu pri vytápaní masti?

pri vytápaní masti sa mi nepodarilo spraviť žiadne oškvarky. Všetka slanina sa ako keby rozvarila a nezostal žiaden oškvarok. Myslím, že postup bol správny: slaninu som nakrájal na cca 2x2 cm, pridal trochu soli a na miernom ohni vytápal cca 3 hodiny. Ku koncu som pridal aj trochu mlieka. Masť je pekná biela, stuhnutá, ale namiesto oškvarkov len kaša.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    buchač je offline (nepripojený) buchač

    Schopnosť porozumenia čítaného textu ja základným predpokladom akejkoľvek debaty. ...viac buchač
    Osobne vidím problém skôr v tej samotnej slanine a nie v chybe pri postupe spracovania.

    kukučka je offline (nepripojený) kukučka

    kukučka
    Surovina bola domáca, alebo kúpená? Otázka druhá, bola to slanina, alebo sadlo?
    Predpokladám, že kúpená a a ani boh nevie, čím bolo to prasa kŕmené, tak sa nečuduj. Zo sadla tiež veľa škvariek neostane. Na nete nájdeš sťažnosti, že netuhne masť, čítaj.
    kopretinka svokra vytápa slaninu pravidelne,kupuje ju v mäsiarstve,nikdy nemala problém s oškvarkami.....čo je to sadlo?

    marleau je offline (nepripojený) marleau

    marleau
    Chyba je v tom, že ste nakrájal veľmi malé kúsky na škvarenie. Určite vám ostalo dosť veľa mrviny na spodku hrnca. My krájame min. 3x5 cm a väčšie. Určite je chyba v tomto.

    lubko6394 je offline (nepripojený) lubko6394

    Strojár lubko6394
    Asi si varil príliš pomaly a teplota bola príliš nízka, ostalo tam priveľa vody ( neodparila sa ) a tá zbytková voda sa skoncentrovala do oškvarkov a preto sa zmenili na kašu.
    Karol. Dakujem za radu. Asi som na to prisiel, kde som spravil chybu. Ja som pri vytapani prikryval hrniec :-( , tym padom sa ta voda skocentrovala do oskvarkov, ako pises. Proste som spravil kravinu .-(

    viktorviktor je offline (nepripojený) viktorviktor

    viktorviktor
    najskôr si kúpil podbrušinu z prasnice, ale aj niektoré terajšie "slaniny" sa pripekajú k rajnici, záleží od spracovatela /masť z časti vylisujú a pridajú zmes "grciny" /
    recept podľa Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči – Diel I

    384 Škvarenie bravčovej masti
    Keď sa slanina oddelila od mäsa, pôlty sa majú pekne povyrovnávať, aby nikde netrčali šúplaty. Zo slaniny odrezať nepotrebnú masť, aby slanina ostala hladká; poobrezovať aj všetku masť z mäsa, ktoré je určené do soli. Všetko sadlo pokrájať na kocky, dať do kotla a už od začiatku miešať odspodku, aby neprihorelo. Do masti dať za hrsť soli a pražiť tak dlho, kým škvarky neostanú žlté. Kotol odložiť bokom, masť cez sito scediť do prichystanej nádoby a škvarky povytláčať varechou, aby v nich nezostalo mnoho masti. Keď budeme pri škvarení masti postupovať takto, masť nikdy nestratí svoju príjemnú chuť.
    Najlepšie nádoby na masť sú plechové.

    aj tu je dobrý postup http://www.dadalovakucharka.cz/vep/vepr0152.html

    bettylou je offline (nepripojený) bettylou

    :-)) bettylou
    Aj sadlo vyškvaríš na škvarky, len je treba na väčšie kúsky pokrájať. Takže tým to nebude. Z malých kúskov zvykne byť mrvina, ale kaša? Tipujem to tiež na nízku teplotu. Soľ do šmalcu? Skús iný recept.

    kde som spravil chybu pri vytápaní masti?

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.