Alvar
Tiež som toho názoru, že by v mzde za nadčas mala byť zohľadnená okrem základnej mzdy aj prémiová zložka. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že za hodinu práce v rámci fondu pracovnej doby (základná mzda + prémie) dostaneš viac ako za hodinu práce nadčas (základná mzda + mzdové zvýhodnenie). A to podľa mňa nie je správne. Veď nadčas má byť zvýhodnený, nie znevýhodnený v porovnaním s prácou v rámci FPD.
Je pravda, že pre zamestnanca môže byť hodina práce v riadnom pracovnom čase výhodnejšia ako hodina nadčasovej práce.
Nepovažoval by som to ani za nelogické. Nariadenie nadčasovej práce by predsa nemalo byť pravidlom, ale výnimkou. Zároveň si nemyslím, že "naháňanie" vyššej mzdy by malo byť realizované práve cez nadčasové hodiny. Ak zamestnávateľ nariaďovanie nadčasov zjavne zneužíva, zamestnanec má možnosti brániť sa voči takémuto zneužívaniu viacerými spôsobmi.
Zákon nehovorí o tom, že prémie musia byť pripočítavané k základnému tarifu aj v prípade nadčasov.
Poznám viacerých zamestnávateľov, ktorí prémie priznávajú aj k nadčasovým hodinám.
Rovnako poznám viacerých zamestnávateľov, ktorí prémie k nadčasovým hodinám nepriznávajú.
Rovnako existujú zamestnávatelia, ktorí prípadné nadčasové hodiny majú zahŕňajú do základnej mzdy.
Ani jeden z nich nepostupuje v rozpore so Zákonníkom práce. Je to záležitosť, ktorá musí byť upresnená v interných predpisoch, kolektívnej zmluve a pracovných zmluvách.