Ty nemas este ukoncenu povinnu skolsku dochadzku - ta je 10 rocna, ty aj s opakovanim jedneho roka zatial chodis do skoly len 9 rokov.
Cize 1 skolsky rok este musis do skoly chodit, aby si povinnu skolsku dochadzku ukoncila.
Nie je teda mozne ten rok "odstudovat" externe a cez prazdniny..
Skončenie plnenia povinnej školskej dochádzky: Zákon 245/2008Z.z. (o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov)
§ 22
Definícia
(1) Žiak skončil plnenie povinnej školskej dochádzky, ak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania v školách podľa tohto zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku.
(2) Žiakovi ôsmeho ročníka vzdelávacieho programu základnej školy, ktorý dovŕšil 16 rokov veku, riaditeľ školy umožní ukončiť deviaty ročník a získať nižšie stredné vzdelanie, ak je predpoklad úspešného ukončenia najneskôr do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 17. rok jeho veku.
(3) Žiakovi s ťažkým zdravotným postihnutím môže riaditeľ školy umožniť vzdelávanie v základnej škole až do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 18. rok veku.
Na teba sa vztahuje bod 2, 17 rokov by si dovrsila v poslednom, 9. rocniku ZS, cize ti riaditel ZS moze umoznit dokoncit ten posledny rocnik.
Ak by si tu hranicu prekracovala, cize ak by si dovrsila 17 rokov este v skolskom roku 8. rocnika, musia ta presunut na strednu skolu na dokoncenie toho posledneho rocnika povinnej skolskej dochadzky. To by musela v okoli existovat stredna skola, ktora taku moznost robi (ma studium pre deti s neukoncenym zakladnym vzdelanim). A ak to bude, bude to urcite len ucnovska skola a nic tym neziskas, ziadne stredoskolske vzdelanie, len budes mat papier o ukonceni povinnej skolskej dochadzky.
Podla mna velmi zle riesenie, ktore by som brala len v nevyhnutnom pripade (cize ak by si prepadla 2x a nesplnala hranicu veku, kedy si este mozes dokoncit riadne zakladne vzdelanie v ZS 9. triedou)
Pre teba je rozhodne jednoduchsie ukoncit si zakladne vzdelanie 9. rocnikom na ZS a potom ist na strednu skolu, ktoru si vyberies, na riadne studium.
Ak to nechces ukoncit na aktualnej zakladnej skole, skuste sa s mamou popytat v okoli na inych zakladnych skolach, ci by ti umoznili 9. rocnik dokoncit u nich a prestup na tu ZS, ktora ti to umozni.
Neznic si moznost riadne studovat, aj ked s rocnym posunom oproti rovesnikom.
Ti, co ukoncuju povinnu skolsku dochadzku na strednej skole prechodom z nizsieho rocnika ako posledneho, deviateho, su zvycajne ziaci, ktori maju problem so studiom a niekolkokrat prepadli a su tazko vzdelavatelni.
Pises, ze si neprepadla nevedomostami, tak sa nesnaz dostat do takej skupiny, ostane ti to na cely zivot a budes mat problem aj zacat studovat na normalnej strednej skole.
Ja by som svojej dcere rozhodne odporucila skoncit ten 9. rocnik na ZS.