Hľadám ho už nejaký čas, márne, nemám šťastie.
Skôr sa spýtam, čo máš s Čechmi ty? Jednoducho prišli za ním domov urobiť rozhovor, teda už na Slovensko. Príbeh s 20 deťmi zaujal.
Stále podsúvaš, čo sa ti zachce.
Tým posledným odsekom sa ma nepriamo pýtaš, a keď ti odpoviem, aj tak ti to nemám ako dokázať, ty máš skreslené videnie a chápanie.
Niekoľkokrát som tu spomenula na Porade, že v detstve som sa s nimi hrávala, jedna rodina bývala blízko, v dome s dvomi miestnosťami, 3 deti - dievčatká, chatrč obitá s vlnitými plechmi z rozvinutých sudov, vnútri hlinená podlaha a upratané a total čisto. V tej rodine nikto nezvýšil hlas, skromní, slušní. Proste pokora. Všetci z okolia sme sa s nimi hrali. Aj maďarské aj bulharské deti. Všetky tri sa vyučili, párkrát som ich v dospelosti stretla, jedna z nich bola dokonca v Smotánke, pohybovala sa medzi hudobníkmi.
Áno, no možno o 2-3 km bolo cigánske geto, tých rozmiestnili ktovie kam. Jama dávno zasypaná, dnes zastavaná.
Dnešní z okolia, ktorých rodičia za socíka pracovali, pracujú aj ich deti. Nemám problém sa s nikým porozprávať, ani s nimi. Zdravíme sa.
Vzdialenostne najbližší mi občas pokosil, ich dieťa chodilo poctivo do škôlky, nielen na predškolskú. A sestra, tá má nadmieru slušné miesto. V jeho rodine sú zamestnaní všetci, otec a on je na invalidnom. Dg viem.
Preto som položila otázku, prečo sú chudobní (pri príspevkoch). Nemusia byť.
Kto im dopomohol opäť k chudobe po 89? Kto ich v tom stave udržuje?
Asi pred cca 8 rokmi som sem priložila komplet informácie, ako sa Fínom podarilo zaškoliť 98% róm. detí. iba 2 % neskončili povinnú školskú dochádzku (16 r.). Trvalo im to 30 rokov.
P.S. Nicholson plánuje niekedy návrat, jeho žena sa im chce venovať. To je predsa úlohou štátu.