Zavrieť

Porady

omáčka?

Poraďte prosím nejaký recept na omáčku /či skôr šťavu mäsa/. Keď ideme do reštaurácie a dám si nejaké mäso na prírodno, vždy je preliate nejakou šťavou, či výpekom super dochutené. Ja to doma skúšam, ale márne. Výsledok mojej snahy je omáčka nemastná neslaná. Neviem výpek dochutiť. Robíte niečo také? Ak áno, poraďte. Ďakujem. Mámila som recept aj od kuchára, ale nechcel mi povedať, čím to dochutil. Asi vlatné tajomstvo.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

    zuzka34 je offline (nepripojený) zuzka34

    zuzka34
    ja to robím takto:mäso(osolené,okorenené podľa druhu) najskôr opečiem na rozpálenom tuku,pekne do slabo hneda,potom vyberiem,pridám cibuľku a opečiem do zlata(keď tmavšie aj omáčka je tmavšia,no pozor na spálenie(prichystanou vodou podliať a chvíľu povariť.Zahustiť buď zápražkou,no ja používam tzv.FixSosenbinder- zahusťovač (nosia mi to zo zahraničia) a dochucujem hlavne Podravkou original a prípadne ešte korením.Potom šťavu precedím na mäso.Zahusťovače bežne už používajú v reštauráciách a niekedy dávajú do šťavy k mäsu kocku-bujón.Dˇalej sú to finty so smotanou,ktorá nielen zahustí ale aj zjemní a stačí vegeta a biele korenie.Tak veľa úspechov pri varení.

    AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

    Som, kto som... AlaNR
    Ja dám do výpeku osmažiť 1-2 lyžice hladkej múky (kým z nej nie je taká kašička - bacha nech nezhorí) , potom zaleje vodou, hodím kocku bujónu a povarím. Podľa chuti pridám korenie a vegetu. Vlastne tam môžeš nahádzať všetko, čo ti chutí.

    Skúšala som pridať do omáčky aj sladký kečup a horčicu a, čuduj sa svete, dobre to chutilo.

    AlaNR je offline (nepripojený) AlaNR

    Som, kto som... AlaNR
    So solamylom toto konkrétne nezahusťujem, nemá to totiž želanú konzistenciu. Aspoň teda pre mňa. Zdá sa mi to sním moc rôsolovité. A ešte má jednu nevýhodu, nemôže a prevariť, lebo sa znova rozpustí, tak sa nedá omáčka poriadne zohrievať.

    Ale inak inde ho používam, nič proti nemu nemám. Také mäská na zelenine alebo samotná zelenina, tam sa mi zasa tá múka nejak chuťovo nehodí.

    rosemary je offline (nepripojený) rosemary

    rosemary
    Ak robím mäso na prírodno, robím k tomu omáčku:
    Na oleji osmažím cibuľku, žampiony a šunku, pridám trocha horčice a kečupu, trocha bazalky, alebo petržlenovej vňate a zalejem smotanou.
    Tej omáčky sa na mäso dáva iba trocha, ale stojí to za to

    ajacik je offline (nepripojený) ajacik

    robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac ajacik
    Tá omáčka sa volá: Univerzálna hnedá omáčka. Naozaj, bolo to aj na Prime, ked ešte bola PRima vareška.

    Inak táto omáčka sa dá kúpiť normálne v obchode ( určite v Metre) ako sypký polotovar. Pridáš do vody a prevaríš.

    Ale inak robím tak, že do výpeku z mäska dám kúsok bujonu a worčestrovú omáčku - mňam,mňam šťavička.

    ivetuska je offline (nepripojený) ivetuska

    ivetuska
    Mila Inuska.
    Zaklad omacky na masko je vlastne bešamel. T.j.:maslo(olej),muka,mlieko. Do toho pridas podla chuti chren , do inej šampiony atd. A napriklad hribovu, z čerstvych, je zaklad ako na prazenicu hribovu, len tam miesto vajca,ked maš huby udusene, priaš šlahacku.Ešte to chvilu povariš a ono ti to zhustne same. Vyskušaj.

    bezradná je offline (nepripojený) bezradná

    knihomol I. stupňa bezradná
    ivetuska
    Mila Inuska.
    Zaklad omacky na masko je vlastne bešamel. T.j.:maslo(olej),muka,mlieko. Do toho pridas podla chuti chren , do inej šampiony atd. A napriklad hribovu, z čerstvych, je zaklad ako na prazenicu hribovu, len tam miesto vajca,ked maš huby udusene, priaš šlahacku.Ešte to chvilu povariš a ono ti to zhustne same. Vyskušaj.
    A ešte tým bešamelom preliať uavrené cestoviny(pridať kukuricu, hríbiky, špenát, šunku,,alebo čo kto má rád) posypať strúhaným syrom a na 10 minút zapiecť, to je tiež lahoda:p

    Lucuš je offline (nepripojený) Lucuš

    Lucuš
    Vieš, ja keď robím mäso na prírodno najprv si ho obalím v hladkej múke a potom na rozohriatom oleji narýchlo opražím a dám cibuľku a podusím a pridám mäso, potom zahusťujem buď hladkou múkou alebo solamylom a dochucujem rôznym korením a niekedy pridávam worcestrovú a sójovú omáčku. To už záleží len na chuti a predstave.

    Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

    Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.