ajkariky prečítala som,si odpovede no neviem, vyhláška MFSR č. 55/1994 Z.zo spôsobe vedenia tržieb ERP v aktualizovaní zo dňa 27.1.2009 vyhl.č.59/1995......až 371/2008 Z.z sa v §2 odst.t/1 s výnimkou cenín,lístkov,tel.kariet dennej a periodickej tlače odvolávka na Obchodný zákonník §2 odst.2 - čiže SZČO. Vyrozumela som, že ak mám trafiku a predávam denníky aj časopisy do ERP ich nedávam, bolo by to inak logické nakoľko uvedený tovar nie je môj ale dodávateľa pretože mi ho fakturuje až po predaji mínus môj % podiel z predaja, to je môj POZD,preto sa aj Fa. od dodávatela zaučtovavajú dosť komplikovane, Môžem si viesť pomocnú evidenciu ,aby som vedela skutočný stav k inventarizácii ku koncu roku. prosím vyjadrite sa mi k tomuto názoru,vďaka
Ja som za to , že evidencia je priam potrebná . Ak nebudete predávať noviny a časopisy cez RP /hoci povinnosť nemáte /, musíte denne vyčísliť tržbu za predaj novín a časopisov .A ako ju vyčíslite ?Len svojou pomocnou evidenciou .
Ak si nebudete aj denne viesť evidenciu , tak sa môže kľudne stať , že určitý príjem za predaj N a Č sa nedostane do tržieb .Tým pádom je účtovníctvo skreslené , nakoľko výdaj bude v poriadku,ale príjem bude nižší o nenahodený tovar .
Danka treba sa potrápiť s tou evidenciou,nejako to prispôsobiť , aby Vám to uľahčovalo prácu .
Ono na jednej strane sa zdá , že noviny a časopisy nie sú moje .Ale v skutočnosti dodanie časopisov hneď dodávateľ vyfakturuje i naopriek tomu ,že niektoré budeš mať mesiac ,resp.štvrťrok ležiakom,ale faktúru zaplatiť musíš .Či predáš ,alebo nie.Takže .... sú naše, lebo máš v tovare peniaze .
Remitenda je už druhá vec.
To je môj názor ,može mať niekto aj iný .