Zavrieť

Porady

Vianoce

Co tak pridat nejake osvedcene vianocne kolaciky?
Usporiadat
mudroš mudroš

mudroš je offline (nepripojený) mudroš

Nechcem kaziť radosť ale bude platiť novela zákonov o dani z prímov, DPH, zdravotné poistenie, postupov účtovania a ...
Budeme mať vôbec vianoce ?
0 0
Menej reklamy? Zaregistrujte sa! - Žiadne vyskakovacie reklamy!
Marta L Marta L

Marta L je offline (nepripojený) Marta L

človek, ktorý sa nedá odradiť ...viac
Mudroš, ty vieš ale človeka potešiť.
0 0
ZuzanaA ZuzanaA

ZuzanaA je offline (nepripojený) ZuzanaA

Jasné, mudroš, Vianoce budeme mať aj tak Veď si nenecháme pokaziť radosť takýmito starosťami....
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Nemali by sme tu písať o "vianočných dobrotách"??? Inak, keď som uvidela na hlavnej stránke, že odpovedal na tému mudroš, tak som si pomyslela - bože, chlap a recept? A vykľulo sa z toho niečo celkom iné ...
0 0
Hlinkovx Hlinkovx

Hlinkovx je offline (nepripojený) Hlinkovx

ta som to ja :-)
Vidím..že ste toho už napiekli habadej...len kto to bude jesť?!?!?!..hihihi
ale je fakt..že tu mali byť recepty...!!
0 0
Zita4 Zita4

Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

Som tu nová, ale keď vianočné recepty, tak pridám osvedčený:
Vianočný vrkoč:
600 g hladkej múky
25 - 30 g kvasníc
70 g cukru
1 vajce
2 žĺtky
1 kávová lyžička soli
2 dl mlieka
125 g masla
Múku so soľou preosejeme do rýchlokysky, pripravíme si kvások.
Potom pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vajce a dobre cesto vypracujeme.
Cesto po vykysnutí premiešame a rozdelíme ho na tri časti a každú časť rozvaľkáme na plát dlhý ako plech.
Každý plát potrieme inou plnkou a zvinieme.
Záviny spletieme do vrkoča a konce zatlačíme.
Vrch potrieme rozšľahaným vajcom.
Vrkoč položíme na vymastený plech a pri teplote 175 oC pečieme asi 50minút.

Orechová plnka: 1,5 dl mlieka, 180 g práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru,
250 g pomletých orechov, 30 g piškótových omrvín.
V horúcom lieku rozpustíme cukor, necháme ho zovrieť, vsypeme orechy, zamiešame a do odstaveného vmiešame piškótové omrvinky.

Maková plnka: 1,5 dl mlieka, 200 g cukru, 250 g pomletého maku.
V horúcom mlieku rozpustíme cukor, necháme zovrieť, primiešame mak a odložíme vychladnúť.

Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 1 vajce, 80 g práškového cukru, štipka soli, 3 lyžice krupice, 2 lyžice napučaných hrozienok. Všetko spolu zmiešame.

Pozn.: Plnky je dosť aj na 2 vrkoče.
0 0
accad accad

accad je offline (nepripojený) accad

To môže byť dobré.
0 0
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Pečenie je pre mňa super relax po týchto šialených dňoch (mám doma dosť veľký mančaft :-))), ale neviem, či sa nestrápnim otázočkou - čo je to rýchlokyska? Asi nádoba (možno dvojitá), kde cesto rýchlejšie vykysne?
0 0
accad accad

accad je offline (nepripojený) accad

Áno, je to špeciálna nádoba na rýchlokysnutie cesta. Závidím, keď niekto povie, že je preňho pečenie a varenie relax. Pre mňa je to vždy stres, lebo pritom chcem stíhať kopec ďalších vecí. Každý rok si hovorím, že už na Vianoce budem aj ja piecť a vychutnávať atmosféru, ale vždy to v strese skončí naháňaním nejakej dobrej cukrárky. Pritom strašne rada kupujem všetko, kde sa mihne nejaký recept. Veď hádam raz bude aj lepšie.
0 0
janaGT janaGT

janaGT je offline (nepripojený) janaGT

Aj mne sa ten recept veľmi pozdáva, budem ho musieť vyskúšať. A rýchlokysku vrele odporúčam, ja s ňou robím asi 7 rokov, ale nič lepšie na vykysnutie cesta nepoznám. Je to veľmi rýchle oproti klasickému kysnutiu. Ale kúpte si originál rýchlokysku od spoločnosti - neviem či môžem menovať - tup.....are. Ja ju mám spolu s nádobou na kvások. Celý ten set ma vyšiel asi na 600,- ale som veľmi spokojná. Sestra si kúpila kysku za 100,- ale je to o ničom, nedá sa to s mojou porovnať.
0 0
Viki Viki

Viki je offline (nepripojený) Viki

žena
Ten vianočný vrkoč je fakt výbornýýýýý - vyskúšajte

Ja cesto delím na 4 časti a tú štvrtú plním slivkovým lekvárom.

Robím aj tak, že cesto rozdelím na 5 častí - ta piata je menšia - a plním na plech klasicky na seba - cesto, plnka, cesto, plnka..... na poslednú plnku urobím šikmú mriežku (po uhlopriečke) z cesta natenučko vyšúľaného.
Je dobré keď tá posledná vrstva plnky je tmavá-najlepší je lekvár.
Upečený trošku posypem práškovým cukrom.
0 0
accad accad

accad je offline (nepripojený) accad

Viki a neupečieš aj navyše? Pozrela som, že si z Bratislavy a ja tiež. Dávam to placu ako zákazku. Aj rýchlokysku požičam od Tu....ware.
Ja keď vidím tohtoročný december, tak budem rada ak stihnem Vianoce. Odkedy chalani dorástli, zaviedli sme doma spoločný darček pre celú rodinu a tým mi odpadli problémy so zháňaním darčekov (max. symbolický pre každého). Osobne si to pochvaľujem. Vždy domov pribudne niečo praktické a hodnotné, čo využijú všetci. Ale to chcelo, aby deti prestali vnímať Vianoce podľa počtu balíčkov pod stromčekom.
0 0
deha deha

deha je offline (nepripojený) deha

Napíšte prosím Vás niekto recept na štedrák /ale s podrobným postupom ako pre začiatočníka aj so stupňami Celzia pri pečení/Moji spolubývajúci sú zatiaľ odkazaní len na výrobok pekární, možno by to bol z mojej strany aj darček pre nich.Ď.
0 0
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Accad, JanaGT, ďakujem za priblíženie rýchlokysky, určite kúpim...
Čo sa týka toho relaxu v kuchyni, je to ozaj tak, a to napriek tomu, že vianočné koláčiky stíham zásadne po nociach. Možno je to aj tým, že keď človek vidí, ako to mizne z "komory", rád zamení papiere za varechu.
Ja tiež posledné roky vždy upozorním mládež, že budú iba 1-2 darčeky, ale potom to akosi nezvládnem a ledva ich pomestím pod stromček. Mno, bude to asi tým, že mám dve dievčatá (a ašte jedného rozkošného pubertiačika :-))), takže neodolám.
0 0
Zita4 Zita4

Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

ingi
Pečenie je pre mňa super relax po týchto šialených dňoch (mám doma dosť veľký mančaft :-))), ale neviem, či sa nestrápnim otázočkou - čo je to rýchlokyska? Asi nádoba (možno dvojitá), kde cesto rýchlejšie vykysne?
Tá rýchlokyska je špeciálna nádoba, v ktorej je cesto uzavreté a rýchlejšie vykysne - max. za 12 minút, ale nepotrebuješ ju. Nechaj cesto normálne kysnúť.
Ja som si nevšimla, že v tom recepte mám spomenutú rýchlokysku. (Kopírovala som text z môjho receptára.)
0 0
ingi ingi

ingi je offline (nepripojený) ingi

Dakujem, Zita4. A vitaj na Porade, úvod si mala veľmi lákavý.
0 0
jess jess

jess je offline (nepripojený) jess

žienka
.... a pekára k tým receptom neponúkate ????? Nie som síce totálne neschopná, ale je fakt, že moje koláče síce nevyzerajú, ale chutia veľmi dobre. Preto každému hovorím, nech zavrie oči a vychutnáva. A vie mi niekto poradiť, prečo sa mi krém do torty pri šľahaní vždy zrazí ? Miešam mixérom na 1.stupni, lebo som kuchár-rýchlokuchár a nebaví ma hrať sa s tým a miešať ručne.
0 0
ajacik ajacik

ajacik je offline (nepripojený) ajacik

robím to, čo ma baví a zarábam pri tom ťažké prachy :) ...viac
Máme tu písať recepty, či nie? takžč ideme na to:

Kakaové kolieska
36 dkg hladkej múky
30 dkg palmarínu
12 dkg práškového cukru
10 dkg orechov
5 dkg kakaa
1 žĺtok

Spracjeme cesto a vykrajujeme kolieska. Po upečení spájame s lekvárom a máčame do čokolády.

Orechové srdiečka
30 dkg hladkej múky
25 dkg palmarínu
12 dkg práškového cukru
15 dkg orechov
1 žĺtok
na špičku noža sódy bicarbóny
kôru z 1 citróna

Spracujeme cesto a necháme v chladničke 1 hod postáť. Potom vykrajujeme srdiečka a pečieme jemne do ružova. Spájame lekvárom a máčame do čokolády.

Možno si myslíte, že je to obyčajné linecké cesto. Ale fakt samýlite. Sú božské. Úplne sa rozplývajú na jazyku.
Dobrú chuť
0 0
Zita4 Zita4

Zita4 je offline (nepripojený) Zita4

Ingi, keď si ma už tak pekne pochválila, dám ešte jeden recept na Výborný kakaový závin Je fakticky veľmi dobrý a u nás zmizne priamo z plechu behom niekoľkých minút:
Cesto:
3 vyšľahané bielky
65 dkg hladkej múky
5 dkg droždie
3 dcl mlieka
4 polievkové lyžice oleja
5 dkg práškového cukru
1 kávová lyžička soli

Plnka:
1 HERA
25 dkg kryštálového cukru
3 vanilkové cukry
4 polievkové lyžice kakaa - zmiešať

Cesto vykysne, rozdeliť na 6 častí, rozvaľkať, natrieť plnkou a zvinúť.
Spletať po 2 záviny do vrkoča, nakoniec máme 3 pletence. Po podkysnutí na plechu potrieť zvyšnými žĺtkami.
S týmto budete mať určite úspech. Garantujem!
0 0
dari1 dari1

dari1 je offline (nepripojený) dari1

to zita4 a ostatným:
nieco veeelmi jednoduché nemáte? najlepšie hrnčekové.
Ja robievam presnídavkový koláč, ktorý som si prerobila na hrnčekový, takze nieco také, čo sa spolu zosype, vymieša, vyleje, upečie.....
2 šálky polohr.múky
1 šálka cukru
1 šálka oleja (dávam 1/2 olej, 1/2 mlieka)
3 vajcia
1 PL (pol.lyž.) sódy bicarbóny (alebo prášok do peč.)
4 PL kakaa (zmiešam s cukrom)
3 presnídavky (alebo hocijaký starý kompót, ale najlepšie je jablkové), niekedy ho robím so strúhanými jablkami,
niekedy dám do cesta posekané orechy, čokoládu, kand.ovocie - co chladnička dá a chlapi nepojedli.
navrch sa môže -nemusí natrieť džemom, dať poleva, posypať kokosom.... fantázii sa medze nekladú,
vydrží dlho (podľa počtu návštevníkov) svieži.
Ale naspäť k pečeniu.
Zmiešajú sa vajíčka s cukrom, potom olej, múka, ostatné prísady a nakoniec presnídavky, vyleje na vymastený a vysypaný plech (nikdy nemám hrubú múku, takže dávam strúhanku), pečiem ho na začiatku cca 5 min v horúcej, potom v miernej, čas vám nepoviem, lebo mám "špeciálnu plynovú", kde všetko vysychá, takže kým sa na špajdlu prestane lepiť cesto.
Nie je to vianočné, ale je to rýchle a dá sa urobiť aj elegantné "rezové".
p.s. dúfam, že som na nič nezabudla, lebo som to písala spamäti
0 0
Načítať ďalšie

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať