Koncom roka som sa vydávala a pritom som zistila, že matrika pri digitalizácii môjho rodného listu vynechala dĺžeň v mojom mene. Zrejme pracovník prehliadol. Problém však je, že matrikárka mi teraz tvrdí, že mi ho tam nemôžu vrátiť späť, lebo také men neexistuje a vymenovala mi iné verzie môjho mena. Ukázala som jej občiansky, aktuálny, platný, kde to meno mám s dĺžnom a ona že nech mi to opravia na polícii, lenže ja tam ten dĺžeň chcem, ja si nechcem meniť krstné meno na bez neho. Snažím sa nájsť pôvodný rodný list vydaný ešte počas Československa, kde je to jasne s dĺžňom. Otázka je, čo ak ho nenájdem, ako postupovať, aby mi štát svojvoľne nemenil meno, ktor používam už tri dekády a pokladám za svoju identitu.
Chcem byť naďalej Máriana a nie Mariana či Mariána, ako mi navrhla pani na úrade. Čo s tým? V občianskom mám stále Máriana ale sobášny list a vytlačený opis rodného listu (z matriky) je bez dĺžňa.
Pomoc...
P.S.:
...a poďakuj rodičom, že ti spotvorili meno....nakoľko
" Meno Marianna - meniny a význam
Ženské meno Marianna pochádza z latinského mena Marianus a v preklade znamená "patriaca rímskemu rodu Mariovcov".
Čiže meno nie je odvodené od Márie.