Dobrý deň,
Často počúvam z bytu nado mnou scénu, ako dospelý človek bije dieťa. Nepočujem síce nejaké facky alebo tak, ale počujem krik chlapca, možno 8 -10 ročného. Nie je to každý deň, ale je to pomerne často a pravidelne a trvá to možno tak 10-15 minút. Chlapec kričí, aby mu ten človek, možno jeho otec dal pokoj a vyslovene kričí od bolesti. Mám dojem, akoby si na ňom niekto dokazoval svoju prevahu, či riešil svoje "problémy". Vždy keď som to počul som sa zastavil a uvažoval som,čo by som mohol asi v tomto prípade robiť. No potom ma zahltila práca a zas som na to zabudol, až do ďalšieho "incidentu". Dnes sa scéna opakovala a tak som sa rozhodol nalepiť na jeho dvere odkaz s týmto znením:
Vážený pán sused.
Takmer denne počúvam z Vášho bytu krik dieťaťa, akoby ho niekto pravidelne bíjaval, či si na ňom dokazoval svoju prevahu dospelého nad dieťaťom. V záujme jeho ochrany Vás chcem požiadať, aby ste s tým prestali. Možno si to neuvedomujete, ale takéto správanie zanecháva hlboké stopy aj do dospelosti. Verím tomu, že svojmu dieťaťu chcete to najlepšie a možno si neuvedomujete, čoho sa týmto na ňom dopúšťate. Z tohto dôvodu Vás chcem upozorniť, že ak to budem opakovane počuť, zistím si ďalšie kroky, ktoré voči tomuto môžem podniknúť a zariadim sa podľa nich, pretože mi nedovolí svedomie ďalej to ignorovať. Možno si myslíte, že toto nie je moja vec, ale vzhľadom na to, čo takmer na dennej báze počúvam z Vášho bytu, stalo sa to aj mojou vecou a je mojou povinnosťou zasiahnuť. Preto aj tento list.
S pozdravom,
Váš sused.
Po pravde ale, netuším, ako by som mohol ďalej pokračovať, ak by sa to opakovalo. Existuje nejaké miesto, na ktoré sa môžem obrátiť? Nemám žiadne dôkazy a neviem, či by to nejaké zariadenie dokázalo nahrať, tie steny v týchto bytoch zas nie sú úplne papierové. Na nejakú priamu konfrontáciu s ním si zatiaľ netrúfam, veď ani neviem, kto to vlastne je. Ocením každú rozumnú radu.
Vďaka.
Naposledy upravil kuskus : 26.03.21 at 10:46 Dôvod: v priebehu diskusie som si uvedomiol, že som pravdepodobne nesprávne odhadol ved dieťaťa, o ktoré sa jedná, čo mohlo spôsobovať nedorozumenia pri hľadaní riešenia
======================
TY si si dovolil na verejne dostupné miesto vylepiť takúto onačinu ? To neexistujú schránky ? Si mohol rovno prilepiť do výťahu...
TY si dovoľuješ na základe nepriamych dôkazov (krik) obviniť, odsúdiť a potrestať prostredníctvom úradov dotyčného ???
Si uvedomuješ, že čo z toho všetkého môže vzísť, nakoľko nemáš dôkazy ? Čo ak ani sociálka nič nezistí ?
Na priamu konfrontáciu si ale netrúfaš...? Sa bojíš ? Si frajer za svojimi dverami ?
===================
Tak je nalepený na jeho dverách (čiže verejne) alebo nie ?
To nie je strašná drzosť...to sa nazýva úplne inak (nadávať nemá význam).
Vezmime iný príklad.
Koľko učiteľov bolo obvinených zo sexuálneho obťažovania ? Nuž nie jeden. Pár si ich siahlo aj na život, nakoľko ten tlak okolia bol veľký. No neskôr sa ukázalo, že obvinenie bolo falošné.
Je jasné, kam mierim ???
Čo bráni ísť za susedom a konfrontovať ho, opýtať sa ?
Ak sa bojíš ataku, choď so svedkom...
Sused nemá manželku/partnerku ? Je problém osloviť ju ?
Že mladý kričí ? Ako vieš, že od bitky ? Trvanie bitky v dĺžke 10-15 minút ? Veď to je taká nakladačka, že by jej následky bolo vidieť jedna radosť.
Ono ja nie som proti opatreniam...ALE je potrebné uvážiť jednotlivé kroky a až tak jednať.
Lebo môže prísť kľudne k tomu, že sa spraví viac škody ako osohu.
myslím si, že v prvom rade by mali byť chránené deti. skúsme to obrátiť: koľkým mlčanie prizerajúcej sa väčšiny zničilo či nivočí ich dospelý život a stačilo sa ozvať.
ak bude treba, tak pri najbližšom kriku toho chlapca, teda ak s tým ani po tejto výzve neprestane, tak tam zaklopem. Áno, tie potýčky netrvajú hodinu, ale približne tých 10-15 minút no za to pravidelne a na mňa pôsobia presne ako som opísal: že sa jednoducho niekto potrebuje na niekom ideálne slabšom vybúriť.
Zatiaľ som okrem upozornenia žiadne iné kroky nepodnikol a tento príspevok je presne o tom, poradiť sa ako ďalej. Áno, počul som raz aj reakciu partnerky na ten krik, keď už trval dostatočne dlho, aby s tým už prestali, že jej to lezie na nervy. Nezískal som teda dojem, že je to niekto, kto by tomu aktívne bránil.