Dobrý deň, kto má pravdu a kto by mal doplatiť tých zvyšných 20%?
PZP nehoda, VŠZP pýta skoro 25000€ a poisťovňa krátila o 20% a moja poisťovňa vyplatila len 20000€. Súd mne priznal vinu, „neprispôsobil rýchlosť jazdy“ a nemyslel som na to že v tme skákajú na ceste opitý ľudia... Mal som predvídať túto situáciu dopredu. Dobre.
Dôvod poisťovne: pri likvidácii vyššie uvedených nárokov uplatnili v zmysle §§ 415, 441 Občianskeho zákonníka a § 13 zákona č.381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení krátenie plnenia vo výške 20% za spoluvinu.
Znalec ********* v Doplnku č. 2 Znaleckého posudku č. **/2018 uvádza, že technickou príčinou nehody bola súčinnosť nesprávnej techniky jazdy vozidla *červené moje auto* (oneskorená reakcia) a nesprávne využívanie komunikácie osobami odstraňujúcimi prekážku na ceste (vozidlo *zelené cudzie auto*). Každý z účastníkov nehodového deja mal možnosť pri správnej technike jazdy, resp. pri správnom využívaní komunikácie dopravnej nehode zabrániť a to nezávisle na konaní druhého účastníka nehody.
Súdne trovy ktoré boli tiež mne vykázané vyplatiť, poslal som poisťovne, odpoveď mi dali:
K požadovaným trovám konania, ktoré vznikli JUDr. *********** oznamujeme, trovy konania vo výške 1.700 EUR sme nehradili. Zo strany poisťovateľa nedošlo k nesplneniu povinností v podľa §4, ods. 2, písm. c) a § 11, ods. 6, písm. a), b) zákona č. 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení. Stanovisko sme advokátke zaslali.
Ďakujem každému kto prečítal.