trisestri
ma prekvapilo ze domkari sa stazuju na naklady na byvanie ze maju vysie ako v bytoch,pritom statistici uvadzaju aj komentny k nim co som cital,tak naklady v priemere maju na plyn a jeho alternativy v priemere cca 40-50 eur,okolo 20-30 elektrina,takze bez poltatkov za odpad a dane je to cca 70-80 eur mesacne-co v bytoch mame najnovsie mesacne zalohy 155 eur za 3 izbak 2 osoby,vytapame v priemere na 20 stupnov v zime a spotreba vody 2 kubiky teplej a 4 studenej vody mesacne-mozno problem ze rohovy byt na vyvysenom prizemi,ale aj tak tie rozdiely su dost vyrazne,ak priratam elektrinu a plny na varenie tak naklady cca 200 eur,bez netu a tv-to keby sme cvakali 80 eur ,to by bola pohodicka,keby aj priratali buduci rok tych 120 eur co predpokladaju narast cien,ale ak to bude v byte tak cez 300 eur uz riadna palka by bola a solarne panely na bytovke to by asi nebolo moc efektivne
No neviem, ale viem ti dat realne naklady na dom cca 200m2. Plyn 100 eur, elektrina 40 eur, koncesionarske 4,64 ... studna vlastna takze mesacne poplatky nic, ale jej zhotovenie nebolo zadarmo. Odvoz zumpy mas cca 69 eur, ak nie je kanalizacia, alebo nemas ČOV. K tomu si prirataj nevyhnutnu rocnu udrzbu nehnutelnosti - napr. servis kotla cca 100 eur, za 15 rokov som 2 x menila cirkulacku v podlahovom kureni, expanzku 2x ...
Byvanie v rodinnom dome ma urcite vyhody, nik ti neskace nad hlavou, nevytopi ta sused ... na druhej strane v dome je vzdy co robit. Byvanie v panelaku je pohodlne, udrziavas si svojich par stvorakov a este ti zostane kopec volneho casu.
Kym som byvala v bloku, v sobotu som upratala a v nedelu chodila na vylety, grilovacky, na huby ... od kedy som v dome skoro nikam nechodim, ale bude to asi aj tym ze vlastne naco do prirody, ked byvam v prirode
vlastne byvala
momentalne som bezdomovec