o tomto hlaseni som na porade nenasla absolutne nic, tak tuto temu pridavam, dufam ze tematicky aspon trosku spravne /ostatne vobec nevyhovovali/.
Aby sa nezlakli ti, ktori sa s tymto hlasenim este nestretli a nevedia, ci sa to aj ich tyka, tak pripajam aj informaciu kto je povinny toto hlasenie podavat:
"Vykazujúcou jednotkou je tuzemec-podnikateľ a organizačná zložka cudzozemca v tuzemskuˇ, ktorí sú povinní ohlásiť údaje týkajúce sa aktív a pasív vo vzťahu k tuzemcom v zahraničí a vo vzťahu k cudzozemcom (ďalej len zahraničný subjekt), okrem aktív a pasív vo vzťahu k organizačnej zložke cudzozemca v tuzemsku. K dátumu zostavenia hlásenia majú zahraničné aktíva v riadku 133 v stĺpci 6 alebo zahraničné pasíva v riadku 229 v stĺpci 13 hodnotu
desať miliónov slovenských korún a viac za sledované obdobie - kalendárny rok. Hlásenia DEV (NBS) 1-12 predkladajú len tie subjekty, ktorých menom sa uzatvárajú kontrakty na vývo a dovoz, úverové zmluvy, spoločenské zmluvy a podobne. Hlásenie sa netýka sprostredkovateľov obchodu. Do priameho vývozu alebo dovozu sa zahrňuje aj lízing dlhší ako 1 rok (finančný prenájom)."
Ak by ste chceli vediet viac, tak tu najdete metodicky pokyn aj tlaciva:
http://www.nbs.sk/OHP/DEV.HTM /ak by bol problem z odkazom tak si treba otvorit stranku
www.nbs.sk, tam kliknut na MENU - Hlasenia devizoveho trhu - DEV 1-12/.
Tuto temu zakladam hlavne z dovodu, ze mam iste nejasnosti a to konkretne s urokmi.
Moja situacia je: firma ma pozicku od zahranicnej firmy napr. 20 mil Sk, pozicka ma splatnost 10 rokov, a v zmluve ma dohodnutu vysku urokov. Moj problem je, ze neviem, kedy a kam zaradit tieto uroky.
Napr. V tretom mesiaci 2006 firma dostane tuto pozicku. Tak za treti mesiac 2006 urobim mesacne hlasenie do NBS, kde na tlacivo PASIVA, do riadku 206 uvediem zvysujucu transakciu:
a) 20
b) 20 + celkova hodnota urokov na obdobie 10 rokov
c) 20 + hodnota urokov na rok 2006?
V metodickom hlaseni je totiz uvedene, ze medzi transakcie zvysujuce pasiva predstavuje okrem ineho prijatie uverov a poziciek, predpisana hodnota urokov.... Co mam rozumiet pod tou predpisanou hodnotou urokov?
V zavislosti od tejto odpovede budem vediet dalej postupovat (ak bude odpoved na hodnotu urokov bod a), tak budem mat aj dalsiu otazku
)
Dakujem za akukolvek odpoved. Budem rada ak sa najde niekto kto tieto hlasenia tiez robi.