buchač
majkii
buchač
....
V tomto (čo sa týka našich pamiatok) ja s tebou súhlasím...
Ale prečo do toho miešaš iba Rezeša, tak to mi nejak nejde do hlavy. Predsa nie iba on samojediný urobil to, čo urobil...a to sa ho absolútne nezastávam. Taký Kaník a iní nič ? Nechce hľadať aj ďalších, čo majú v BŠ svoje maslo na hlave.
.....
.
citujem z kroniky mesta
Kaníkov hotel GRAND Matej ani penzión nie sú NKP.
Neviem, či schválne, ale vypichol si LEN toho Rezeša a na ostatné nič.
Lenže v týchto súvislostiach je brať všetko a so všetkým...a teda nepozerať sa na to odkiaľ je a z akej politickej garnitúry pochádza.
Čo sa týka Kaníkovho hotela ?
A nie je to v tej podstate úplne jedno, či ide o NKP alebo len o obyčajnú nehnuteľnosť ? Kde si nejaký politik robí vo svojom okolí, čo len chce a má všetkých navôkol na háku a strpčuje im život ?
Že hotel Grand nie je NKP ? Ako vravím, a nie je to jedno ?
Poznámka - včera som nehľadal podrobnejšie info, tak došlo k omylu.
Áno, Grand hotel nie NKP...ALE je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Takže sa pýtam...čo je vyššie postavené ? Odpovedz si sám.
Krásnu Hôrku dávaju dokopy cca 10 rokov a ešte stále nie je komplet zrekonštruovaná. Som zvedavý, ako dlho to bude trvať pri BŠ.
Notre Dame zhorela pred 5 rokmi...ešte ani len požiar nebol uhasený a na čerstvo založenom konte sa do 24 hodín nachádzali milióny éčiek. Minule som videl v správach, že na dokončenia majú cca pol roka, lebo nejaké výročie.
Aký to rozdiel medzi nami a francúzmi...tomu sa vraví nacionalizmus - vlastenectvo.
Tak si sa pýtal, čo ťahám do "morových" rán kultúrnych pamiatok Banskej Štiavnice privatizéra a neozbohatlíka.
Výsledok pôsobenia košického HZDSáckeho privatizéra Rézeša v Štiavnici je rovnaký ako tých rómskych detí v Krásnohorskom podhradí teda zničené pamiatky. Zásadný rozdiel je v dvoch veciach.
1) - Úmysel - prominentný privatizér, nevedel čo s peniazmi tak pre seba a svojich zbohatlíckych kumpánov vybudoval luxusné haciendy čím zničil národné kultúrne pamiatky. Na rozdiel od Réreša rómske deti nešli s úmyslom podpáliť kopec a zničiť pamiatku, bola to tragická nehoda.
2) Rozsah škody spôsobenej - Rezešom bol fatálny, jeden z domov - národnú kultúrnu pamiatku museli zbúrať, v ostatných dvoch bol predmet pamiatkovej ochrany z časti alebo úplne zničený. Krásnu Hôrku požiar nezničil fatálnym spôsobom, ako sám píšeš obnova pokračuje viac ako 10 rokov a možno bude trvať ešte ďlších.10 rokov, ale predmet pamiatkovej ochrany je zachovaný.
Teraz príklad toho vlastenectva
Kým privatizér Rezeš zničil naše kultúrne bohatstvo v troch domoch na trojičnom námestí, nič sa mu v zásade nestalo. Keď sa stala katastrofa na Krásnej Hôrke, napochodovali do Krásnohorského Podhradia cirkusovým spôsobom hordy fašistov tiež vlastencov a ich ataman "nakupoval" pozemky pod osadou .
A čo okrem nazi cirkusu zmenilo? Nič, tí ľudia tam žijú v rovnakom blate a biede, v rovnakej nižšej vzdelanosti a kultúrnej povedomosti, ako predtým a žiaľ budú žiť tak aj po tom.
Byť vlastencom neznamená mlčky sa prizerať na ničenie pamiatok privatizérmi a neozbohatlíkmi, alebo viesť prázdne reči, čim viac sa spomenie slovo vlastenec tým viac je vlastenec, a vlastenectvo nie je ani pochodovanie v kanadách a gardistických uniformách a hulákaním homofóbnych výlevov v Krásnej Hôrke, to je sprostý nacionalizmus.
Príklad vlastenectva je aj v tom čo sa včera stalo v BŠ, to že ľudia prišli dobrovoľne pomáhať v zachraňovní vzácneho banského archívu, umaleckých predmetov z galérky. To je vlastenectvo nie nacionalizmus.
doplním ešte citát Alberta Einsteina
„Nacionalizmus podľa môjho názoru nie je ničím iným,
ako naivným ospravedlňovaním ozbrojovania a agresie.“