Dobrý deň.
V záhrade plánujem založiť rad viniča, pozdĺž susedovho plota. Neviem, v akej vzdialenosti od plota. Ten je klasicky drôtený. Nerád by som v budúcnosti banoval, že som to mal dať inak.
Pozdĺž plota v odstupe 4,5 m mám stromy. V medzipriestore je tráva.
Zvažujem:
1. Riadok bude severo-južný. Síce dobré na preslnenie, ale ako takto osamotený rad bude znášať nepriazne počasia, silné vetry, mrazy...
2. Najradšej by som to dal čo najbližšie k plotu, šetril miestom. Tým zminimalizoval údržbu hluchého miesta medzi viničom a plotom. Čiže možno 60, 80 cm.
3. Do hluchého miesta a pod vinič by mohli ísť napríklad jahody (viniča bude bez chem. ošetrení). Ak bude vzdialenosť malá (60), údržbu dočiahnem spred viniča. Pri väčšej vzdialenosti (80+) už bude problém sa načiahnuť, ale asi to bude úzke aj na obrábanie zvnútra...
4. pri plánovaní ovocia do "medziradu" by som asi mal myslieť aj na dosah od suseda (pes, atď...)
5. Pri vzdialenosti napr. 1,2 m od plota by sa do medzery vošli napríklad dva riadky zemiakov, atď. Bolo by to aktívne využité, nezaburiňované. Zdá sa mi to ale neprirodzené takto predstrčiť vinič do záhrady, a mať za viničom miesto na dva riadky...
6. atď...
Aké máte skúsenosti, aká vzdialenosť by bola dobrá?
Naposledy upravil stasko : 30.04.23 at 13:19