marjankaj
Marcel tak ako píšeš asi pred rokom som to písal, že sa bude základná zložka zvyšovať až kým pomer bude <2,5. Teoreticky základná zložka môže dosiahnuť 100%. Načo sú potom tie merače?
Stačí si prečítať poriadne tú 503 (podľa mňa qoqotinu).
Ján, súhlasím s Tebou, je to pi*---*! Na Slovensku je už skoro všetko možné. Keby bolo ako bolo v novelizovanej 630ke, tak by som navrhol takýto spôsob rozpočítania nákladov za teplo na byty.
V dome máme tri radiátory, práčovňa, mangľovňa, sušiareň. Tie miestnosti už nie sú využívané na pôvodný účel. Radiátory odstaviť! Ďalšie tri sú pri výťahoch na najnižšej stanici. No nie je to nádražie, kde sa čaká na prípoj pol - hodinu. Pre tie 2 - 3 minúty nemusí vyzliekať kabát, kým príde výťah. Radiátory odstaviť! Potom pomerať plochu rurky rozvodu tepla. Rurky sa postupne zužujú. Najväčšia plocha je v spodnom byte najmenšia v hornom byte. Časť nákladov 8 - 10 -12 % by sa rozpočítalo podľa plochy rozvodov, najviac by z tej čiastky platil spodný byt, a postupne menej a najmenej horný byt.
Teraz, zaznamenané jednotky notesmi na radiátoroch sa upravia koeficientom radiátorov, upravené jednotky sa upravia koeficientami nevýhodnej polohy miestnosti v dome. Výsledky spočítať a vydeliť plochou domu, výsledok je priemer jednotiek na jednotlivé byty v dome.
Z priemeru jednotiek sa vypočítajú dve kôpky. Prvá, 30 % povinné kúrenie. Druhá, pokuty z dvojnásobku priemeru. To by malo zabrániť špekuláciam, ja nebudem kúriť, aby som platil, čo najmenej, alebo vôbec nebudem kúriť však ten byt neužívam. Ako by vznikla pokuta? Pokiaľ byt nesplnil povinné kúrenie na desať percent, tak mu počítač automaticky pripočíta desať percent jednotiek z kôpky pokút. Nebola by to suma, ktorá by byt zruinovala. Ale, pokiaľ by vlastník špekuloval, že bude mať na meračoch nuly, tak k tej nule mu počítač pripočíta dvojnásobok priemeru na jeho byt. Takže vždy sa mu oplatí nastaviť hlavice tak, aby počet jeho jednotiek by bol niekde okolo tých 30 % povinného kúrenia. Ostatní, ktorí sú nad povinným kúrením sa pokuta netýka. A pokiaľ má niekto nehorázny počet jednotiek, jeho vec. On za ne zaplatí, ostatní nedostanú pokutu zvyšovaním základnej zložky. V dome ju nemáme.
Takto napočitane jednotky sú konečný stav jednotiek na rozpočítanie nákladov. Myslím, že väčšina vlastníkov sa snaží kúriť efektívne, teda niekde okolo toho povinného kúrenia. Ten do nechce kúriť a chce platiť menej, musí sa prejsť k hlaviciam a potočiť ich v smere hodinových ručičiek, Ten kto chce platiť menej, ale má more jednotiek, ten tiež musí isť k hlaviciam, ale ten musí s nimi potočiť v protismere hodinových ručičiek.
A potom už len náklady rozdeliť počtom napočitaných jednotiek, vypočítať priemer na jednotku a priemer prenásobiť počtom jednotiek jednotlivých bytov. Súčet výsledkov v bytoch = náklady domu na vykurovanie domu.
Čo k tomu, Porozmýšľať, nastaviť hlavice, spracovať dohodnutým spôsobom namerané, zapísané hodnoty na meračoch tepla a zaplatiť primeranú úhradu z nákladov domu za svoj byt, ktorú mu vypočítal počítač.
Je niečo na tom zložité, čo sa nedá pochopiť? Nie je to na Nobelovú cenu, ale každý byt, jeho vlastník platí podľa svojho svedomia a snahy starať sa o to ako má nastavené termostatické hlavice. Teda podľa jeho zásluh.