Zavrieť

Porady

Ako ratat federalny dochodok CZ cast?

Dobry den,

V case rozdelenia CSFR 31.12.1992 som pracoval vo federalnej firme so sidlom v Prahe, v slovenskej pobocke v Bratislave.

Tu som pracoval 6 mesiacov do 31.3.1993, potom bola vytvorena samostatna SK pobocka so sidlom v SK, kde som pkracoval.

Zial stratil som a nemam zmluvu, ani ine dokumenty dokazujuce mojich 6 mesiacov prace vo fedelanej firme.
Neviem, ci v case rozdelenia CSFR bola SK pobocka registrovana v SR alebo som bol de facto zamestnany v Prahe.

O tomto som ustne informoval pracovnicku v Soc. poistovni pri podani ziadosti o starobny dochodok.

V Soc. poistovni v dochodkovom liste poistenca nemam uvedenych tychto 6 mesiacov.
Pri vypocte starobneho dochodku mi Socialna poistovna zaratala odpracovane roky len od 1.4. 1993, nezaratala vysoku skolu, vojnu, odpracovane roky v inej SK firme , kde som pracoval pred federalnou firmou.

Chyba mi tak 13 rokov od r. 1979.

Dochodok za tieto chybajuce roky mi udajne ma vyratat a poskytnut Ceska republika v zmysle zakona, ktory vraj urcuje, ze ak zamestananec pracoval vo firme so sidlom v CR v case rozdelenia CSFR t.j. 31.12.1992,
ma dostat dochodok za predchadzajuce roky z CR. A opacne.

Naviac podla zakonov CR mam narok na dochodok az vo veku 64 r. a 4 mes.,
hoci v SR uz v 63 r. a 2 mes.

Vnimal som, ze z CR by som mal dostat potvrdenie za odpracovanych 6 mesiacov a dochodok za cele odpracovane roky mi poskytne Socialna poistovna SR !
Nezda sa mi logicke, aby mi CR poskytovala dochodok za slovenske roky.

Neviem, ci cesky dochodok bude porovnatelny zo slovenskym,za tych 13 r. minus 6 mesiacov vo federalnej firme, ktore mi SR neratala.

Naviac by som bol predcasny dochodca v CR, ak je to vobec mozne.
Otazne je tiez, ci 13 rokov staci v CR na podanie ziadosti o starobny dochodok,
aj ked sa jedna o "federalny dochodok".

Tiez mi nesedi fakt, ze hoci som pracoval v SK pobocke federalnej firmy, prakticky aj cely zivot na Slovensku, mam si sam overovat s ceskou Socialnou spravou, ci a kedy dostanem dochodk a POTOM to nahlasit SK Soc. poistovni , hoci nasa soc. poistovna elektronicky ziadala CR o tych mojich 6 mesiacov.

Ak vsak plati podla mna nelogicky stav, ako som opisal vyssie,
napada ma riesenie, ze poziadam SK socialnu poistovnu o zmazanie 6 mesiacov, o ktorych som informoval len ustne
a nasledne zrusenie ziadosti o dochodok v CR.

Nasledne nech mi SK Soc. poistovna nanovo prerata dochodok od r. 1979.
bez 6 mes.
Pragmaticky povedane, neviem ci dochodok za onych 13 r. bude vyssi v CR alebo v SR.
Na toto zial nedostavam odpoved ani z jednej strany.

Prosim o nazor, radu, co robit, co je pravda.

Dakujem.

Marian
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času
    Cabadaj Dakujem!
    Cabadaj Zdravim,
    mam este otazku.

V dokumente sa pise:
    ak sídlo zamestnávateľa ku dňu rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo naposledy pred týmto dňom bolo na území Českej republiky, všetky doby zabezpečenia získané pred 1. januárom 1993 sa pokladajú za doby zabezpečenia získané podľa právnych predpisov Českej republiky.

Dalej:
    Ak poistenec mal k 31. decembru 1992 zamestnávateľa so sídlom na území Českej republiky, ako aj zamestnávateľa so sídlom na území Slovenskej republiky,
    doby zabezpečenia sa považujú za doby zabezpečenia toho štátu, na ktorého území mal poistenec TRVALÝ POBYT k 31. decembru 1992 alebo naposledy pred týmto dňom.

Za účelom kompenzácie negatívnych dôsledkov rozdelenia Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky ...
    ... od 1. januára 2023 poistencovi, ktorý ku dňu priznania starobného, predčasného starobného alebo invalidného dôchodku nesplnil podmienky nároku na starobný alebo invalidný dôchodok podľa predpisov Českej republiky, sa na nárok na dôchodok a určenie jeho sumy započíta aj československé obdobie dôchodkového poistenia získané do 31. decembra 1992 v spoločnom štáte tak, ako by bolo získané podľa právnych predpisov Slovenskej republiky. Suma dôchodku určená so započítaním československého obdobia dôchodkového poistenia patrí na tzv. „prechodné obdobie“, a to dovtedy, kým poistencovi vznikne nárok na starobný alebo invalidný dôchodok podľa predpisov Českej republiky.

Ja som mal zamestnavatela od sept. 1992 so sidlom v CR ku dnu rozdelenia CSFR.
    Pred sept92 som mal zamestanavtela v SR.
    Trvaly pobyt ku dnu rozdelenie republiky
    som mal v SR.

Co plati?
    Mam narok na federalny dochodok v CR podla sidla zamestnavatela
    alebo
    podla trvaleho pobytu v SR?

Dalej:
    Ak plati, ze moj narok je v CR, zatial nemam narok na federalnu cast dochodku v CR, kedze som este nedosiahol dochodkovy vek podla predpisov CR.

Potom by mi mala SK Soc. poistovna kompenzovat ceskoslovvenske obdobie dovtedy, kým mi vznikne nárok na starobný dôchodok podľa predpisov Českej republiky.

Chapem to spravne?

Dakujem!

Marian

Ako ratat federalny dochodok CZ cast?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.