Dobry den,
V case rozdelenia CSFR 31.12.1992 som pracoval vo federalnej firme so sidlom v Prahe, v slovenskej pobocke v Bratislave.
Tu som pracoval 6 mesiacov do 31.3.1993, potom bola vytvorena samostatna SK pobocka so sidlom v SK, kde som pkracoval.
Zial stratil som a nemam zmluvu, ani ine dokumenty dokazujuce mojich 6 mesiacov prace vo fedelanej firme.
Neviem, ci v case rozdelenia CSFR bola SK pobocka registrovana v SR alebo som bol de facto zamestnany v Prahe.
O tomto som ustne informoval pracovnicku v Soc. poistovni pri podani ziadosti o starobny dochodok.
V Soc. poistovni v dochodkovom liste poistenca nemam uvedenych tychto 6 mesiacov.
Pri vypocte starobneho dochodku mi Socialna poistovna zaratala odpracovane roky len od 1.4. 1993, nezaratala vysoku skolu, vojnu, odpracovane roky v inej SK firme , kde som pracoval pred federalnou firmou.
Chyba mi tak 13 rokov od r. 1979.
Dochodok za tieto chybajuce roky mi udajne ma vyratat a poskytnut Ceska republika v zmysle zakona, ktory vraj urcuje, ze ak zamestananec pracoval vo firme so sidlom v CR v case rozdelenia CSFR t.j. 31.12.1992,
ma dostat dochodok za predchadzajuce roky z CR. A opacne.
Naviac podla zakonov CR mam narok na dochodok az vo veku 64 r. a 4 mes.,
hoci v SR uz v 63 r. a 2 mes.
Vnimal som, ze z CR by som mal dostat potvrdenie za odpracovanych 6 mesiacov a dochodok za cele odpracovane roky mi poskytne Socialna poistovna SR !
Nezda sa mi logicke, aby mi CR poskytovala dochodok za slovenske roky.
Neviem, ci cesky dochodok bude porovnatelny zo slovenskym,za tych 13 r. minus 6 mesiacov vo federalnej firme, ktore mi SR neratala.
Naviac by som bol predcasny dochodca v CR, ak je to vobec mozne.
Otazne je tiez, ci 13 rokov staci v CR na podanie ziadosti o starobny dochodok,
aj ked sa jedna o "federalny dochodok".
Tiez mi nesedi fakt, ze hoci som pracoval v SK pobocke federalnej firmy, prakticky aj cely zivot na Slovensku, mam si sam overovat s ceskou Socialnou spravou, ci a kedy dostanem dochodk a POTOM to nahlasit SK Soc. poistovni , hoci nasa soc. poistovna elektronicky ziadala CR o tych mojich 6 mesiacov.
Ak vsak plati podla mna nelogicky stav, ako som opisal vyssie,
napada ma riesenie, ze poziadam SK socialnu poistovnu o zmazanie 6 mesiacov, o ktorych som informoval len ustne
a nasledne zrusenie ziadosti o dochodok v CR.
Nasledne nech mi SK Soc. poistovna nanovo prerata dochodok od r. 1979.
bez 6 mes.
Pragmaticky povedane, neviem ci dochodok za onych 13 r. bude vyssi v CR alebo v SR.
Na toto zial nedostavam odpoved ani z jednej strany.
Prosim o nazor, radu, co robit, co je pravda.
Dakujem.
Marian