Zavrieť

Porady

Ako vypočítať daň z osobnej asistencie realizovanej popri zamestnaní?

Dobrý deň,
prosím o radu v oblasti platenia daní z osobnej asistencie. Som ZŤP a môj osobný asistent má so mnou zmluvu o osobnej asistencii. Vychádza mu ročný príjem zhruba 3638 eur za 624 hodín (52 hodín mesačne x 12 mesiacov, pričom hodinová tarifa od 1.7. predstavuje 5,83 eur). Zároveň je taktiež zamestnancom v podniku, kde zarába zhruba 1500 eur mesačne.
Mám hneď niekoľko otázok. Akým spôsobom má v určenom období vyplniť daňové priznanie? Majú mu tento príjem prirátať k príjmom zo zamestnania priamo na mzdovom oddelení v podniku? Ak áno, príde takto o nezdaniteľnú čiastku z príjmu z osobnej asistencie a táto bude braná ako čistý zisk? Alebo si má k tomuto príjmu vyhotoviť osobitné daňové priznanie? V akej výške mu bude vyčíslená daň pri sumách, ktoré tu uvádzam?
Nemenej dôležité je, či pri vracaní sumy z dôvodu čerpania jeho dlhodobejšej PN nebude táto výrazne obmedzená alebo anulovaná z dôvodu, že príjem z osobnej asistencie mu vyrovnáva stratu na zárobku?
7 komentárov     zbaliť
Negoce 3638-60%x15% daň (zvyčajne), nech si OA vyhľadá skúsenú účtovníčku, ty ako osoba, kt. má posytovanú službu OA nemáš povinnosť zabezpečiť správne vyhotovenie a podanie DP osobe, ktorá vykonáva osobnú asistenciu......
pozn. na DP , resp. v prílohe DP sa musí správne vyplniť časť, kt. sa týka OA, inak bude OA musieť aj z toho príjmu platiť ZP.....
Clinton Viem, že túto povinnosť nemám, ale ja som prisľúbil, že môjmu OA zoženiem nejaké informácie okolo DP a pomôžem mu s ním už v čase uzatvárania zmluvy. Ako mám porozumieť tomu súčinu uvedenému v odpovedi, prosím?
Negoce https://unss.sk/zdanovanie-prijmu-z-...e-za-rok-2022/
Clinton ďakujem
Negoce https://www.osobnaasistencia.sk/_stiahni/dane_2023.pdf.....
Clinton toto som si už stiahol, ale vďaka !!!
Negoce máš to kompletne spracované
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    OA podáva daňové priznanie typu B, do ktorého zahrnie príjem zo zamestnania (nemoze požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane), aj príjem z osobnej asistencie.
    Pri príjmoch z OA si uplatní 60% paušál, sumu paušálu uvedie vo výdavkoch podľa § 6.
    V DP si uplatni ročnú nezdaniteľnú časť základu dane a daň zrazenu zamestnavatelom započíta.
    Naozaj je potrebné, aby aspoň prvé daňové priznanie mu vypracoval účtovník, aby sa vyhol prípadným komplikáciám so zdravotnou a sociálnou poisťovňou, ak bude vyplnené nesprávne.
    Clinton Ďakujem !!!

Ako vypočítať daň z osobnej asistencie realizovanej popri zamestnaní?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.