Dobrý deň,
prosím o radu v oblasti platenia daní z osobnej asistencie. Som ZŤP a môj osobný asistent má so mnou zmluvu o osobnej asistencii. Vychádza mu ročný príjem zhruba 3638 eur za 624 hodín (52 hodín mesačne x 12 mesiacov, pričom hodinová tarifa od 1.7. predstavuje 5,83 eur). Zároveň je taktiež zamestnancom v podniku, kde zarába zhruba 1500 eur mesačne.
Mám hneď niekoľko otázok. Akým spôsobom má v určenom období vyplniť daňové priznanie? Majú mu tento príjem prirátať k príjmom zo zamestnania priamo na mzdovom oddelení v podniku? Ak áno, príde takto o nezdaniteľnú čiastku z príjmu z osobnej asistencie a táto bude braná ako čistý zisk? Alebo si má k tomuto príjmu vyhotoviť osobitné daňové priznanie? V akej výške mu bude vyčíslená daň pri sumách, ktoré tu uvádzam?
Nemenej dôležité je, či pri vracaní sumy z dôvodu čerpania jeho dlhodobejšej PN nebude táto výrazne obmedzená alebo anulovaná z dôvodu, že príjem z osobnej asistencie mu vyrovnáva stratu na zárobku?
pozn. na DP , resp. v prílohe DP sa musí správne vyplniť časť, kt. sa týka OA, inak bude OA musieť aj z toho príjmu platiť ZP.....