Čiže si úplne mimo, ako obyčajne
)))
Ale k veci....k dnešnej tlačovke vlastizradu
EXPRESNÁ REAKCIA NA TB FICA A SAKOVEJ V BRUSELI:
1) Fico/Saková: Zabezpečili sme diverzifikačné zmluvy a trasy na nákup plynu a domáci trh má zabezpečený dosť plynu aj bez dodávok z Ruska cez Ukrajinu.
Moja reakcia: Vy ste zabezpečili „prd do Stromovky“. VŠETKO DO KUBÍKU PLYNU, čím sa chválite, bolo zabezpečené kontraktami v čase, keď som bol ministrom hospodárstva, a zabezpečili ich naozaj ťažkí profesionáli a vlastenci vo vedení SPP, ktorých som ja vymenoval a vy ste ich spolu s ďalšími profesionálnymi manažérmi z SPP vyhodili.
KEĎ UŽ STE ZA VYŠE ROKA SVOJHO VLÁDNUTIA NEVEDELI NIČ INÉ ZABEZPEČIŤ A VYTVORIŤ, NECHVÁĽTE SA A NEPRISVOJUJTE SI NAŠE VÝSLEDKY!
2) Fico/Saková: Vývoj cien plynu (ich nárast posledné dni) dokazujú, že ukončenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu má negatívny vplyv na EÚ.
Moja reakcia: Keď už idete do Bruselu rokovať s profesionálmi z Európskej komisie (EK) a potom ešte zvoláte tlačovku, kde verejne takto argumentujete (a predtým aj na rokovaní s EK), tak si preboha (!!) aspoň na svojich mobiloch pozrite vývoj cien plynu na spotovom trhu!! Veď to je verejne dostupná informácia cez internet. PRÁVE KEĎ STE V BRUSELI TVRDILI, ŽE CENY PLYNU V EÚ RASTÚ PO ZASTAVENÍ TRANZITU CEZ UKRAJINU, TAK CENY PLYNU NA NAJVÄČŠOM OBCHODNOM SPOTOVOM TRHU TTF (A NÁSLEDNE AJ ĎALŠÍCH) POKRAČOVALI V POKLESE!! PLYN NÁM OD ZASTAVENIA TRANZITU ZLACŇUJE A NIE ZDRAŽUJE (viz. graf)!!
3) Fico/Saková: Ukončenie tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu znižuje konkurencieschopnosť EÚ (voči USA), lebo nám zvyšuje ceny plynu. Podľa českých a slovenských expertov týmto EÚ stráca dokopy v nasledujúcich rokoch cca 60 mld. eur.
Moja reakcia: Uveďte mená tých expertov, ktorí toto vyrátali a na základe čoho. Suverénne najvyšší rozdiel medzi cenami plynu v EÚ a USA bol v roku 2022, keď ceny plynu v EÚ vyleteli až nad 300 eur/MWh (a nie Ficom na TB toľko omieľaných „katastrofických“ 50 eur/MWh). CENY PLYNU V EÚ REKORDNE VZRÁSTLI VTEDY, KEĎ PUTIN NAPADOL UKRAJINU A SÁM NASCHVÁL OBMEDZIL AŽ ZASTAVIL
POSTUPNE EXPORT PLYNU CEZ UKRAJINU/SLOVENSKO A PLYNOVODY JAMAL-EURÓPA A NORD STREAM1. PRÁVE PUTINOVO ZATVÁRANIE KOHÚTIKOV KONKURENČNE OSLABILO EÚ.
5) Fico/Saková: Slovensko (cez príjmy operátora tranzitného plynovodu Eustream) kvôli ukončeniu tranzitu ruského plynu príde ročne o 500 mil. eur.
Moja reakcia: Prečo potom Eustream vykázal stratu už minulý rok, keď tranzit ešte fungoval?! Nebolo to tým, že Gazprom už od útoku na Ukrajinu, teda od februára 2022, jednostranne – na pokyn Putinovho Kremľa – znížil tranzit cez Ukrajinu a Slovensko? A teda nedodržiaval platnú zmluvu o tranzite?! A ak tvrdíte, že prezident Zelenskyj napriek predošlým nejakým rokovaniam a predbežným dohodám jednostranne pred Vianocami rozhodol o ukončení tranzitu, potom prečo váš „odborný“ nominant vo vedením ÚRSO – pán Holjenčík – už minulý rok rozhodol o násobnom zvýšení taríf pre Eustream práve kvôli tomu, že sa mal po Novom roku 2025 zastaviť tranzit?! Takže ako to je: bolo Holjenčíkovo ÚRSO také predvídavé alebo v skutočnosti Eustream doložil, že žiadne reálne možnosti pokračovania tranzitu sa nepreberali a neexistovali už dávno pred Vianocami?!
Pán premiér Fico a pani podpredsedníčka a ministerka Saková: tak kto tu koho klame, kto tu komu škodí, kto tu je neschopný a politicky nevyspelý a kto to vlastne (ne)rozumie tomu, čo sa na trhu s plynom za posledné roky a mesiace, skutočne deje?!
Karel Hirman