Zavrieť

Porady

Príjem zo zamestnania v ČR a prenájom bytu

Dobrý deň, vyplňam DP typ B, nakoľko som mala príjem zo zamestnania v ČR, ale na SK ešte prenajímam byt (nie živnosť , len registrácia na daňovom úrade.) .
Vypĺňam teda DP typ B a nijak mi to nevychádza.

- Príjem zo zamestnania v ČR vpisujem na r. 36 = 32 826 €
- R. 38 = 28 734,54 €
- Príjem z prenájmu r. 11 = 4 620 €, výdavky sú 2 523,84 €. Základ dane je tu 2 096,16 €
- R. 72 je 28 734,54 €
- R. 73 = 3 177,72 € - nezdaniteľnú čiastku si môžem uplatniť aj keď som vôbec nemala príjmy zo zamestnania v SK? Ak ju nevypíšem, stále mi hlási chybu. Ak si ale uplatním nezdaniteľnú čiastku, tak mi vyjde, že na SK by som nemala platiť žiadnu daň, čo nie je správne, pretože tu mi vzniká povinnosť zaplatiť daň z prenájmu
- R.78 = 25 556,82 €
- R.80 = 27 652,98 €
- R. 81 = 5 254,07 €
- R.82 = 28 734,54 €
- R135 = 0 €
Mne ale stále vychádza, že na SK by som mala zaplatiť cca 398 € daň z rozdielu medzi príjmami a výdavkami z prenájmu. Ďakujem za pomoc
veronikasad Vyplňas DP na portáli finančnej správy?
Majkah30 áno, v elektronických formulároch
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

ivka70 je offline (nepripojený) ivka70

ivka70
    NCZD si uplatnujes, na prijem zo zamestnania, aj ked je zo zahranicia.
    Tento prijem musis aj vynat.
    Prijem z prenajmu znizujes o 500 eur a zvysok zdanujes.
    Na stranke financnej spravy mas priklady vyplnenia DP s prijmom z prenajmu
    https://www.financnasprava.sk/sk/obc...adyVyplneniaDP
    Majkah30 Ďakujem, ja som si tie príklady pozrela skôr, len práve som tam nenašla nič k mojej situácii, kde je len príjem zo zamestnania v ČR a príjem z prenájmu na SK. Mne stále vychádza nulová daňová povinnosť, akože to vyzerá že chcem silou mocou platiť , ale mne to logicky nejak vyplýva, že príjem v ČR som mala riadne vysporiadaný a z prenájmu, kde mám vykázaný zisk, by som mala zaplatiť daň

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Nerobila som za rok 2023 tento typ DP, ale zrejme je nejaká zmena v štruktúre uplatnenia NČZD.
    Nahodila som tvoje dáta do DP typu B do tlačiva v SW Alfa+ a tiež mi vyšla daň nula, lebo uhrn vyňatých príjmov je vyšší ako základ dane...
    Pošli tak ako ti vyšlo na stránke FS, malo by to byť správne.

Príjem zo zamestnania v ČR a prenájom bytu

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.