Zavrieť

Porady

daň z finančnej transakcie

ahojte, zákon bol schválený
https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/Docu...x?DocID=553613
všade v médiách sa však píše, že treba ako szčo mať podnikateľský účet, ale ja to v tom zákone nevidím. je tam len že szčo musí mať transparentný účet, na ktorom vykonáva finančné transakcie súvisiace s podnikaním..
mám zato, že stále môžem mať osobný účet, ktorý bol zriadený len na podnikanie, a ani po 1.4.2025 si nemusím zriadiť nový podnikateľský účet..
rozmýšlam správne?
Usporiadat
Dáša_ Dáša_

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

No hej, veď nemusíš. Akurát ako banka odlíši, ktorá platba je taká, čo sa zaťažuje poplatkom a ktorá nie? Predpokladám, že s najväčšou pravdepodobnosťou zahrnie aj všetky nepodnikateľské tranzakcie do základu na výpočet celkovej čiastky
Negoce Negoce

Negoce je offline (nepripojený) Negoce

"Daňovník, ktorý je fyzickou osobou a nemá zriadený platobný účet, na ktorom vykonáva finančné transakcie súvisiace s jeho podnikaním, je povinný zriadiť si transakčný účet podľa § 2 písm. c) druhého bodu do 31. marca 2025". - podľa nového zákona o FT § 13......
v novom ešte nepodpísanom a neočíslovanom zákone nájdeš povinnosť
gibong gibong

gibong je offline (nepripojený) gibong

áno je to tam že si musí zriadiť transakčný účet najneskôr do 31.3.2025 a ja ho už mám teraz ale osobný, ktorý je len na podnikanie.. iné platby ako súvisiace s podnikaním tam nie sú...
gibong gibong

presne toto ma zmiatlo tento článok, kde sa píše že dokonca 31.3.2025 si budem musieť urobiť podnikateľský účet.. ale zákon o tom vôbec nehovorí.. ten hovorí že si musím urobiť transakčný účet (§2 písm c bod 2- a to môže byť podnikateľský účet ale aj osobný účet len na podnikanie ale aj hocijaký iný účet..) a ten už predsa mám na podnikanie.. áno je to osobný účet,ale slúži len na podnikanie.. na bežné veci bývanie stravu atď mám druhý osobný účet..
je to prkotina ale nebudem si predsa robiť nový podnikateľský účet, že sa o tom píše v novinach.
Naposledy upravil gibong : 07.10.24 at 13:04 Dôvod: oprava
Jana Motyčková Jana Motyčková

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Zvyčajne majú banky v podmienkach vedenia osobných účtov, že na nich nemožno robiť podnikateľské finančné transakcie, napr. v istej banke je to takto "Bežný účet, ktorý vedieme pre Vás ako spotrebiteľa, slúži výlučne pre Vašu osobnú potrebu, nesmiete ho používať pre účely výkonu podnikateľskej činnosti.". Čiže ak ho používate na podnikateľskú činnosť, porušujete zmluvné podmienky s bankou. V každom prípade, ak budete vykonávať platby z iného ako podnikateľského účtu, budete transkačnú daň počitať a platiť sám správcovi dane.
gibong gibong

našťastie nemám účet vo Vxx banke.. zisťoval som aj na daňovom, nikto nič ešte nevie, nevie sa vyjadriť.. ale ak by som to počítal a platil sám, tak ok, ale tiež som o tom nikde nič nenašiel.. ale ďakujem a hádam budeme mať viac informácii ako len zákon..
veronikasad veronikasad

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

Podľa toho čo napísala Janka, po zavedení transakčnéj dane živnostníci s osobným účtom problém mať budú, aj keď ho využívajú len na podnikanie a priamo v zákone nie je zakázaný
gibong gibong

prečo problém? aj tak budem platiť len 2 € za platenie kartou,ktorou budem platiť všetko čo sa dá.. a ak budú nejaké položky tak im pošlem to oznámenie čo je uvedené v zákone ale o ktorom daňový úrad ešte netuší aké bude a hotovo.. niečo podobné ako dph.. inak myslím si že by to mohlo presne takto fungovať ako pri dphcke..
veronikasad veronikasad

Zbytočne je o tom teraz meditovať, snáď nejaký pokyn finančná správa k tomu vydá. Do marca je ešte dosť času, možno sa začnú ozývať aj banky, čísla účtov poisťovni sú verejne dostupné, z toho ľahko zistia že sa používa na podnikanie...
tigy tigy

tigy je offline (nepripojený) tigy

Inak, pochopili ste tú daň z použitia platobnej karty? To je 2€ za rok, či za každú úhradu kartou?
Tweety Tweety

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

2€ ročne na každú kartu, ktorá sa použije aspoň raz.
veronikasad veronikasad

tigy
Inak, pochopili ste tú daň z použitia platobnej karty? To je 2€ za rok, či za každú úhradu kartou?
tá suma (2€) je asi preto tak nízka, že prijímateľ platby kartou nedostane celú sumu, poplatky, ktoré si strhne banka(???) sú dosť vysoké a zrejme časť z nich bude odvádzať štátu...

Sleduj porady, ktoré by vás mohli zaujímať