Zavrieť

Porady

Ako zrušiť registráciu platcu DPH

Firma začala byť pred rokom platcom dph. Teraz po roku jej príjem klesol pod 50000 eur. Máte niekto prosím skúsenosť aký je postup pri zrušení registrácie DPH? Stačí žiadosť cez FS a po schválení sa budú vystavovať faktúry a bloky bez DPH, alebo sú tam aj nejaké iné povinnosti? Ako dlho to schválenie trvá? Ďakujem.
5 komentárov     zbaliť
veronikasad Aký obrat dosiahla za 12 bezprostredne predchádzajúcich kal.mesiacov 10/2023-09/2024)?
rennka 48500 zaokrúhlene
liveman1 nenašiel sok kompletnú odpoveď na toto: Stačí žiadosť cez FS a po schválení sa budú vystavovať faktúry a bloky bez DPH, alebo sú tam aj nejaké iné povinnosti? Ako dlho to schválenie trvá?
Aké tlačivo je na to? Nenašiel som. Dá sa urobiť zrušenie dnes 30.12. s tým, že od 1.1.2025 už nebude fungovať - štvrťročný plátca DPH?
Negoce ale kde, štátna správa má čas.....
najskôr k 01 02 2025 ti štát vyhovie
veronikasad Od 1.1.2025 určite nie, DU určí posledné zdanovacie obdobie, v ktorom musíš vysporiadať DPH zo zásob a zostatkovej ceny hmotného majetku.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Áno sú tam aj iné povinnosti. V poslednom DP odvedie DPH zo zásob a zostatkovej ceny hmotného majetku
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    rennka zásoby nie sú takmer žiadne ale majetok je. Jedná sa len o odpisovaný majetok z ktorého bola odpočítaná dph?
    veronikasad ano
    rennka veronikasad, ďakujem
      zbaliť
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    rennka Ďakujem Ivka, to som už pozerala, ale nie je mi celkom jasné to vrátenie odpočítanej dane
    veronikasad Postup je jednoduchý, urobíš inventúru zásob (to čo ti zostalo na sklade) v nákupnej cene ku dňu zrušenia registrácie a DPH, ktorú ste si odpočítali, vratis
    Blanka Urbanová Veľmi pekne Vás prosím, inventúru mám, ale ako to dostanem do tlačiva DPH, robím v programe MRP.
    Ďakujem za odpoveď.
      zbaliť

Dáša_ je offline (nepripojený) Dáša_

Dáša_
    ak sa obraty stále pohybujú okolo tejto hranice, ja by som to nerušila. Po novom sú dosť zložité pravidlá so sledovaním hranice obratu, veľmi krátke termíny na registráciu. Ak si dobre pamätám, tak 5 dní po dosiahnutí hranice. To 99,9% firiem nestihne. Naviac sa sledujú dve hranice. Nehovoriac o tom, že ak ste odpočítali DPH z HIM, tak vrátiť pomernú časť....

Ja by som naopak všetkým, čo oscilujú okolo hranice odporučila registrovať sa dobrovoľne.

Ako zrušiť registráciu platcu DPH

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.