Dobrý deň.
Dostala som dopis zo zdravotnej poistovne, že od 1.1.2015 nevedú v evidencie platiteľa poistného.
V roku 2003 som sa zamestnala cez agentúru a pracovala v zahraničí. Všetko legálne zdokumentované. Ako agentúrny pracovník som bola do 31.12.2004
Od 1.1.2005 som ostala pracovať ako kmeňový zamestnanec až do dnes.
Za posledných 20 rokov mám nepretřžite odvádzané zdravotné poistenie v inej krajine EÚ než je moj trvalý pobyt na SK. Ten sa nezmenil.
Ihned obratom som na VšZP odoslala odhlásenie zo zdravotnej poistovne spoločne s dokumentom o potvrdení poistenia za posledných 20 rokov v inom členskom štáte EU.
Samozrejme som predtým volala na infolinku do VšZP a chcela sa informovat o všetkých skutočnostiach, prečo sa toto stalo.
Pani po telefone bola príjemná, vysvetlila mi, že mám odoslať odhlášku z poistovne k tomu datumu z roku 2004 ale ako keby mala naponáhlo, veľa vecí mi nestihla vysvetlit.
Moja otázka, ako je možné, že chcú evidenciu platenia poistného až od 1.1.2015? Na infolinke mi v rychlosti vysvetlila, že do tej doby poistovna dostávala akési podklady z ÚP. Nemožem to pochopiť, veď na ÚP som bola naposledy registrovaná v r. 2003
Poradí mi niekto, čo z tohoto všetkého može vzniknúť? Je možné podať odhlášku po 20 rokoch? Som si vedomá chyby, že som si nepslnila oznamovaciu povinnosť, bola som mladé teľa a nevedela o nej. Ale to ma samozrejme neospravedlňuje.
Podľa informací, ktoré už niekoľko dní hľadám, budem pravděpodobně musieť zaplatiť pokutu od UDZS za neoznámenie odhlásenia, s čím počítám a samozrejme ju zaplatím.
Ale desím sa toho a mám obavy, či niečo po mne bude chcieť aj VšZP, keď povinnost mať hradené poistenie v jednej zemi EÚ mám splněné.
Ak by mi niekto vedel objasniť ako je možné, že do r. 2015 mala VšZP akési podklady a nič po mne nechceli?
Ešte v rýchlosti mi na infolinke ohladne mojej otázky čo sa týka prípadných pokút z tejto nezrovnalosti bolo povedané, že poistovna spatne preverí kapitácie a čerpanie zdravotnej starostlivosti. Ohľadom tohoto by som ešte dodala, že som na SK nebola od r. 2003 registrovaná u žiadneho praktického lekára ani odborníka a za celých 20 rokov nevyužila žiadnu službu zdravotníctva. Posledný preukaz poistenca som mala vydaný v roku 1995.
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí by ma aspon trochu ukludnili, že zo vzniknutej situácie zaplatím max pokutu za neodhlásnie sa.