Zavrieť

Porady

Neodhlásenie sa zo VšZP po odchode do zahraničia

Dobrý deň.
Dostala som dopis zo zdravotnej poistovne, že od 1.1.2015 nevedú v evidencie platiteľa poistného.
V roku 2003 som sa zamestnala cez agentúru a pracovala v zahraničí. Všetko legálne zdokumentované. Ako agentúrny pracovník som bola do 31.12.2004
Od 1.1.2005 som ostala pracovať ako kmeňový zamestnanec až do dnes.
Za posledných 20 rokov mám nepretřžite odvádzané zdravotné poistenie v inej krajine EÚ než je moj trvalý pobyt na SK. Ten sa nezmenil.
Ihned obratom som na VšZP odoslala odhlásenie zo zdravotnej poistovne spoločne s dokumentom o potvrdení poistenia za posledných 20 rokov v inom členskom štáte EU.
Samozrejme som predtým volala na infolinku do VšZP a chcela sa informovat o všetkých skutočnostiach, prečo sa toto stalo.
Pani po telefone bola príjemná, vysvetlila mi, že mám odoslať odhlášku z poistovne k tomu datumu z roku 2004 ale ako keby mala naponáhlo, veľa vecí mi nestihla vysvetlit.
Moja otázka, ako je možné, že chcú evidenciu platenia poistného až od 1.1.2015? Na infolinke mi v rychlosti vysvetlila, že do tej doby poistovna dostávala akési podklady z ÚP. Nemožem to pochopiť, veď na ÚP som bola naposledy registrovaná v r. 2003
Poradí mi niekto, čo z tohoto všetkého može vzniknúť? Je možné podať odhlášku po 20 rokoch? Som si vedomá chyby, že som si nepslnila oznamovaciu povinnosť, bola som mladé teľa a nevedela o nej. Ale to ma samozrejme neospravedlňuje.
Podľa informací, ktoré už niekoľko dní hľadám, budem pravděpodobně musieť zaplatiť pokutu od UDZS za neoznámenie odhlásenia, s čím počítám a samozrejme ju zaplatím.
Ale desím sa toho a mám obavy, či niečo po mne bude chcieť aj VšZP, keď povinnost mať hradené poistenie v jednej zemi EÚ mám splněné.
Ak by mi niekto vedel objasniť ako je možné, že do r. 2015 mala VšZP akési podklady a nič po mne nechceli?

Ešte v rýchlosti mi na infolinke ohladne mojej otázky čo sa týka prípadných pokút z tejto nezrovnalosti bolo povedané, že poistovna spatne preverí kapitácie a čerpanie zdravotnej starostlivosti. Ohľadom tohoto by som ešte dodala, že som na SK nebola od r. 2003 registrovaná u žiadneho praktického lekára ani odborníka a za celých 20 rokov nevyužila žiadnu službu zdravotníctva. Posledný preukaz poistenca som mala vydaný v roku 1995.

Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí by ma aspon trochu ukludnili, že zo vzniknutej situácie zaplatím max pokutu za neodhlásnie sa.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Chobot
    Podklady, ktoré má VšZP nevidíme, takže ti asi nikto nepovie, čo ťa presne čaká a aká je tvoja situácia. Jedno je však isté - ak si si v EU platila zdravotné poistenie, na SK si nemala byť poistená. Mala si sa odhlásiť. Keďže si si povinnosť nesplnila, zdravotná poisťovňa je povinná ťa nahlásiť na UDZS za porušenie povinnosti a UDZS ti môže uložiť pokutu do 331 € (ale nemusí).

Pri spätnom odhlásení zo ZP sa vyrovnajú všetky záväzky a pohľadávky. T.j. poisťovňa by ti vrátila všetko zaplatené poistné, lebo poistný vzťah sa spätne zrušíl. Predpokladám, že poistné si si neplatila, takže VšZP ti nemá aké poistné vrátiť. NA druhej strane si ZP bude od teba vymáhať všetky úhrady, ktoré za teba zaplatila za to obdobie, napr. kapitáciu u všeobecného lekára, všetky prípadné vyšetrenia, ktoré si absolvovala na Slovensku. Iné sankcie ti ZP nemá prečo účtovať a ani nie je oprávnená udeľovať nejaké pokuty. Len sa vyrovnajú všetky vzájomné záväzky a pohľadávky, ako keby poistný vzťah od toho odhlásenia ani nikdy neexistoval.

Ako som napísal - my podrobnosti nepoznáme, takže nevieme, ako bude poisťovňa postupovať. Hore napísané je všeobecná informácia o postupe zdrav. poisťovne.
    Babajaqa Ďakujem za objasnenie.
    Do VšZP som odoslala dokumnet od súčasnej poisťovne, v ktorom je potvrdené, že som od r. 2004 nepretržite poistená, tak isto, že poistné hradí zamestnávatel a že tam nemám žiadne dlhy.

Vzhladom k tomu, že od praktického lekára, gynekologa a zubára som odhlásená od r. 2003, žiadna kapitácia nemohla byť hradená a tak isto som žiadne ošetrenie na SK neabsolvovala.

S pokutou od UDZS počítam, pretože moja neznalosť to neospravedlňuje.

Ešte raz ďakujem, pomohol si mi.
    Pekný deň prajem.

Neodhlásenie sa zo VšZP po odchode do zahraničia

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.