Zdieľajte s nami link na články z iných webov. Komentáre k linku budú zoradené podľa počtu hlasov, môžete využiť aj filter komentárov a zobraziť len komentáre od členov ktorých na Porade sledujete.
ja si myslim, ze normalny clovek (moja manzelka nie celkom suhlasi) ...viacvicktor
Ahojte, prosim o radu / vysvetlenie:
Porucitelka nemala deti, zanechala manzela a matku.
Na internete som k dedeniu nasiel "v druhej skupine, ak nededia poručiteľovi rodičia, nenastupujú namiesto nich ich deti" - Nazdavam sa, ze by bolo treba rozlisovat dva pripady: porucitel zomrel v roku 2022 a jeho rodicia 2015, tak sa to da akceptovat.
Ale ak porucitel zomrel v roku 2022 a jeho rodicia ho prezili, zomreli v roku 2023 a dedicske konanie sa udeje este neskor, potom by rodicia a ich potomkovia nemali byt vyluceni preto, ze DK trvalo dlho. V case umrtia dcery rodicom narok na dedicstvo vznikol.
Ako to je? Ktorou cestou bude notar postupovat?
Dakujem.
Máš pravdu. Po poručiteľke dedí manžel a jej matka. Následne po matke dedia jej deti. Ak jej deti už po matke dedili, toto bude novoobjavené dedičstvo.
Dedičstvo sa nadobúda odo dňa smrti poručiteľa.
Dedici su manzel a matka, - kedze zila v case smrti porucitela, rovnakym dielom.
To, co matka zdedila, dedia jej dedici podielom ako pri jej dedicskom konani, ako novoobjaveny majetok (cize ak dedicstvo po nej je uz vysporiadane, po ukonceni tohto dedicstva sa znovu otvori)
vicktorDakujem
"to co matka zdedila" - este nic nezdedila, len moze zdedit, ak dozije do DK, ale ak nedozije, nevedel som ci budu dedit jej deti - vid citat v mojej otazke zo stranky Ficek poradna.
Ale s Mariou ste sa zhodli.