Zavrieť

Porady

Živnosť, sro, ešte aj pracovný pomer?

Dobrý deň,

viete mi, prosím, poradiť? Mám založenú živnosť s predmetmi podnikania maloobchod a taktiež administratívne služby.

Teraz sme sa s kamarátom rozhodli založiť si kamennú predajňu. Tá bude vedená pod spoločnou s.r.o., obaja budeme spoločníci a konatelia. Ja budem v predajni tráviť čas, popri obsluhe zákazníkov si budem vykonávať svoju živnosť. Klasického zamestnanca na predajni nebudeme mať, nakoľko ide skôr o vzorkovú predajňu, očakávame tak 15 zákazníkov za deň.

Otázka: je potrebné, aby som bol ešte aj zamestnanec v rámci sro, alebo viem ako živnostník iba vyfakturovať dohodnutú sumu ako službu? Príde mi nelogické byť konateľ, živnostník a ešte aj zamestnanec..

Ďakujem,

M.
7 komentárov     zbaliť
ivka70 tvoja zivnost ma nieco s cinnostou sro? alebo budes len vyuzivat hluchy cas v obchode na prevadzkovanie zivnosti?
aj ako konatel sro mozes prevadzkovat cinnost nejake cinnosti pre sro, nemusis nic fakturovat.
Martin Florianek moja živnosť má rovnaký predmet podnikania ako sro. Inak na živnosť robím iné veci, budem ju vykonávať počas hluchých miest..

Otváracia doba prevádzky sro bude cca 9 hodín denne, reálna vyťaženosť človeka na prevádzke je cca 1 hodina, zvyšných 8 hodín si budem vykonávať aktivity súvisiace so živnosťou.

Hlavný dôvod, prečo to riešime je to, že naša účtovníčka nás tlačí do toho, aby som ako spoločník a konateľ bol aj zamestnanec na plný úväzok na predajni. Lebo ak príde kontrola, aby sme mali vykázané, že tu pracujem..

tomu úplne nerozumiem, lebo veď som tu konateľ a spoločník, tak prečo mám byť aj zamestnanec?
ivka70 kvoli ciernej praci ...dajte jej preverit, ci konatel nemoze pracovat v obchode ....
V podstate, ak by si 8 hodin pracoval ako zivnostnik v obchode srocky, tak ide o zavislu pracu ...to nemozes.
Ale ako konatel by si nemusle byt zamestnancom ....ozno
Martin Florianek dakujem, dam preverit este
Dáša_ podstatné je, ako ste dohodnutí na vyplácaní peňazí zo sro. Ak ich nepotrebujete priebežne, škoda sa zamestnávať. Stačí raz do roka vyplatiť zisk napríklad. Ale to ide až po skončení roka a podaní DP. Ako konatelia môžete pre svoju sro pracovať aj bez uzatvorenia pracovnej zmluvy. A samozrejme, ešte je zaujímavé vedieť, či ako szčo máte pokryté odvody. Ešte dodám, to delenie peňazí je fakt dôležité dohodnúť dopredu. Lebo keď je málo peňazíé, kamoši vo firmách zvyčajne ešte držia spolu. Ale keď je veľa peňazí a príde k deleniu, začínajp spory. Kto a kolko pracoval a kto má n čo nárok
Martin Florianek ďakujem, skúsim ešte preveriť, ale tiež mi to takto príde logické. ešte mi napadlo, či nie je niekde dané, že s.r.o. ako predajňa musí mať aspoň jedného zamestnanca na úväzok.
veronikasad Počas výkonu práce predaja výrobkov v priestoroch predajne s.r.o. v nej prevádzkuješ aj činnosť, ktorá je predmetom podnikania FO, napr. predaj výrobkov ?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Živnosť, sro, ešte aj pracovný pomer?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.