Dobrý deň,
viete mi, prosím, poradiť? Mám založenú živnosť s predmetmi podnikania maloobchod a taktiež administratívne služby.
Teraz sme sa s kamarátom rozhodli založiť si kamennú predajňu. Tá bude vedená pod spoločnou s.r.o., obaja budeme spoločníci a konatelia. Ja budem v predajni tráviť čas, popri obsluhe zákazníkov si budem vykonávať svoju živnosť. Klasického zamestnanca na predajni nebudeme mať, nakoľko ide skôr o vzorkovú predajňu, očakávame tak 15 zákazníkov za deň.
Otázka: je potrebné, aby som bol ešte aj zamestnanec v rámci sro, alebo viem ako živnostník iba vyfakturovať dohodnutú sumu ako službu? Príde mi nelogické byť konateľ, živnostník a ešte aj zamestnanec..
Ďakujem,
M.
aj ako konatel sro mozes prevadzkovat cinnost nejake cinnosti pre sro, nemusis nic fakturovat.
Otváracia doba prevádzky sro bude cca 9 hodín denne, reálna vyťaženosť človeka na prevádzke je cca 1 hodina, zvyšných 8 hodín si budem vykonávať aktivity súvisiace so živnosťou.
Hlavný dôvod, prečo to riešime je to, že naša účtovníčka nás tlačí do toho, aby som ako spoločník a konateľ bol aj zamestnanec na plný úväzok na predajni. Lebo ak príde kontrola, aby sme mali vykázané, že tu pracujem..
tomu úplne nerozumiem, lebo veď som tu konateľ a spoločník, tak prečo mám byť aj zamestnanec?
V podstate, ak by si 8 hodin pracoval ako zivnostnik v obchode srocky, tak ide o zavislu pracu ...to nemozes.
Ale ako konatel by si nemusle byt zamestnancom ....ozno