Zavrieť

Porady

Paragraf v tehotenstve (nezaplatený)

Minula som pred letom 7 paragrafov.Viem, že ako tehotná žena po oznámení tehotenstva zamestnávateľovi mám nárok na vyšetrenia.Sú však tieto vyšetrenia týkajúce sa tehotenstva a označené ako tehotenské gynekológom preplatené alebo nie? Má zamestnávateľ právo nezaplatiť tieto vyšetrenia? Pri všetkých vyšetreniach mám vo výplatnej páske 0,00€.
Naposledy upravil Anya1 : 10.11.24 at 13:49
Screenshot_2024-11-09-14-52-41-186_com-android-chrome.jpg  
IMG_20241110_134829.jpg  
1/1
4 komentárov     zbaliť
veronikasad Oznámila si zamestnávateľovi tehotenstvo písomne?
Máš na priepustke lekárom potvrdene trvanie vyšetrenia? Náhrada mzdy patrí za nevyhnutný čas strávený vyšetrením alebo ošetrením v zdravotníckom zariadení, zostavas pri každej návšteve lekára doma celý deň?
OneUp X
Anya1 Tehotenstvo som oznámila doporučene v prvom trimestri.U nás sa paragraf neberie na čas ako priepustka.Dá sa len na celý deň, kedže na pár hodín u lekára by musela zaskočiť náhrada a prísť z voľna čo je komplikované.Takže v ten deň keď si zamestnanec berie paragraf do práce nejde a zatiaľ som to mala vždy riadne zaplatené.Odkedy som vyčerpala 7 paragrafov mi pri kolonke píše 0,00€.Ja sa do práce vrátiť neviem po vyšetrení kedže už tam za mňa niekto je na celú zmenu naplánovaný.Paragraf je plánovaný vždy pred začiatkom nového mesiaca.Samozrejme každé ošetrenie mám označené ako tehotenské ošetrenie s pečiatkou od gynekológa.
veronikasad Upozorní zamestnávateľa na dodržiavanie § 141 odst.2a3 zákonníka práce.
Daj si na priepustke potvrdiť dobu trvania vyšetrenia, túto časť zmeny ti musí preplatiť a na zbytok si musíš zobrať dovolenku alebo neplatené voľno. Súčasne ho môžeš upozorniť že ak nebude postupovať v zmysle zákonníka práce, dáš podnet na inšpektorát práce
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Chobot
    Však sama si si dala tou prílohou odpoveď. Máš tam jasne napísané, že je to s náhradou mzdy. Je to aj v Zákonníku práce, § 141 ods. 2:

(2)
    Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
    a)
    vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
    1.
    pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
    2.
    ďalšie pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
    3.
    pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,

Buď to zle čítaš na výplatnej páske, alebo ti to omylom nepreplatili, alebo bude iný problém na mzdovom oddelení. Treba sa tam spýtať, prečo nemáš za ten čas náhradu mzdy.
    15 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Anya1 Vždy hore vľavo píše čo bolo zaplatené, za koľko hodín a za koľko €.Kontrolovala mi to druhá mzdárka.Mám tam len časová mzda vo fonde
    Príplatok sobota/nedeľa
    Mes.výkon. odmena
    Dovolenka
    Ostatné náhrady
    A presne tie ostatné náhrady mám označené ako 15h čo značí 2×paragraf po 7,5h.
    A všimla som si to teraz, že to tak mám už od júna.
    Keď som mala ešte paragrafy tak som to mala označené ako prekonané vyšetrenie vlastné/ hodiny a suma.

Len si overujem informácie aby som sa nezačala hádať zbytočne.Kedže som už raz prišla na chybu a nie a nie si ju priznať.
    veronikasad Máš mesačnú alebo hodinovú mzdu? Ak mesačnú, je krátena z titulu návštevy lekára?
    Anya1 Mám mesačnú mzdu, za jeden paragraf za 7,5h máme okolo 50/55€.Neviem ti presne odpovedať na otázku kedže nie som mzdár, takže sa pokúsim napísať všetky potrebné informácie.
    Cez týždeň pracujem 7,5 hodiny buď ráno alebo poobede.
    Cez víkend 11,5 hodiny.
    Vždy musí byť splnený mesačný fond a nesmú chýbať hodiny.Ak by som chcela ísť na priepustku k lekárovi napr. na 2 hodiny, sama by som si musela zháňať náhradu.Ak ju nezoženiem, nepustia ma.S tým, že sa musím vrátiť alebo si tie hodiny nahradiť dovolenkou.
    Dovolenku už nemám kedže mi nariadili dovolenku aby mi nič do nástupu na MD neostalo.
    veronikasad Zamaz osobné údaje a príloz pasku ako prílohu založenej témy (nie do komentárov). Zrejme si tu návštevu lekára nadrabas, keď to oznamujes pred začiatkom mesiaca...
    Anya1 Už som priložila prílohu.Je hneď pri prvom obrázku pri znení zákona ktorý som pridala ako prvý.Keď posunieš obrázok.
    V tejto kolonke je rozpísané za čo dostávam mzdu.V ďalšej polovici pásky sú už len zrážky ako poistenie atď.
    veronikasad Za ktorý mesiac je paska a akú máš mesačnú mzdu?
    Anya1 Páska je za október.
    Priemerný zárobok za rok 2024 mám na každej páske 825.
    Ak sa mzda zvýši tak nedostávam o tom žiaden dotatok.Ale môže byť, že mám napísanú sumu v zmluve keď ma preradzovali na inú pozíciu.
    Musím pozrieť zajtra.
    veronikasad Prepočítala som to ešte raz, neplatia tie paragrafy vôbec, je krátena mesačná mzda. Žiadaj doplatenie skutočne stráveného času v zdr.zariadeni.(vyššia hrubá mzda je v dôsledku vyššieho priemeru na dovolenku)
    Anya1 Ja kľudne rozpíšem všetko za október lebo doteraz kým som nebola tehotná som mala paragraf normálne písaný v kolonke aj so sumou.

Za október bol pracovný fond 172,3

7,5×13 (zmeny počas týždňa)
    11,5×2 (sobota+nedeľa) 1 víkend
    7,5×2 (paragraf) tehotenské ošetrenia
    7,5×5 dovolenka

Toto je celý mesiac

Ak som mala ešte 7 paragrafov tak vo výplatnej páske to bolo označené ako (za jeden deň paragrafu) :
    -----------------------------------------------
    Prek./vyšetrenie vlastné 7,50. 55,78

Teraz to mám označené ako:
    Ostatné náhrady 7,50. 0,00

Tak teraz neviem či mi to rátajú alebo nie.
    veronikasad Opravila som odpoveď, nerátajú...
    Anya1 Aby sme sa dobre pochopili lebo mne tu nejak rozhádzane ukazuje odpovede.
    Takže mi to nezaplatili a mali by áno? Mám si požadovať preplatenie návštevy lekára, tak?
    A inak ďakujem za tvoju ochotu a čas, veľmi si to vážim.
    veronikasad ano, neplatia ti navštevu lekára, prehliadky súvisiace s tehotenstvom mali by ti platiť aj po vyčerpaní 7 dní, ale len skutočne strávený čas u lekára. Neviem, či ti to lekár vie potvrdiť spätne ...
    Anya1 Mne nepíšu čas nikdy na žiadne péčko,kedže neodchádzam z pracoviska ani neprichádzam naspäť do práce.
    Ja mám paragraf na celú zmenu kedže za mňa je už od začiatku pracovnej zmeny v práci kolegyňa až do konca.
    Tak to máme aj pri 7 paragrafoch.Paragraf u nás značí, že človek v ten deň v práci nie je.
    A vtedy zaplatia tých cca 50€ za deň.

Tak teraz neviem či na to nárok mám alebo nie kedže priepustku z práce mi komplikujú vlastne oni.Lebo počas práce odísť nemôžem kedže za mňa nie je náhrada ktorá by ma zaskočila na 2/3 hodiny tak musím nahlasovať péčko vopred.
    Anya1 A aj keď som v minulosti (keď to ešte bolo možné) odišla z práce k lekárovi na priepustku tak čas neznačil lekár ale nadriadený.
    Odchod aj príchod.
    Každý jeden z nás už chodí len na celodenné paragrafy aby bola dopredu zabezpečená zmennosť.
    Anya1 Už som zisťovala a celý čas mi to zarátavané nebolo, takže teraz sa zisťuje, že koľko paragrafov mi nebolo zaplatených a bude mi to vyplatené.
      zbaliť

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Ešte ma napadlo, ak ty chces časť zmeny odpracovať a zamestnávateľ ti to neumožní, nemá pre teba prácu, je to prekážka v práci na strane zamestnávateľa, za ktorú ti patrí náhrada mzdy...
    Anya1 Ja som si kvôli nim už musela takto brať pnku lebo ma chceli prinútiť odrobiť 3, 14tky po sebe.
    A dokonca som si vo výplatnej páske za niektoré mesiace všimla, že raz tam mám odpracovaných za napr.sobotu/nedelu raz 12h,11,25h 11,75h
    Pritom vždy začínam a končím rovnako a nevyberám si ani prestávku pretože mňa nemá kto zaskočiť.Takže jem za pochodu aj na wcko odbehujem.

Paragraf v tehotenstve (nezaplatený)

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.