Zavrieť

Porady

Trafostanica na hranici pozemku

Mám na hranici pozemku trafostanicu vysokého napatia 22kw. Moj pozemok je orná pôda, na ktorej by sme chceli postaviť rodinný dom. Na pozemok nemám žiadnu ťarchu od elektrárni. Sú pre výstavbu nejaké obmedzenia? Ďakujem.
Naposledy upravil ivka70 : 11.11.24 at 11:54
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

pavol54
    liniové(dialkové) vedenia sa ako ťarcha nezapisujú (elektrina, voda plyn kanalizácia telekom vedenia) majú práva prednosti pozri sa na príslušný zákon, ešte rozhoduje ako je vedený rozvod
    15 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    ančinka Noo..pozerala som, sú tam uvedené metre, len najak sa v tom neviem zorientovať, ktoré sa vzťahujú na môj pozemok. Káble sú pozdlž celého mojho pozemku, pozemok je dlhý a užší, tak neviem, či sa vobec do tohto obmedzenia zmestím.
    pavol54 tak si nakresli súbežne s káblom čiaru vo vzdialenosti povoľujúcou stavebnú činnosť a za ňou môžeš chcieť stavať
    ančinka no to mi je jasne...ale kolko je ta vzdialenosť? toto neviem určiť..su to klasicke drôty..je to pre vodiče bez izolácie, alebo zavesené káblové vedenie .. neviem rozlišiť rozdiel. Preto sa chcem poradiť..a neviem, či to viem dobre vysvetliť :-(
    misoft 22kV vedenia sú vo väčšine holé vodiče - ochranné pásmo je 10m na obe strany od krajných vodičov. Tých 10m platí i pri konci vzdušného vedenia, teda stožiaru, pripojenia na trafostanicu (z bodu si urob polkruh s polomerom 10m a uvidíš, pokiaľ to siaha.
    https://vyvlastnenie.sk/clanok/a/ako...ckeho-vedenia/
    ančinka ďakujem za odpoveď...teda rozumiem tomu správne, že ak by šlo o izolované káble, už sú to len 4m...? ako je možné docieliť tie izolované káble?viete mi aj to poradiť?
    majkii Ochranné pásmo transformátora (elektrickej stanice) nie jej totožné ako ochranné pásmo el. vedenia

Podľa zákona o energetike §43 ods. (9) Ochranné pásmo elektrickej stanice:
    písmeno b) vonkajšieho vyhotovenia s napätím do 110 kV je vymedzené zvislými rovinami, ktoré sú vedené vo vodorovnej vzdialenosti 10 m kolmo na oplotenie alebo na hranicu objektu elektrickej stanice,
    (10) V ochrannom pásme elektrickej stanice vymedzenej v odseku 9 písm. a) a b) je zakázané vykonávať činnosti, pri ktorých je ohrozená bezpečnosť osôb, majetku a spoľahlivosť a bezpečnosť prevádzky elektrickej stanice.
    ančinka takže moj pozemok mám na dve veci??
    marjankaj Ty chceš stavať na ornej pôde?
    majkii ančinka (Dnes 11:10) takže moj pozemok mám na dve veci??
    ----------------------------------------------------------------------------------
    Prečo? pre ochranné pásmo elektrickej stanice platí len obmedzenie v ods.(10). Na rozdiel od OP el. vedenia - ods.(4) až (6), kde je zakázané zriaďovanie stavieb, v OP el. stanice nie je zakázané zriaďovanie stavieb
    https://www.zakonypreludi.sk/zz/2012-251#p43
    pavol54 Ak je to nejaký do 20 m široký slíž tak tam veľa nepostaví.
    ančinka takže rozumiem tomu správne, ak by sme sa dohodli s elektrarňami na základnej ochrane káblov, dá sa stavať už o 4m od kolmice na zem?? Je to uzky pozemok, cca 18-20 m, zatiaľ orná pôda, ale mám to za domom ako záhradu, urobiť z toho stavebný pozemok problém nebude, až na to nešťastné trafko.
    pavol54 predbežné info si dostala, ale ak chceš niečo rozhodné tak treba ísť do ZSE,SSE VSE( kam patríš)
    majkii ančinka (Dnes 08:44)
    ak by sme sa dohodli s elektrarňami na základnej ochrane káblov, dá sa stavať už o 4m od kolmice na zem??
    -------------------------------------------------------------------------

Opýtam sa ťa, máš popri pozemku nadzemné el. vedenie? Ak nie, tak to netreba riešiť. Inak s elektrárňami sa nedohodneš na izolácii vedenia, ak to nemajú v pláne, nebudú sa tým zaoberať.
    Je však možnosť, že nadzemné el. vedenie na svoje náklady dáš zaizolovať v rámci základnej ochrany káblov, vtedy bude OP 4 m alebo dať na vlastné náklady prerobiť na zavesené káblové vedenie vtedy je OP 1 m alebo je ešte možnosť el vedenie umiestniť pod zem, vtedy b bolo tiež OP len 1 m na každú stranu.

Transformátor je elektrická stanica a má OP 10 m od objektu výstavba RD v OP transformátora podlieha súhlasu prevádzkovateľa.
    (14) Zriaďovať stavby v ochrannom pásme elektroenergetického zariadenia možno iba po predchádzajúcom súhlase prevádzkovateľa sústavy. Súhlas prevádzkovateľa sústavy na zriadenie stavby v ochrannom pásme elektroenergetického zariadenia je dokladom pre územné konanie a stavebné konanie.

Z vlastnej skúsenosti, zvažovali sme kúpu pozemku na hranici bol malý transformátor pre 12 odberných miest, distribučka by nám súhlas neudelila, ak by sme stavali bližšie ako 7 m, navyše el. vedenie viedlo ponad celý pozemok. Boli tam aj iné obmedzenia, OP cesty III. triedy a bezpečnostné pásmo VTL (tam sa dá vybaviť výnimka). Zvažovali sme transformátor premiestniť na inú časť pozemku na pozemnú stavbu a el. vedenie pod zem v rámci pozemku, celé to projektant odhadol na viac ako 40 tis. EUR, tak sme kúpu pozemku nerealizovali a 2 až tri roky vybavovania
    ančinka Tak ja som pozemok zdedila, kable idu pozdlž celeho pozemku, nad hranicou. Zatial len zvažujem, či sa oplatí do toho ísť. Stavať by chcel moj syn. Ďakujem krásne za rady, za info a vychadza mi z toho, že musím ísť osobne na elektrárne, čo mi povedia. A zvážiť, či náklady na zniženie obmadzení neprevyšia kúpu iného pozemku..no čo už..zdedený pozemok ešte nemusí byť zlato, čo sa bliští :-)...ešte raz, Ďakujem ....
    pavol54 Vieš akú máš ohromnú výhodu Na ornej pôde máš trafostanicu prevádzkovateľ ti na požiadanie zriadi odberné miesto, nájdi zdroj vody na závlahy a môžeš pestovať zeleninu alebo sad
      zbaliť

Trafostanica na hranici pozemku

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.