Zavrieť

Porady

Daň z predaja pozemku

Pred dvoma rokmi som vysporiadal pozemok po nebohej starej mame odkúpením od jej bezdetnej dcéry a mojej tety za jedno euro kúpnou zmluvou. Teraz idem pozemok predať. Ako je to zo zaplatením dane , je potrebné to zdaniť samostatne alebo v ročnom zúčtovaní dane zamestnávateľom ? Momentálne som dlhodobo PN , od mája a pravdepodobne budem do konca roka a od júna som držiteľ preukazu ŤZP so sprievodcom, má to nejaký vplyv na výpočet dane ??Ďakujem.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Tweety je offline (nepripojený) Tweety

Tweety
    Podáš DP typ B
    zo všetkých príjmov, teda z príjmov zo ZČ aj z príjmu z predaja pozemku. RZD je možné spracovať len z príjmov zo závislej činnosti. K tej druhej otázke je odpoveď taká, že ten preukaz nijako neovplyvní daň.
    Naposledy upravil Tweety : 18.11.24 at 18:37

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Nemôžeš požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania dane, sám podávas DP typu B. Príjem z predaja pozemku je pasívny príjem, nemôžeš si pri ňom uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane, takže dlhodobá PN ti nepomôže.
    Preukaz ztp ti pomôže k zníženej sadzbe zdravotného poistenia, ktoré budeš platiť z príjmu z predaja pozemku, nedoplatok ti vyčísli zdravotná poisťovňa po vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia...
    Negoce Veronika, znížená sadzba zdravotného poistenia pri príjme podľa § 8 ZDP už pár rokov neplatí, zaplatí rovných 15% .....
    (zmena zákona platí od 01 01 2022)

Daň z predaja pozemku

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.