Zavrieť

Porady

Vyhadzuje mi hlavný istič.

Môžem poprosiť o radu čo s tým ? Kúpili sme chatu kde je iba elektrika. Pôvodne tam bol 16A istič.po namontovaní 3 konvektorových ohrievačov (2000) mi po zapnutí všetkých 3 výhadzovalo hlavný istič.Po nahodení a prípadnom zapnutí napr varnej konvice to hned vyhodilo zase. Dal som tam zmenit hlavný istič na 32A a aj ked menej často tak stále mi to robí a vyhadzuje ho. Prečo sa to deje?čo mám robiť?Chcem si vyhriať chatu na víkend a nejde to bez toho aby som ho 5-10 krat nenahadzoval.Poistky vo vnútry nevyhodí iba hlavný istič.Nerozumiem sa tomu a ani nepoznám terminologiu tak sa pýtam aby som vedel kde začať. Čo robiť aby som to napravil. Dakujem za prípadné rady.
8 komentárov     zbaliť
buchač To 10 rokov riešiš elektriku...?
https://www.porada.sk/t250920-vyber-...ml#post2607697

Pýtaš sa, nerozumieš problematike...atď....a kde máš začať.
Prečo nezačneš tým, že si zavoláš elektrikára ?
ssky Ďakujem za radu, elektrikára budem musieť volať len som chcel tomu trochu porozumiet ale určite ho zavolám. Tamto sa poriešilo dávno. Toto je iná nehnuteľnosť.
buchač Ja som sa len pýtal.
Ale vezmime v úvahu aj bežnú variantu, na ktorú už nie jeden doplatil.
Montáž silnejšieho ističa môže byť v pohode. No na druhej strane práve on môže spôsobiť, že pri záťaži nedôjde k jeho vyhodeniu...no a potom už je len krôčik k tomu, že začnú horieť káble vo vedení...ďalej si domysli, k čomu môže dôjsť.
annamaria164 Malá násobilka : výkon = napätie krát prúd,k možnému súbehu spotrebičov treba vodiče a k nim ističe
OneUp 32 A istic by nemal vyhadzovat pri 26 A
Skus ho dat vymenit
vlado 33 Predpokladám, že je to trojfázový istič. Treba zistiť na koľko sú zaťažené jednotlivé okruhy. Stačí, že jeden okruh preťažíš, vyhodí všetko. Treba kliešťový ampérmeter a pomerať zaťaženie. Nenapísal si hrúbku rozvodov k hlavnému ističu a k spotrebičom. Niekedy sa chaty stavali z materiálov, čo kto ukradol, treba si na to dať pozor.
pavol54 vlado voľakedy to "odborníci" v poistkách riešili hrubším drôtikom ja som vždy tvrdil od elektriny by mali byť amatéri čo najďalej lebo potom prichádzajú hasiči
ssky Dakujem skusim volat z VSE co mi to namontovali
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

pavol54 je offline (nepripojený) pavol54

pavol54
    Je podstatný rozdiel medzi funkciou poistiek(pomalých) a ističa(rýchleho). Nie som elektrikár, ale bolo mi vysvetlené že existuje tzv skoková prúdová špička v trvaní milisekúnd(za ten čas nedôjde k prehoreniu vodiča v poistke), ale ističi nastane pri tomto impulze nevratná zmena

Vyhadzuje mi hlavný istič.

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.