Zavrieť

Porady

Úraz počas dovolenky a zadanie práceneschopnosti

Zamestnanec mal počas dovolenky v zahraničí úraz. Môžeme mu do konca kalendárneho mesiaca nechať čerpanie dovolenky (na jeho žiadosť) a až od začiatku ďalšieho kalendárneho mesiaca zadáme práceneschopnosť? Alebo musíme hneď od začiatku úrazu zadať PN? Aký zákon o otm pojednáva, kde by som to mohla nájsť? Ďakujem
5 komentárov     zbaliť
veronikasad Dovolenka bude viac ako 10 dní PN? PN bola vystavená spätne?
Ronyxx Áno, dovolenka bola vystavená spätne takmer mesiac pozadu. Potrebovala som uzavrieť mzdy za kalendárny mesiac kedy sa stal zamestnancovi úraz. PN ešte vystavenú nemal. So zamestnancom sme sa dohodli, že bude do konca toho mesiaca čerpať dovolenku a potom bude mať PN. Lekár mu aj tak PN vystavil. Ale zo sociálnej poisťovne volali lekárovi, že PN musí byť vystavená odo dňa úrazu. Takže teraz musím všetko opravovať za predchádzajúci kalendárny mesiac (zrušiť dovolenku a zadať PN).. PN je viac ako 10 dní, naďalej trvá.
Negoce Podmienka vystavenia PN sa vzťahuje výlučne na právo poistenca, resp. zamestnanca. Nie je povinnosťou zamestnanca byť na PN a poberať nemocenské, ide len o možnosť.

Ak sa zamestnanec vráti z dovolenky v zahraničí a jeho ošetrujúci lekár po návrate potvrdí ochorenie alebo úraz, ktorý si vyžaduje domáce ošetrovanie, uzná ho za práceneschopného. V takom prípade zamestnávateľ začne vyplácať náhradu mzdy počas dočasnej PN, a od 11. dňa práceneschopnosti preberá vyplácanie nemocenského Sociálna poisťovňa.
Ronyxx Ja som tiež tohto názoru. Zadali sme zamestnancovi do konca kalendárneho mesiaca dovolenku na 3 dni, on s tým súhlasil. A lekár mu následne vystavil PN až od začiatku ďalšieho kalendárneho mesiaca, aj to až takmer po mesiaci spätne (z dôvodu zdokladovania úrazu zo zahraničia). Zo sociálnej poisťovne kontaktovali lekára, že PN musí byť vystavená od dňa úrazu. Že PN je nadradená dovolenke. Ale ak zamestnanec chcel na tie tri dni dovolenku a následne od ďalšieho mesiiaca PN, tak to tak podľa mňa mohol mať.
ivka70 Zamestnanec predsa vobec nemusi byt na PN Aj mne tak volali , ked som bola po uraze a operacii v kupeloch, ze im chyba PN z urazu. Stacilo im povedat, ze ziadna nebola a poslali mi len vyplnit spravu o uraze.

Co ked sa zamestnanec nemohol dostavit k lekaroi do 3 dni, kedze bol v zahrtanici a lekar moze spatne vypisat PN len 3 dni, nie viac ...
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Jana Motyčková je offline (nepripojený) Jana Motyčková

Jana Motyčková
    Ak má vystavenú PN, (napr. e-PN), PN ruší dovolenku a ani na žiadosť zamestnanca zamestnanec dovolenku mať nemôže. Pojednáva o tom Zákonník práce § 112 ods. 2. Ak zamestnanec chce dovolenku a nechce PN, nemá si dať vystaviť PN.
    Ronyxx Bol to úraz v zahraničí, a zamestnanec si dal vystaviť PN od začiatku ďalšieho kalendárneho mesiaca. Do konca mesiaca kedy sa mu stal úraz mal dovolenku. Ale sociálna poisťovňa žiada lekára o opravu PN a vystavenie odo dňa kedy sa stal úraz.

Úraz počas dovolenky a zadanie práceneschopnosti

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.