Zdravím všetkých,
robil som si prieskum, študoval zákon a chcel by som sa takto poradiť či si všetky infromácie dobre vykladám.
Teda sme viacerí susedia a naše domy a parcely sú v intraviláne (štandardné zastavané parcely), ale naše ploty či drobné stavby zasahujú do sesednej parcely v extraviláne (orná pôda). Preto niektorí z nás skúpili všetky podiely tej susednej parcely. Zároveň sme sa dohodli že si necháme spraviť geometrický plán vrámci ktorého si medzi sebou predáme či vymeníme podiely a pridelili ich k našim pracelám.
A tu smeruje moja otázka. Každý z nás nevlastni podiel na tej ornej pôde a zákon proti drobeniu zakazuje akýkoľvek prevod, ak sa podiel akéhokoľvek podielnika znižuje no nezaniká.
Našiel som ale nasledovné výnimky zo zákazu ak:
- "pozemok sa rozdeľuje na účely výstavby alebo na iné účely, na ktoré by ho bolo možné vyvlastniť, alebo sa pozemok rozdeľuje podľa projektu pozemkových úprav".
....
- "odčleňuje sa časť pozemku od pozemku, a táto časť sa pričleňuje k susednému pozemku, pričom sa nevytvára samostatný nový pozemok"
- "pozemok, na ktorom sa majú zriadiť záhrady"
Z môjho pohľadu by minimálne tá prvá výnimka mohla riešiť náš problém, ak obec schváli územný plán že sú tieto parcely určené k výstavbe a dá nám k tomu potvrdenie. Potom by možné aj takúto ornú pôdu na hranici intravilánu, rozdeliť a prideliť geometrickým plánom k našim pozemkom. Alebo sa mýlim?
Geodét mi povedal že tá druhá výnimka o pričlenení k susednému pozemku sa nás netýka nakoľko naše pozemky sú v intraviláne a tá orná pôda v extraviláne.
A tá posledná o záhradach tiež nie.
Nestretol sa niekto s týmto?
Za rady vopred ďakujem.
Naposledy upravil jkob657@gmail.com : 10.12.24 at 20:42 Dôvod: gramatická chyba