Zavrieť

Porady

Geometrický plán vs. zákon o drobení pôdy

Zdravím všetkých,

robil som si prieskum, študoval zákon a chcel by som sa takto poradiť či si všetky infromácie dobre vykladám.

Teda sme viacerí susedia a naše domy a parcely sú v intraviláne (štandardné zastavané parcely), ale naše ploty či drobné stavby zasahujú do sesednej parcely v extraviláne (orná pôda). Preto niektorí z nás skúpili všetky podiely tej susednej parcely. Zároveň sme sa dohodli že si necháme spraviť geometrický plán vrámci ktorého si medzi sebou predáme či vymeníme podiely a pridelili ich k našim pracelám.

A tu smeruje moja otázka. Každý z nás nevlastni podiel na tej ornej pôde a zákon proti drobeniu zakazuje akýkoľvek prevod, ak sa podiel akéhokoľvek podielnika znižuje no nezaniká.

Našiel som ale nasledovné výnimky zo zákazu ak:
- "pozemok sa rozdeľuje na účely výstavby alebo na iné účely, na ktoré by ho bolo možné vyvlastniť, alebo sa pozemok rozdeľuje podľa projektu pozemkových úprav".
....
- "odčleňuje sa časť pozemku od pozemku, a táto časť sa pričleňuje k susednému pozemku, pričom sa nevytvára samostatný nový pozemok"
- "pozemok, na ktorom sa majú zriadiť záhrady"

Z môjho pohľadu by minimálne tá prvá výnimka mohla riešiť náš problém, ak obec schváli územný plán že sú tieto parcely určené k výstavbe a dá nám k tomu potvrdenie. Potom by možné aj takúto ornú pôdu na hranici intravilánu, rozdeliť a prideliť geometrickým plánom k našim pozemkom. Alebo sa mýlim?

Geodét mi povedal že tá druhá výnimka o pričlenení k susednému pozemku sa nás netýka nakoľko naše pozemky sú v intraviláne a tá orná pôda v extraviláne.
A tá posledná o záhradach tiež nie.

Nestretol sa niekto s týmto?
Za rady vopred ďakujem.
Naposledy upravil jkob657@gmail.com : 10.12.24 at 20:42 Dôvod: gramatická chyba
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Geometrický plán vs. zákon o drobení pôdy

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.