Zavrieť

Porady

Výpočet základnej náhrady od 1.1.2025

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ohľadom novelizovaného zákona o cestovných náhradach. Konkrétne by som sa chcel opýtať, ako chápať formuláciu “každý aj začatý kilometer jazdy” pri náhradách za použitie vlastného vozidla.
Ak mi zamestnanec predloží prejdenú vzdialenosť 150,2 km, tak náhradu budem počítať s počtom kilometrov 151 alebo s presnými 150,2 km?

Vopred ďakujem za odpoveď vopred.
Negoce formulácia „každý aj začatý kilometer jazdy“ v súvislosti s cestovnými náhradami znamená, že pri výpočte náhrady sa zaokrúhľuje aj začatý kilometer, tzn. aj ak zamestnanec odjazdil iba časť kilometra nad celkový počet (napr. 150,2 km), bude sa to počítať ako 151 kilometrov.

V praxi to znamená, že ak zamestnanec predloží prejdenú vzdialenosť 150,2 km, výška náhrady sa bude počítať podľa 151 kilometrov, pretože podľa zákona každý začatý kilometer sa počíta ako celý.

Tento prístup slúži na zjednodušenie administratívy a uľahčenie výpočtov, aby sa nebolo potrebné zaoberať zbytočne zložito každým desatinným miestom.
Deefler Ďakujem za odpoveď. Aj som si myslel, že to tak je, avšak chcel som sa uistiť.

Avšak ako postupovať v prípade, ak mi napríklad predloží vzdialenosť 150,2 km bez prívesného vozíka a následne 22,1 km s prívesným vozíkom. Každá táto vzdialenosť sa zaokrúhli zvlášť?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Výpočet základnej náhrady od 1.1.2025

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.