Zavrieť

Porady

Materská, dane atď

Chcel by som poprosiť o pomoc a vysvetlenie zopár vecí. Začnem ale poporiadku.

V Českej republike sme s manželkou od 1.6.2024, ja pracujem od 1.6.2024 a manželka začala 15.11.2024. Keďže si dlho nevedela nájsť prácu tak sme sa začiatkom novembra rozhodli, že sa vrátime naspäť na Slovensko. Ja som si tam vybavil prácu s nástupom od 1.4.2025. 31.12.2024 sme sa dozvedeli radostnú novinu, manželka je tehotná a teraz nastavajú otázky, kedže manželka je po operácii srdca, je pravdepodobne, že bude na rizikovom, čo bude pre nás najlepšia voľba? Má dať výpoveď v práci a dať sa na PN, alebo dať sa na PN v súčastnej práci, ako to bude keď sa prestahujeme na Slovensko? Oznajú jej PN od slovenského doktora? Ak by ostala na PN v CR, ráta sa PN do 270 dni nároku na materskú dávku? Ak áno, to isté jej vznikne aj na Slovenku, môže poberať tým pádom v dvoch štátoch materskú dovolenku? Rodičovský som sa dočítal, že bude mať nárok len na Slovensku, tak isto ja ako otec, budem mat nárok na rodicovskú z ČR aj keď už budem pracovať na svk? Tak isto danové priznanie, teraz máme podávať na slovensku alebo v českej republike? Manželka bola od 1.6.2024 do 15.11.2024 dobrovolne nezamestnaná na slovensku a platila si odvody do zdravotnej poistovne sama. Je to dosť zapeklitá situácia a chcel by som poradiť ako z nej najlepšie výjsť manželka neostala bez príjmu, keď už čakáme toho potomka
24 komentárov     zbaliť
veronikasad Spĺňa manželka podmienku 270 kal,dní nem.poistenia v posledných dvoch rokoch?
tonixko Na slovensku určite áno a v ČR iba za podmienky, že bude nadalej zamestnaná a do pôrodu bude na PN.
ivka70 na SK ano? to znamena ze do 31.5.24 bola stale zamestnana? (lebo ratam termin porodu tak jul 25, 2 roky pred porodom su od augusta 23 do jul 25 ...cize 270 dni poistenia na SK splna od augista 23 do maja 24, ano?)
tonixko Áno do 31.5.2024 bola zamestnaná a do 15.11.2024 bola ako dobrovolne nezamestnana a platila si odvody dobrovolne.
veronikasad do SP zrejme neplatila a zdravotné sú povinné - ako samoplatiteľ. Zo zdravotných odvodov sa materské nepočíta
tonixko Ano, SP neplatila, zdravotne povinne platila.....ale otehotnela do 6 mesiacov od skončenia platenia do SP, čize by mala byť v tej ochranej dobe nie?
Negoce zamestnanie bolo v ktorom štáte ? na SK?
tonixko Zamestnanie na slovensku do 31.5.2024
Negoce ok, bude mať materskú a tehotenské v tzv. ochranej lehote , ale iba v prípade, že jej nevzniklo žiadne nemocenské poistenie (napr. žiadna dohoda, nič)
tonixko čiže najlepšie riešenie je dať v ČR výpoved, vrátiť sa na slovensko a ísť na PN?
Negoce v čr pracuje od kedy? má zdravotnú poisťovňu v čr?
tonixko v Čr pracuje od 15.11.2024 a ano má zdravotnú poistovnu ČR
Negoce tak jej zaniklo nemocenské poistenie na SK, zanikla jej ochranná lehota na SK , podmienky vzniku a nároku na MD sa bude riešiť podľa čr právneho predpisu
tonixko takže ma ostať na PN a poberať matersku z ČR?
Negoce ved manželka musí vedieť čo chce.......pozri si podmienky vzniku MD v čr
ivka70 Na SK by sa musela opat zamestnat, aby mala nejake nemocenske poistenie, urcite je lepsie zistit si podmienky a narok v CR a ostat tam zamestnana a odtial cerpat narok - dni poistenia z SK jej pripocitaju k naroku.

Otazka je, ze ci niej e este v skusobnej dobe a ci s nou zamestnavatel neukonci PP v nej.
tonixko Však práve to, že sa v tom absolútne nevyznáme a sme z toho vedľa, lebo sa vraciame späť na slovensko od 1.4.2025
tonixko No tehotnú ženu asi nikto nezamestná....jediné, čo vieme na slovensku vybaviť je okamžitá PN, to isté vieme vybaviť aj v ČR, aby isľa okamžite na PN až do doby porodu, vraciame sa ale na slovensko tak neviem ako by chodila na kontroly do Ciech, to je blbost, v skusobnej dobe je, ale neukončí s nou PP to sme si isty.
Negoce nárok na MS v čr si pozri, u nás by dostala z krátkeho zemstnania MD, z minima......
ivka70 na Slovensku vam vie lekar vypisat PN, ale nebude platena, uplatnit si nemocenske musi manzelka v CR, lebo len tam ma aktualne platne nemocenske poistenie. Lekara aj PN moze mat na SK.
tonixko Akože platila si odvody 10 rokov v štátnej správe, vráti sa na slovensko, zacne si platit zdravotku a ked pojde na PN tak nedostane nic? dobre to chapem?
Negoce presne tak, PN je dávka nemocenského poistenia, nie zdravotného (zo zdravotného poistenia sa uhrádzajú služby poskytovateľom zdrav. starostlivosti)
ivka70 Ano, chapes to uplne spravne. Na nemocenske davky (platenu PN, ale aj materske ci OCR) treba totiz nemocenske poistenie. A to na SK nema, ma ho len v CR - zo zamestnania.
tonixko Takže najlepsia varianta je ostat zaměstnaná v ČR, hodit sa na pnku cez slovenského doktora a být na pnke doma na svk. Pokial si najde pracu tak dat výpověď a zaměstnat sa na svk.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Ak by sa manželke podarilo nájsť zamestnanie na SK trvajúce aspoň 90 kal.dni bez PN, vznikne jej nárok na nemocenské aj materské na SK, z vymeriavacieho základu posledného zamestnávateľa zo SK
    8 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    tonixko čiže toto by bolo asi najlepšie riešenie áno?
    veronikasad ano, ale tých 90 dní musí byť bez PN
    tonixko predpokladam ze nárok na tehotenske mať nebude
    tonixko tak sa pokusime nieco vybavit na slovensku, ak ju zoberu do stareho zamestnania, tak by nemala mat dovod byť pn...jedine zeby jej gynekolog alebo kardiolog nariadil rizikove a to by sme neriskovali asi
    veronikasad ak bude zamestnaná na SK a splňa podmienku 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch, mala by mať nárok aj na tehotenské
    https://www.socpoist.sk/kto-som/zame...t-o-tehotenske
    veronikasad ak vydrží tri mesiace (90 dni), potom môže isť na PN
    tonixko a mimo súdku šípim, že keď budem dávat daňové priznanie, tak mi to platy zo svk a cz zlucia a nevratia mi nič
    veronikasad z tejto vety sa to posudiť nedá, pri príjmoch zo zavislej činnosti z CZ uplatníš metodu vyňatia príjmov. Či ti niečo vrátia, závisí od výšky príjmov na SK a sumy zrazenej dane. Na finančnej správe su už editovatelné tlačivá DP
      zbaliť

Katy a R je offline (nepripojený) Katy a R

Katy a R
    no ak som správne pochopila - tak normálne obidvaja zatiaľ pracujete v ČR - takže sa asi nesťahujete hneď - či? Načo by dávala výpoveď , ak má dobrú prácu a ty tiež do apríla robíš v ČR predpokladám. Alebo má možnosť na Slovensku nájsť nejakú lukratívnejšiu prácu? (a bez PNky?)
    Ja by som zatiaľ nič nemenila - ve´d manželka je v ČR sociálne poistená a dávku (aj nemocenské aj materské) by mohla dostať podľa českých predpisov. Samozrejme, treba porovnať - všetko záleží od vymeriavacieho základu (konkrétne údaje aj situáciu nepoznáme).
    No a čo sa týka daní - tie si zrátaš sám - v zásade sa platia dane tomu štátu, v ktorom pracuješ (aj DP si tak urobíš) Ak budeš mať preplatok -- môžu ti ho vrátiť tam, kde vznikol. (slovenský v SR, český v ČR) . pozri si k tomu stránku FS.
    tonixko ano, normalne obidvaja pracujeme v ČR, ale ja mám už podpísanú novú zmluvu na Slovensku od 1.4.2025, čiže sa od 15.3.2025 sťahujeme spať na slovensko. Preco som sa pýtal, či je pre manželku výhodnejšie sa zamestnať na Slovensku a ukončiť PP v Čr alebo má ísť v Čr na pnku....
    Katy a R to musí sama vedieť, že čo je pre ňu lepšie. my nevieme, aké má možnosti zamestnania ( a za koľko, existuje aj práca z domu, ak sa dá). A tiež ako sa zdravotne cíti. len nezabudnúť, že o PNke rozhoduje lekár (nie že sa ona sama sa rozhodne "ísť na PNku") Samotné tehotenstvo nie je choroba ☺

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.