Chcel by som poprosiť o pomoc a vysvetlenie zopár vecí. Začnem ale poporiadku.
V Českej republike sme s manželkou od 1.6.2024, ja pracujem od 1.6.2024 a manželka začala 15.11.2024. Keďže si dlho nevedela nájsť prácu tak sme sa začiatkom novembra rozhodli, že sa vrátime naspäť na Slovensko. Ja som si tam vybavil prácu s nástupom od 1.4.2025. 31.12.2024 sme sa dozvedeli radostnú novinu, manželka je tehotná a teraz nastavajú otázky, kedže manželka je po operácii srdca, je pravdepodobne, že bude na rizikovom, čo bude pre nás najlepšia voľba? Má dať výpoveď v práci a dať sa na PN, alebo dať sa na PN v súčastnej práci, ako to bude keď sa prestahujeme na Slovensko? Oznajú jej PN od slovenského doktora? Ak by ostala na PN v CR, ráta sa PN do 270 dni nároku na materskú dávku? Ak áno, to isté jej vznikne aj na Slovenku, môže poberať tým pádom v dvoch štátoch materskú dovolenku? Rodičovský som sa dočítal, že bude mať nárok len na Slovensku, tak isto ja ako otec, budem mat nárok na rodicovskú z ČR aj keď už budem pracovať na svk? Tak isto danové priznanie, teraz máme podávať na slovensku alebo v českej republike? Manželka bola od 1.6.2024 do 15.11.2024 dobrovolne nezamestnaná na slovensku a platila si odvody do zdravotnej poistovne sama. Je to dosť zapeklitá situácia a chcel by som poradiť ako z nej najlepšie výjsť manželka neostala bez príjmu, keď už čakáme toho potomka
Otazka je, ze ci niej e este v skusobnej dobe a ci s nou zamestnavatel neukonci PP v nej.