Zavrieť

Porady

Dlhodobá práca v dvoch štátoch - aké následky má uplatnenie legislatívy?

Od októbra 2024 pracujem na Slovensku (50% uväzok) aj v Rakúsku (40% úväzok) a cca 3x vyšší príjem oproti slovenskému. Trvalý pobyt mám na Slovensku aj tu reálne bývam. V novembri som podala žiadosť o uplatnenie legislatívy a ešte stále nemám vyjadrenie. Viete mi prosím poradiť, aká legislatíva sa na mňa bude vzťahovať a čo to pre mňa bude znamenať? - možnosť chodiť k lekárom, maródka, materská, dôchodok ... v ktorej krajine aké nároky? podľa toho, čo čítam, by sa na mňa mala vzťahovať slovenská legislatíva, pretože bývam na Slovensku ale tomu zákonu nie úplne rozumiem a už vôbec nerozumiem aké to bude mať pre mňa dôsledky v situáciách, ktoré som opísala. Poraďte prosím
Naposledy upravil cizmicka : 09.01.25 at 14:27 Dôvod: lepsia zrozumitelnost
14 komentárov     zbaliť
ivka70 najskor musis mat to rozhodnutie ..... podla toho sa da odpovedat
preco si ziadost podavala az v novembri?
cizmicka Trvalo mesiac, kým mi zamestnávateľ dal zmluvu. Tam stačí podpísať Meldezettel a zmluvu väčšinou neriešia. Viem nejako ovplyvniť, ktorá legislatíva sa bude u mňa uplatňovať?
Negoce Dôsledky pre rakúskeho zamestnávateľa (bude musieť odhlásiť z AT poistenia a prihlásiť do SP a ZP na SK a spracúvať výplatu podľa leg. SK):

Zamestnanec bude podliehať dvom poisteniam – na sociálne poistenie (SP) a zdravotné poistenie (ZP). To znamená, že existujú dvaja platitelia, ktorí budú odvádzať poistné na základe legislatívy SR.

Pokiaľ ide o daň z príjmu, resp. preddavok na daň, tá sa spravuje legislatívou krajiny, v ktorej sa výkon práce reálne uskutočňuje.

Zamestnanec si bude musieť sám podávať daňové priznanie namiesto ročného zúčtovania dane (RZD).

Z príjmov získaných v Rakúsku bude poistné (iba SP a ZP) podliehať slovenskej legislatíve, zatiaľ čo ostatné daňové a legislatívne povinnosti budú vyplývať z rakúskych predpisov.
cizmicka Ďakujem za odpoveď! V prípade uplatňovania Sk legislatívy budem teda platiť daň z príjmu v 2 štátoch - tam kde koľko zarobím ... SP a ZP bude AT zamestnávateľ platiť na Slovensko, čo znamená, že maródku, materskú a všetky ostatné nároky si budem nárokovať od slovenských inštitúcii. Dobre tomu rozumiem? Je nejaká možnosť, ako docieliť, aby sa uplatňovala rakúska legislatíva?
Negoce napr. trvalý pobyt v At , resp. centrum záujmov musí byť AT (môžeš bývať v prenájme v AT)...v takom prípade to bude AT
cizmicka Ďakujem za radu :-)
cizmicka Ešte mi napadá otázka. Keby som eventuálne mala pobyt v AT a teda moje SP a ZP by boli v AT, dá sa požiadať o formulár E1 a mať prístup aj k zdravotnej starostlivosti na Slovensku alebo je to v tomto prípade niečo iné a tento formulár sa nedá uplatniť?
ivka70 V takom pripade pre SK prestavate byt cezhranicnym pracovnikom, nemate automaticky narok na zdravotnu starostlivost na SK, lebo na nu mate narok v AT.
Nnie je teda relevantny formular pre vas, ziadna ZP na SK nebude zabezpecovat vasu zdravotnu starostlivost, lebo nemate SK bydlisko.
Ten formular sa tymto smerom neda uplatnit.

Na SK by ste mohli byt osetrena v ramci europskeho zdravotneho preukazu z AT a zvysok starostlivosti si doplacat ako samoplatca.
cizmicka Takže formulár E1 si môžem požiadať ak budem bývať v AT v podnájme ale môj trvalý pobyt bude stále na Slovensku? Vychádzam z toho, že manžel mal rovnakú situáciu, ibaže nepracoval v dvoch štátoch ale iba v AT. Prácu a odvody v AT, prechodný pobyt v AT a trvalý pobyt na SK a žiadal si vždy E1 formulár a mal prístup k zdravotnej starostlivosti v oboch štátoch ...
Negoce na SK je to PD A1, tlačivá by mali mať označenia vrámci EU rovnaké........u nás sa žiada SP o určenie legislatívy......materiál na preštudovanie.......
https://www.socpoist.sk/zivotne-situ...hp-svajciarsku
ivka70 PD A1 nie je na zabezpecenie zdravotnej starostlivosti. Cizmicku zaujima S1 https://www.vszp.sk/poistenci/zdravo...kument-s1.html

prehlad formularov: https://europa.eu/youreurope/citizen...s/index_sk.htm
Negoce v texte otázky je : " možnosť chodiť k lekárom, maródka, materská, dôchodok".......
ivka70 ale posledne dotazy boli smerovane k lekarom a moznosti osetrenia
cizmicka áno, presne tak, formulár PD A1 som podala a čakám na rozhodnutie SP. Keďže mi @Negoce vysvetlil, že budem zrejme posudzovaná podľa SK legislatívy a vysvetlil mi, čo to bude znamenať, hľadám spôsoby, ako docieliť, aby som bola posudzovaná podľa AT legislatívy (to by sa zrejme vyriešilo prechodným pobytom v AT ako navrhol Negoce) a zároveň, aby som nestratila úplne prístup k SK zdravotnej starostlivosti - preto sa pýtam na to, či by som mohla žiadať o formulár S1, ak by som bola posudzovaná podľa AT legislatívy. V podstate mi ide iba o to, aby som dosiahla stav ako má napr. môj manžel, ktorý pracuje iba v AT - odvody odvádza v AT ale kedže má pobyt na SK, má formulár S1. Nejaké nápady ako to dosiahnúť?
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Dlhodobá práca v dvoch štátoch - aké následky má uplatnenie legislatívy?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.