Zdravím,
Potreboval by som poradiť ohľadne nákupu jazdeného firemného auta na s.r.o., nakoľko mám dilemu, neviem či tématike správne rozumiem, a treba myslieť trochu aj do predu keď príde čas na predaj.
Firma neplatca DPH (nepredajca ojazdených vozidiel) kúpi auto od FO (Nemecko), za nejaký čas po kúpe sa firma stane dobrovoľným platcom DPH, následne sa auto po pár rokoch bude predávať(po odpísaní). Pri takomto systéme kúpi a predaja mi to vychádza neekonomické kedže ako platca DPH firma musí odvádzať daň pri predaji a teda auto kúpené za 50 000eur, sa bude predávať za 50 000eur(pre ľahšiu matematiku a predpoklad že hodnota auta neklesne extra lebo inflacia atd...) no ktomu bude treba ešte pri predaji odviesť DPH vy výške 11 500eur kde vo výsledku hodnota auta je 61 500eur a teda je to auto nepredajné nakoľko cena je mimo konkurenciu.
Prosím opravte ma ak tomu zle rozumiem.
Prípadne existuje aj možnosť že pred predajom sa zruší registrácia na DPH, auto sa predá, a firma sa znova zaregistruje ako platca DPH? (čo sa bude diať s iným firemným majetkom nakúpeným bez DPH, keď sa firma odregistruje ako platiteľ?)
Ďakuejm za osvetu vo svete mne neznámom.
nenapadá Vám nejaká alrternatívna možnosť ako by sa to auto dalo kúpiť, zároveň stať sa platcom a potom ho bezproblémovo vyradiť po plnom odpise?
mňa napadlo darovanie blízkej osobe(rodičia, súrodenec, kamarát konateľa firmy), ak som správne pochopil tak následovne:
Uplatnenie DPH pri nákupe vozidla nebolo možné(firma bola v tom čase neplatca DPH + vozidlo je od FO bez možnosti uplatnenia DPH) - darovanie nepodlieha DPH
Obdarovaná osoba, voči s. r. o. nevykonáva závislú činnosť – prijatie daru nepodlieha dani z príjmov
A potom obdarovaná osoba môže auto predať - je nejaká doba, počas ktorej sa dar nemôže predať aby to nebolo nápadné?
Nejaké iné nápady, prosím Vás?