Mali sme haváriu - praskla pancierová hadička k WC nádržke. Byt je poistený, okrem nás bol poškodený aj správca domu, keďže voda poškodila rozvodnú skrinku a vyhodila elektriku. Elektrikár skrinku vymenil za novú a poisťovňa správcovi vyplatila plnenie - cenu pôvodnej skrinky v okamihu havárie. Správca odo mňa vyhrážkami vymámil rozdiel medzi cenou starej a novej skrinky, takže zadarmo získal nové zariadenie, na ktoré som musela prispieť. Načo je teda fond opráv, keďže to bola havária a nie mnou zavinená škodová udalosť? Vo vedľajšom vchode spôsobil požiar sused a zasklievanie okien bytu, v ktorom sa usadili holuby, sa zaplatilo z fondu opráv. Sú obidve riešenia správne?
Všetko záleží od zmluvy a výšky poistky.
Prípad 1 – parciálna škoda
Na 3. poschodí prasklo v noci potrubie a horúca voda vytopila veľkú časť budovy až po prízemie. Bolo potrebné vykonať rekonštrukciu niektorých častí múrov, omietok, náterov a podlahovej krytiny. Náklady na opravu sa vyšplhali na 80 000 €. Aké poistné plnenie priznala poisťovňa ?
Poistná suma……………………….. 200 000 €
Poistná hodnota – nová cena …. 2 000 000 €
Výška škody…………………………. 80 000 €
Poistné plne………………………….. 8 000 €
V tomto prípade boli pokryté poistným plnením náklady na opravu len na 10 %, čo je vzhľadom na podpoistenie primerané a spravodlivé, hoci pre klienta veľmi nepríjemné.
https://www.poistenie.sk/lexikon/podpoistenie
==========================
Môj príklad je od veci ?
Možno aj hej, nakoľko sa v ňom jedná o solídne sumy a nie nejaké drobné.
Tvoj názor vezmem, ak ho doložíš nejakými informáciami...inak je to o ničom.
Možno zmeníš názor ako Mila...keď si ich zistila.
Ak máš dobrú poistku, tak nemáš problém...a dá sa na nej dokonca aj zarobiť.
- Mali sme haváriu - praskla pancierová hadička k WC nádržke.
- Načo je teda fond opráv, keďže to bola havária a nie mnou zavinená škodová udalosť?
=======================
Havária to aj bola...ale tu ide o iné.
- Pripojené média (voda, plyn) sú tvoje od stúpačiek...takže je za to zodpovedný majiteľ bytu.
- Opravy z fondu sa MOŽU platiť na určité veci...no NEMUSIA.
Keď som bol ZVB, tak som odsúhlasil výmenu radiátorov v pár bytoch, kde došlo k havárii - prasknutiu.