Zavrieť

Porady

Poistné plnenie za vymenené zariadenie

Mali sme haváriu - praskla pancierová hadička k WC nádržke. Byt je poistený, okrem nás bol poškodený aj správca domu, keďže voda poškodila rozvodnú skrinku a vyhodila elektriku. Elektrikár skrinku vymenil za novú a poisťovňa správcovi vyplatila plnenie - cenu pôvodnej skrinky v okamihu havárie. Správca odo mňa vyhrážkami vymámil rozdiel medzi cenou starej a novej skrinky, takže zadarmo získal nové zariadenie, na ktoré som musela prispieť. Načo je teda fond opráv, keďže to bola havária a nie mnou zavinená škodová udalosť? Vo vedľajšom vchode spôsobil požiar sused a zasklievanie okien bytu, v ktorom sa usadili holuby, sa zaplatilo z fondu opráv. Sú obidve riešenia správne?
6 komentárov     zbaliť
ivka70 Ked mate poistenie, zastupuje vas poistovna, nemali ste mu davat ziadne peniaze ale mali ste ho poslat do poistovne.
buchač Nie je to veľmi tak.
Všetko záleží od zmluvy a výšky poistky.

Prípad 1 – parciálna škoda
Na 3. poschodí prasklo v noci potrubie a horúca voda vytopila veľkú časť budovy až po prízemie. Bolo potrebné vykonať rekonštrukciu niektorých častí múrov, omietok, náterov a podlahovej krytiny. Náklady na opravu sa vyšplhali na 80 000 €. Aké poistné plnenie priznala poisťovňa ?

Poistná suma……………………….. 200 000 €
Poistná hodnota – nová cena …. 2 000 000 €
Výška škody…………………………. 80 000 €
Poistné plne………………………….. 8 000 €

V tomto prípade boli pokryté poistným plnením náklady na opravu len na 10 %, čo je vzhľadom na podpoistenie primerané a spravodlivé, hoci pre klienta veľmi nepríjemné.
https://www.poistenie.sk/lexikon/podpoistenie
Gabinka Poisťovňa mu priznala plnenie vo výške ceny amortizovaného pôvodného zariadenia. Cena nového bola vyššia a rozdiel od nás žiadal správca. Bolo to len 90 €, ale mňa principiálne zaujíma, či je to ok? Zariadenie som zaplatila ja, mám si ho azda pri prípadnom odsťahovaní vziať?
ivka70 Nemali ste nic platit, na to mate poistku. Buchacov priklad je uplne odveci.
buchač ivka70 (Dnes 21:24) Nemali ste nic platit, na to mate poistku. Buchacov priklad je uplne odveci.
==========================
Môj príklad je od veci ?
Možno aj hej, nakoľko sa v ňom jedná o solídne sumy a nie nejaké drobné.
Tvoj názor vezmem, ak ho doložíš nejakými informáciami...inak je to o ničom.
Možno zmeníš názor ako Mila...keď si ich zistila.

Ak máš dobrú poistku, tak nemáš problém...a dá sa na nej dokonca aj zarobiť.
buchač Gabinka
- Mali sme haváriu - praskla pancierová hadička k WC nádržke.
- Načo je teda fond opráv, keďže to bola havária a nie mnou zavinená škodová udalosť?
=======================
Havária to aj bola...ale tu ide o iné.
- Pripojené média (voda, plyn) sú tvoje od stúpačiek...takže je za to zodpovedný majiteľ bytu.
- Opravy z fondu sa MOŽU platiť na určité veci...no NEMUSIA.
Keď som bol ZVB, tak som odsúhlasil výmenu radiátorov v pár bytoch, kde došlo k havárii - prasknutiu.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Poistné plnenie za vymenené zariadenie

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.