Doteraz DB u nás poberal muž, na tri deti (do 8 rokov) to bola pekná suma - 420 eur mesačne.
Má ale hrubú mzdu okolo 2900 eur mesačne (každý mesiac to má inak), a teda sa mu momentálne tie podmienky menia a z príspevkov p. Miháľa na fcb som sa dozvedela, že by azda bolo fajn, keby som si DB uplatňovala za rok 2025 ja.
Ja som SZCO, momentalne na RD, obcas nieco privyrobim (200-600 eur mesacne, niekedy aj nic, ked su deti chore, podla toho). od septembra naplno idem naspat na zivnost a budem zarabat okolo 1000 mesacne.
Snažím sa zohnať účtovníka, ale dnes ráno už som skúsila troch a teda každý končí, alebo nenaberá nových alebo iné veci, keď sa pýtam v okolí, kto im robí daňové, buď v práci alebo nejaký ochotný rodinný príslušník... Ak máte tip na človeka, kt robí DP online a vyzná sa, budem rada aj za ten.
Z týchto telefonátov som zistila, že si DB aj naďalej každomesačne môže uplatňovať muž, a ja si potom za rok 2025 požiadam o vyplatenie rozdielu - priznám sa, nerozumiem tomu.
Nerozumiem, ako si môžeme DB uplatniť v podstate obaja, nerozumiem tomu, či sa mužovi každomesačne ten DB bude meniť, ak sa mu bude meniť hrubá mzda a bude sa pohybovať nad a pod tými hodnotami, kedy sa kráti, nerozumiem, či je možné si ten DB douplatňovať spätne, ak ho budeme teraz poberať nižší.
Ďakujem za pomoc.
Naposledy upravil es333 : 27.01.25 at 10:48
Prečo je to tak?
Zákonodarca zrejme pri nastavovaní pravidiel neodhadol možné scenáre, ktoré vedú k uplatňovaniu daňových bonusov pri vysokých príjmoch.
ale smolu budú mať osoby, kt. túto možnosť nemajú
vysku mzdy som doplnila do otazky.
dakujem za odpoved.
služby/tovar poskytuješ zo SK?
ak áno toto nie je príjem zo zahraničia,,,,,,,,
ak by som sa pokusila o velmi hruby odhad, tak
januar-august mozno v priemere zarobim 400 euro mesacne, tam neplatim ani odvody este ako clovek na RD, nasledne september-december uz budem platit odvody a dufam, ze to dam aspon na nejakych 800 mesacne, ale zaciatky byvaju vseljake a deti vela chore...
to je cisty prijem veeelmi odhadovo 6400, minus odvody za 4 mesiace (1376) a z toho pausalne vydavky, tak to sa mozno dostanem na nejakych 2000 eur.
mesacne uplatnovanie manzelom sa vam uz neoplati
ide o to, ze ak ho teraz prestane poberat, mame o 420 eur mesacne menej. je to pre nas... vela penazi. je pekne, ze nieco dostaneme v roku 2026 naspat, ale je to dost daleko. preto rozne spekulujem.
ak dosiahneš vysoký príjem, čo nepredpokladáš vôbec......
tak platí /podľa dr. Mihála), že si ty podáš DP za rok 2025, i keby si mala 100,- € príjem z podnikania a uplatníš si DB na deti ty, za celý rok a manželov príjem sa douplatní , tak získaš max. DB na deti .....ale to znamená, že manžel od 01/2025 neuplatňuje DB na deti.....
prečo to tak (vraj) platí? zákon nikde neohraničil príjem druhej posudzovanej osoby......