Zavrieť

Porady

Zmena priezviska po svadbe v zahranici

Dobry den,

29.4. sa budeme brat v Britanii. Priatel nie je Slovak, ja ano. Planujem si vziat jeho priezvisko.

Viete niekto poradit, ako to chodi na zmenu priezviska na pase? Ak spravne chapem, musim prist s uradne prelozenym sobasnym listom na matriku. Ale kolko to trva, kym sa to vybavi tam na matrike, aby som mohla ist na policiu a podat ziadost o vydanie pasu s novym priezviskom?

Kedze byvam trvalo v zahranici, som viazana na letenky. Dakujem.
5 komentárov     zbaliť
myshenka2342 @buchač, napisala som, kde sa berieme. V Britanii. Tu hned vydaju sobasny list do 1 tyzdna po sobasi.
myshenka2342 Navyse, ja OP nemam, kedze trvaly pobyt na SK som si odhlasila v 2021. Vtedy sa odovzdava obciansky a ostane ti len pas.
misoft Lenže aj v UK sa už vydávajú Identification Card, alebo National Identity Card - takže aj tak budeš mať doklad totožnosti, ak tam budeš trvalo žiť. Alebo sa chceš vrátiť? Ostávaš naďalej občanom SR? Ak áno - tak pre vystavenie pasu potrebuješ slovenský doklad totožnosti - slovenský OP. Ak tam chceš žiť naďalej ako občan SR - britské úrady ti musia vydať (nakoľko si tam len cca 4 roky) tzv. pre-settled status. Preštuduj si aj britské zákony, nielen naše. A pokiaľ nebudeš mať občianstvo SR - tak ani SK pas ti nevydajú.
myshenka2342 @misoft,

V UK som uz od 2013, mam settled status a nieco ako national ID card tu nikto nevydava. Ludia aj kolegovia doteraz so sebou nosia pas, alebo (provisional) driving licence. Mam len slovenske obcianstvo, cize o zmenu mena na pase musim poziadat na SK.

Vsetky potrebne dokumenty, co sa tyka sobasa, uz su odovzdane a vsetko je zariadene, cize tu nemusim ziadat uz o nic.
OneUp .
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Všetky potrebné informácie, vrátane poplatkov, nájdeš na webovej stránke veľvyslanectva SR v Londyne, pokiaľ účelom tvojej cesty na SK je len vybavenie nového pasu, cesta na SK je zbytocna

Zmena priezviska po svadbe v zahranici

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.