Zavrieť

Porady

Cierna stavba na mojom pozemku a jej legalizacia

Dobry den, nedavno som zistila, ze rodicia nedoriesili stavbu na pozemku (nebola skolaudovana a ani postavena tak, jak v minulosti poziadali o stavebne povolenie). V minulosti mi bol darovany pozemok, na ktorom ta stavba je. V sucasnosti sa snazim stavbu zlegalizovat na zaklade §140d odst. 1 stavebneho zakona. Avsak z uradu po mne chcu doklad preukazujuci, ze som vlastnickou stavieb a neviem, co im mam dolozit. Mali by ste pre mna radu?
4 komentárov     zbaliť
misoft V darovacej zmluve je stavba uvedená? Je stavba zaznačená v katastrálnej mape? Budeš asi potrebovať aj LV, geometrický plán z katastrálnej mapy (no nabeháš sa, lebo Kataster je v takom stave, v akom je - teda de facto nefunguje skoro nič). Aj rozostavané budovy sú často v mape zaznačené, pri darovaní sa mala tiež uviesť. Ak nič z toho nemáš - stavba "neexistuje", nemáš čo legalizovať. A v tom! je presne napísané, čo chcú - najmä písm e) ods.1
pavol54 nebola kolaudácia - nemôže byť je zakreslená
misoft Ale môže - ako výstavba. Môj svokor takto mal v katastrálnej mape dom, ktorý nebol skolaudovaný, teda nemohol byť obývaný. Dom bol vedený ako stavba.
OneUp Nie
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

buchač je offline (nepripojený) buchač

Nedávaj otázky, na ktoré nechceš počuť odpoveď... ...viac buchač
    Podotázka: Stavba domu na pozemku a jeho vlastník (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, nedávno som zistila, že rodičia nedoriešili stavbu na pozemku (nebola skolaudovaná ani postavená tak, ako v minulosti požiadali o stavebné povolenie). V minulosti mi bol darovaný pozemok, na ktorom tá stavba je. V súčasnosti sa snažím stavbu zlegalizovať na základe §140d ods. 1 stavebného zákona. Avšak z úradu po mne chcú doklad preukazujúci, že som vlastníčkou stavby, a neviem, čo im mám doložiť. Mali by ste pre mňa radu?

Odpoveď: Stavba domu na pozemku a jeho vlastník
    (odpoveď odoslaná: 10.02.2025)

Dobrý deň, nepoznáme text Vami podpísanej darovacej zmluvy a teda jej obsahové znenie. Len môžeme predpokladať, že v darovacej zmluve je uvedené, že predmetom darovania je aj neskolaudovaná stavba /zrejme nezapísaná v katastri nehnuteľností/, prípdne otázka stavby na pozemku nie je riešená vôbec.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby preštudoval Vami podpísanp darovaciu zmluvu, kde zrejme bude potrebné spísať ďalšiu zmluvu ohľadom stavby stojacej na pozemku, ktorá nie je zapísaná v katastri nehnuteľností. Obsahovou súčasťou zmluvy by bolo aj doriešenie prevodu práv a povinností zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané na rodičov. Predmetnú zmluvu by ste následne predložili stavebnému úradu.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

https://ficek.sk/stavba-domu-na-poze...vlastnik-20769
    3 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    veronikasad Čo v prípade, ak rodičia už nežijú? Zrejme je to tento prípad...
    buchač Mne je jedno, či ide o tento prípad.
    Nech si dotyčná zaplatí advokáta a fertig....

Alebo nech stavbu zbúra a postaví si novú...a túto už so všetkými náležitosťami.

P.S.:
    Ja len nechápem poniektorých, že sa vypytujú po kadejakých internetoch.
    - veď bola na úrade
    - tam jej povedali, že chcú lajstro
    - ona nevie, ale čo má predložiť
    - PREČO sa nespýtala priamo tam ???

...a teraz sa dozvieme, že ona sa pýtala, oni nevedeli, oni neporadili, ...atď.
    karolkko16 Keby poriadne "pohľadala" , možno by našla
    "starú " darivaciu zmluvu (v nevyhnutnom rozsahu) ktorú jej nebohí rodičia "zabudli" priložiť k žiadosti o vklad.
      zbaliť

annova je offline (nepripojený) annova

annova
    Ak rodicia uz neziju a stavba je postavena do 31.12.1989:

- stavba musi byt nepretrzite uzivana na svoj ucel
    - vyhotovit geometricky plan stavby s adresnym bodom
    - ak stavba nema supisne cislo, poziadat o jej pridelenie
    - poziadat spravcu dani(obec/mesto) o doklad o veku stavby a stavebnikovi (asi rodicia, nemas cim dolozit, ze ti to darovali alebo si to stavala ty)
    - podat ziadost o zapis stavby do katastra Zapis do katastra prebehne s udajami o stavebníkovi(asi rodicia). Ak budes uvedena ako stavebník ty, prebehne rovno zapis do katastra. Ak rodicia, podas o dodatocne dedicske konanie. Na zaklade toho budes zapisana ako vlastnik.
    Naposledy upravil annova : 27.02.25 at 12:04

Cierna stavba na mojom pozemku a jej legalizacia

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.