Podotázka: Stavba domu na pozemku a jeho vlastník (Spoluvlastníctvo)
Dobrý deň, nedávno som zistila, že rodičia nedoriešili stavbu na pozemku (nebola skolaudovaná ani postavená tak, ako v minulosti požiadali o stavebné povolenie). V minulosti mi bol darovaný pozemok, na ktorom tá stavba je. V súčasnosti sa snažím stavbu zlegalizovať na základe §140d ods. 1 stavebného zákona. Avšak z úradu po mne chcú doklad preukazujúci, že som vlastníčkou stavby, a neviem, čo im mám doložiť. Mali by ste pre mňa radu?
Odpoveď: Stavba domu na pozemku a jeho vlastník
(odpoveď odoslaná: 10.02.2025)
Dobrý deň, nepoznáme text Vami podpísanej darovacej zmluvy a teda jej obsahové znenie. Len môžeme predpokladať, že v darovacej zmluve je uvedené, že predmetom darovania je aj neskolaudovaná stavba /zrejme nezapísaná v katastri nehnuteľností/, prípdne otázka stavby na pozemku nie je riešená vôbec.
Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby preštudoval Vami podpísanp darovaciu zmluvu, kde zrejme bude potrebné spísať ďalšiu zmluvu ohľadom stavby stojacej na pozemku, ktorá nie je zapísaná v katastri nehnuteľností. Obsahovou súčasťou zmluvy by bolo aj doriešenie prevodu práv a povinností zo stavebného povolenia, ktoré bolo vydané na rodičov. Predmetnú zmluvu by ste následne predložili stavebnému úradu.
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
https://ficek.sk/stavba-domu-na-poze...vlastnik-20769