Zavrieť

Porady

Ochranný príspevok

Dobrý deň, podľa mojich informácii je nárok na ochranný príspevok podmienený tým, že dotyčná osoba poberá už príspevok v hmotnej núdzi. Tak sa to podľa mňa posudzovalo vždy. Pani na ďalšom fóre, ktorá údajne robí na upsvar, na oddeleni pomoci v hmotnej nudzi mi tvrdí, že nárok na ochranný prídpevok môže vzniknúť pri viac ako 30 dňovej PN aj osobe, ktorej nebol priznaný príspevok v hmotnej núdzi. Osoba nepoberá nemocenské. Je evidovaný na úrade práce, a úradu práce bol zaslaný odpis z ePN na začiatku PN. Nepoberá dávku v nezamestnanosti. Ešte doplním, že osoba poberá 45% invalidný dôchodok v sume 264,70 EUR. To je jediný príjem čo má. Moje tvrdenie podporuje aj tento príspevok: https://www.porada.sk/t293656-ochran...nej-nudzi.html
Tak ako to je teda? Vopred ďakujem za odpoveď
Naposledy upravil Martin Zamec : 11.02.25 at 15:25
7 komentárov     zbaliť
veronikasad Osoba s viac ako 30-dnovou PN je nemocensky poistená a povera nemocenské?
Martin Zamec Nepoberá nemocenské
veronikasad Je evidovaný na UP a má teda vystavenú PN na tlačive UP?
Martin Zamec Je eviidovaný na úrade práce, a úradu práce bol zaslaný odpis z ePN na začiatku PN
veronikasad Poberá dávku v nezamestnanosti?
Martin Zamec Nepoberá dávku v nezamestnanosti
Martin Zamec Ešte doplním, že osoba poberá 45% invalidný dôchodok v sume 264,70 EUR, To je jediný príjem čo má.
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

veronikasad je offline (nepripojený) veronikasad

veronikasad
    Poberateľ invalidného dôchodku je poistencom štátu pre účely zdravotného poistenia, nemusí byť z tohto titulu evidovaný na úrade práce.
    Doporučujem informovať sa na dávku v hmotnej núdzi na príslušnom oddelení UPSVaR.
    Ochranný príspevok patrí medzi dávky v hmotnej núdzi, jeho nárok počas PN posudzuje posudkový lekár Úradu práce
    4 komentáre - rozbaľ     zbaliť
    Martin Zamec tomu rozumiem, len som nedostal jednoznačnú odpoveď z úradov práce. Miiestny úrad práce, a Bratislavský poslali rôzne odpovede na môj dotaz, či je ochranný príspevok podmioenený poberaním základnej dávky v hmotnej núdzi, tak som poslal dotaz na MPSVR SR na okv@employment.gov.sk, kde som preposlal odpovede z oboch úradov práce, ktoré sa zásadne rôznia.
    veronikasad Však nech ide osobne na oddelenie dávok v hmotnej núdzi a požiada o ochranný príspevok, UP musí vydať rozhodnutie. Tlačivo nájdeš na stránke UP.
    Prečo doteraz o dávku v hmotnej núdzi neziadal? Žije sám, alebo ide o spolocne posudzované osoby?
    Martin Zamec žiadal o dávku v hmotnej núdzi ečte pred PN. Ale nepriznali. Nie sú žiadne spoločne podudzované osoby, tak to je pomerne jednoduchý výpočet: Ako jediný súčasný príjem sa pre posudzovanie nároku na dávky v hmotnej núdzi odpočíta od invalidného dôchodku 25%, takže zostáva:
    198,525 EUR, Dávka v hmotnej núdzi: 86,50 eura
    Príspevok na bývanie: 97,00 eur, spolu:183.50. Toto bol výpočet pred PN. Suma dôchodku po odpočítaní 25% prevyšovala sumu nárokov hmotnej núdze, takže nemohla byť priznaná dávka. Ale po 30 dňovej PN by bol výpočet takíto: Dávka v hmotnej núdzi: 86,50 eura
    Príspevok na bývanie: 97,00 eur
    Ochranný príspevok: 88,40 eura, takže spolu: 271,9 eura
    A keď od tejto sumy odpočítam sumu invalidného dôchodku zníženú o 25%, tak mi vyjde: 73,375, teda zaokrúhlene 73,4 eura. Takže to je suma, ktorú by mal dostať po 30 dňoch na PN? A otázky v podstate smerovali len k tomu, či to nie je zbytočné, a či si má teda podať po 30 dňoch PN žiadosť o dávky v hmotnej núdzi, aby mu teda vyplácali tích 73,4 eura počas PN, alebo pokiaľ nevyšla, a nebola priznaná základná dávka v hmotnej núdzi pred PN tak aitomaticky stráca nárok bez ohľadu na dĺžku PN?
    Martin Zamec takže konečne som sa dozvedel ako to v skutočnosti je.
    No dostal som konečne odpovede, posielali sme s priateľkou pred mesiacom, u jednej inštitúcie takmer pred dvomi mesiacmi zasa nezávisle rôznym inštitúciám otázky, takže včera mi prišla odpoveď z upsvr Bratislava v ktorej sa píše, že pokiaľ nebola priznaná základná dávka v hmotnej núdzi, tak po 30 dňoch PN ani nepodávajte žiadosť o pomoc v hmotnej núdzi, lebo to zamietnu, keďže podľa nich, citujem: Ochranný príspevok je súčasťou systému pomoci v hmotnej núdzi a jeho poskytnutie je podmienené priznaním základnej dávky v hmotnej núdzi. To znamená, že ak nevznikne nárok na základnú dávku v hmotnej núdzi, nie je nárok ani na ochranný príspevok. Preto, ak základná dávka nebola priznaná, podávanie žiadosti po 30 dňoch PN by bolo neúčinné. Koniec citátu. Takto mi to presne povedali aj tu v meste, že je zbytočné podávať po 30 dňoch PN žiadosť o sociálne dávky, keď nebola priznaná základná dávka v hmotnej núdzi pred nástupom na PN. Ale dnes mi prišla do elektronickej schránky aj odpoveď z MPSVR SR, ktorá im bola preposlaná z ústredia sociálnej poisťovne, kde mi poslali odpoveď v tom zmysle, že pracovníčka na úrade tu v meste sa mýli, a nepostupovala správne, keď mi povedala, že žiadosť je zbytočné podávaľ, lebo nárok nevznikne. No, a oni to tam hneď aj prepočítali, a uviedli, že nárok vďaka PN po 30 dňoch vzniká, a napísali aj sumu, ktorá sa zhodovala s mojim výpočtom. To oni majú ako nariadené, že majú povedať, že ani si nepodávajte žiadosť, lebo nárok vám aj tak nevznikne, alebo ako tomu mám rozumieť? Veď takýmto spôsobom už koľkých ľudí vôbec odradili od toho, aby si vôbec podávali žiadosť.Na úradoch práce sa v zákonoch niektoré pracovníčky preukázateľne nevyznajú. Takže priateľka si mohla podať hneď žiadosť, ale pracovníčka úradu práce ju od toho odradila.
      zbaliť
    ivka70 11.02.25 09:35 odstránil(a) z Porady

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.