Dobrý deň,
obraciam sa na vás s právnou otázkou týkajúcou sa nájmu pozemku pod mojou garážou.
V roku 2024 som od Pozemkového spoločenstva vlastníkov lesov a pasienkov (PSVL) dostal návrh nájomnej zmluvy na tento pozemok. V zmluve je uvedená podmienka, podľa ktorej som povinný spätne uhradiť nájomné za rok 2023 vo výške cca 90 EUR. S touto podmienkou som nesúhlasil a požiadal som o jej odstránenie, keďže v roku 2023 medzi mnou a PSVL neexistovala platná nájomná zmluva.
PSVL mi odpovedalo, že v roku 2023 sa uskutočnilo stretnutie medzi starostom obce, vlastníkmi garáží a PSVL, na ktorom sa dohodlo, že ak sa nájde kompromis vo výške nájomného, nájomcovia uhradia aj nájom za rok 2023. Na tomto stretnutí som sa nezúčastnil a k takejto dohode som sa nezaviazal. Napriek tomu mi PSVL tvrdí, že dohoda je platná a vykonateľná, a preto odmietajú uzavrieť novú zmluvu bez tejto podmienky.
Moje otázky:
Má PSVL právo odo mňa vyžadovať spätnú úhradu nájomného za obdobie, keď neexistovala platná zmluva?
Môžu odmietnuť poslať mi na podpis novú, upravenú zmluvu len preto, že nesúhlasím s touto podmienkou?
Garáž užívam od roku 1989, no až v roku 2023 sa PSVL rozhodlo začať vyberať ročné nájomné.
Vopred ďakujem