Zavrieť

Porady

Spätná úhrada nájomného za pozemok pod garážou bez platnej zmluvy?

Dobrý deň,

obraciam sa na vás s právnou otázkou týkajúcou sa nájmu pozemku pod mojou garážou.

V roku 2024 som od Pozemkového spoločenstva vlastníkov lesov a pasienkov (PSVL) dostal návrh nájomnej zmluvy na tento pozemok. V zmluve je uvedená podmienka, podľa ktorej som povinný spätne uhradiť nájomné za rok 2023 vo výške cca 90 EUR. S touto podmienkou som nesúhlasil a požiadal som o jej odstránenie, keďže v roku 2023 medzi mnou a PSVL neexistovala platná nájomná zmluva.

PSVL mi odpovedalo, že v roku 2023 sa uskutočnilo stretnutie medzi starostom obce, vlastníkmi garáží a PSVL, na ktorom sa dohodlo, že ak sa nájde kompromis vo výške nájomného, nájomcovia uhradia aj nájom za rok 2023. Na tomto stretnutí som sa nezúčastnil a k takejto dohode som sa nezaviazal. Napriek tomu mi PSVL tvrdí, že dohoda je platná a vykonateľná, a preto odmietajú uzavrieť novú zmluvu bez tejto podmienky.

Moje otázky:

Má PSVL právo odo mňa vyžadovať spätnú úhradu nájomného za obdobie, keď neexistovala platná zmluva?

Môžu odmietnuť poslať mi na podpis novú, upravenú zmluvu len preto, že nesúhlasím s touto podmienkou?

Garáž užívam od roku 1989, no až v roku 2023 sa PSVL rozhodlo začať vyberať ročné nájomné.

Vopred ďakujem
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Chobot je offline (nepripojený) Chobot

Chobot
    Áno, môžu pýtať nájomné, a to spätne až 3 roky. Buď rád, že pýtajú len od roku 2023. A nič na tom nemení skutočnosť, že si nebol na akejsi schôdzi. Právo vymáhať nájomné spätne vyplýva z ustanovení Občianskeho zákonníka, nie na záveroch nejakej schôdze.

Tu si môžeš prečítať viac:

https://zivot.pluska.sk/dobre-rady/p...najomne-spatne
    CactusJack OK, ďakujem za radu a info.

Spätná úhrada nájomného za pozemok pod garážou bez platnej zmluvy?

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.