Ak zabránite krádeži, činíte dobrý skutok, lebo zabraňujete v páchaní hriechu zlodejovi. A predchádzať hriechu je to, čo by mal aktívne každý kresťan konať. Teda aspoň tak nejak som to pochopil z jednej kázne počas omše (pevne verím, že som to pochopil správne).
A preto (všetko v rámci medzí zákona a legálne) som sa rozhodol, že obmedzím povinné príspevky do bezodného štátneho rozpočtu Slovenskej republiky takto:
- Potraviny budem kupovať v Rakúsku (ono je rozdiel, keď z nákupu 150 € je podstatná väčšina potravín s 10 % - nou sadzbou DPH v Rakúsku ako nepodstatná časť potravín s 5 % - nou sadzbou DPH na Slovensku), úspora cca 13 - 15 € na jeden nákup (o výške cien ako takých by sme mohli polemizovať ešte dlho...).
- Alkohol dopijem zo zásob, víno začnem kupovať tiež v Rakúsku (tento štát si nezaslúži spotrebnú daň a ani DPH).
- Sladené nápoje nemá zmysel na Slovensku kupovať (odmietam prispievať na daň zo sladených nápojov).
- Odmenu konateľa si znížim na nutné minimum, lebo na dôchodok od tohto štátu sa spoliehať nebudem. Štát príde ročne o cca 2 582,35 €.
- Odmenu konateľa, ako aj iné platby (cestovné náhrady, podiely na zisku) si budem vyplácať cez platobnú kartu z firemného účtu na Revolut účet. Pred krádežou zo štátneho rozpočtu uchránim cca 60 € ročne. Pevne verím, že ani manželka nebude mať problém, ak jej mzda bude pripísaná na Revolut účet. Ochránil som ďalších niekoľko desiatok eur.
- Štátne dlhopisy s 3 % - ným úrokom odignorujem tak arogantne, ako doteraz nikdy nič. Nech si ich kúpia politici, štátni úradníci zaviazaní tomuto "režimu" a všetci ostatní ospevovači tejto vládnej garnitúry.
- Reštrukturalizujem procesy a činnosti v spoločnosti tak, aby som LEGÁLNE platil nižšiu daň z príjmov. Predbežne to vychádza na pár tisíc eur do roka.
Mohol by som pokračovať ďalej, ale už aj tak je tento status pridlhý na prečítanie až do konca.
Milý štát, ak ma budeš hnevať aj ďalej tak, ako sa Ti to darí doteraz, predám, čo mám a odídem... a bude to omnoho skôr, ako mi nebudeš mať z čoho platiť dôchodok.
Gól do vlastnej bránky si si dal tým, že trestnosť (daňových únikov) si posunul nad 20 000 €. Neplánujem konať tak, aby som sa dopúšťal trestného činu, ale za iných hovoriť nemôžem a ver, že takých sa nájde, čo pôjdu na hranu predpokladajúc, že nemáš kapacity skontrolovať všetkých a všetko.
Možno by bolo vhodné nerozdávať, nekradnúť a neplytvať a najmä NESRAŤ tých, čo do tohto rozpočtu prispievajú nemálo (a nedostávajú takmer nič), lebo raz nebude mať kto financovať tie Vaše rabovačky...autor príspevku je Ing. Mgr. Martin Tužinský PhD. daňový poradca