Pozri, z niečoho musí účtovník žiť. Musí platiť odvody, prípadne mzdy, aktualizácie sw, hw. musí mať nejaké priestory. Musí sa vzdelávať. A je úplne jedno, aké položky si naúčtuje - ide o celkovú sumu. Dnes som napríklad videla cenník účtovníckej firmy, ktorá neúčtuje za položky. Ale zato účtuje napríklad za neskoro dodané podklady, za skladovanie šanónov, ktoré si na výzvu neodnesieš, za každé jedno priznanie zvlášť, za každý cesťák, zamestnanca.... za kopec iných vecí. Vo výsledku bude mať rovnakú sumu, ako firma, ktorá účtuje položky. A pozor, pri snahe nakupovať v hotovosti asi moc neušetríš pri položkách. Lebo platby v hotovosti sú obmedzené tuším na 400€. Naviac, ak platíš pomocou platobnej karty, tak sa účtuje cez ostatné záväzky, a potom úhrada záväzku oproti banke, čiže ďalšia kniha a to isté. Jediné, čo pri platbách kartou môžeš ušetriť je transakčná daň.
Nemusíš účtovníctvo nechať spracovávať firmu - zamestnaj si niekoho aj na skrátený úväzok. V mzde budeľ mať všetko. Teda nie úplne, sám budeš platiť sw, hw, priestory, dovolenku, stravné lístky, rekreácie.....
Ja osobne mám napríklad nastavenú cenu paušálne. Nepočítam položky. Ale to je preto, lebo mi to 30 rokov vyhovuje takto. Sem tam počet položiek skontrolujem a ked treba, dvíham ceny. Ale tie dvíham aj skrz zvyšovanie minimálnej mzdy, nutnosti platenia drahších licencii......
Čiže cena je jedine dohoda medzi dvoma stranami. Treba hľadať firmu, ktorá ti dá sumu paušálne. Keď dobre pohľadáš, určite nájdeš