Zavrieť

Porady

RZD douplatnenie DB na deti

Dobrý deň, prosím viete poradiť? Zamestnanec poberal DB na 2 deti do 18rokov za 7 mesiacov v roku, no nie v plnej výške. Za zvyšných 5 mesiacov si uplatňovala DB manželka, nakoľko on bol na materskej. DB mu bol vyplatený vo výške 1653€, ČZD dane je 8070,53€. 27% z toho je 2179,04€.
Môžem mu v RZD douplatniť DB za 7 mesiacov do plnej výšky 1960€?
Alebo musím nárok ohraničený ČZD 2179,04€ krátiť na 7 mesiacov, teda 1271,11€ - a teda mu bol vyplatený vyšší ako mal byť? (viem že vrátiť nemusí).
Negoce jedno riešenie podať DP a douplatniť si DB z príjmu druhej oprávnenej osoby......
Váš druhý výpočet je správny , pokiaľ mal viac vyplatených preplatok nevracia.....

prvý výpočet by bol správny keby poberal manžel DB na deti počas celého roka.......
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!
    Usporiadať podľa času

Negoce je offline (nepripojený) Negoce

Negoce
    Môj prípad: (je verifikovaný RNDr. Motyčkovou a aj Ing.Matlovičová sa vyjadrila o správnosti výpočtu)

Manželia majú 5 detí vo veku od 3 do 15 rokov.
    Manžel bol zamestnaný do 15.01.2024, od 16.01.2024 bol počas celého roka práceneschopný. Uplatňoval si daňový bonus (DB) na deti a jeho čiastkový základ dane (ČZD) za rok 2024 zo zamestnania bol 438,68 €. V januári mu bol vyplatený DB vo výške 210,57 €.
    Manželka nastúpila do zamestnania v marci 2024 a odvtedy si začala uplatňovať DB na deti. Jej ČZD zo zamestnania za rok 2024 je vo výške 9 929,61 € a zamestnávateľ jej za obdobie marec – december 2024 vyplatil DB vo výške 4 766,20 €.
    Obom som vypracovala daňové priznanie typ A, pričom si uplatňujú nezdaniteľnú časť základu dane na manželského partnera podľa § 33 ods. 8 ZDP.

Manželovo DP (typ A):
    Celkový ČZD oboch manželov: 10 368,29 €
    Nárok na DB na deti za mesiace 01 a 02 / 2024: 829,46 €
    Po odpočítaní už vyplatených 210,57 € vzniká doplatok DB vo výške 618,89 €.
    Manželkino DP (typ A):
    Po prepočte na základe ČZD oboch manželov jej vychádza nárok na DB vo výške 4 147,30 €, avšak zamestnávateľ jej už vyplatil 4 766,20 €. Rozdiel 618,89 € jej ostáva, keďže správne vyplatený DB sa nevracia.

Postupovala som správne? ("preplatený" DB u manželky znovu dopláca štát u manžela)
    pozn.: bola ešte jedna možnosť, ale táto je najvýhodnejšia
    misa Ďakujem za tento príklad, takže môžu obidvaja využiť príjem druhej oprávnenej osoby. Ja som myslela že vždy môže len jeden.
    Negoce samozrejme, aj navzájom, poprípade iba jeden.....

RZD douplatnenie DB na deti

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.