Zavrieť

Porady

Douplatnenie DB na deti v RZD 2024

Ahojte,

môžete mi, prosím, poradiť v spracovaní RZD za rok 2024 čo sa týka douplatňovania DB na deti?
Mám viacero prípadov kedy si nie som istá, či postupujem správne alebo nie aj keď by som zamestnancom veľmi chcela pomôcť tak to nechcem robiť na úkor toho, že ma FS vyzve, aby som RZD opravila ...

1. zamestnanec do 31.7.2024 HPP kde poberal DB na mesačnej báze, potom už len na úrade práce do konca roku 2024, ČZD 20.498,43 €, 1 dieťa - môžem DB douplatňovať na zvyšné mesiace podľa ČZD a výšky %?

2. DB uplatňované počas roku na 3 deti, vek 18, 16 a 16 rokov. Pri najstaršom sa DB uplaňoval iba do 08/2024, potom už nie. ČZD za rok je 9.961,73 € a teraz neviem, či jej mám douplaňovať podľa výšky % (34%)alebo to nechať tak nakoľko vyplatený DB počas roku bol v sume 3.156,25 €.

Mám z toho guláš a nikde ani v materiáloch a ani na internete sa neviem jasne dočítať tak aby som to pochopila, že aký postup zvoliť pri ročnom zúčtovaní DB.

Ak by si niekto z Vás našiel čas sa mi na to pozrieť, budem veľmi vďačná!
5 komentárov     zbaliť
Negoce 1/ samozrejme, ak boli splnené podmienky nezaopatrenosti dieťaťa tak douplatniť DB na deti je možné, nie je podmienka zárobku v mesiaci......prepočíta sa za kal. rok
2/ uplatnenie nároku na 3 deti počas 8 mesiacov (34%) a 4 mesiace a dve deti (27%)...
ak má 21 deti do 18. roku veku a jedno dieťa nad 18. rokom veku nárok na DB je vo výške 3154,56, ale pokiaľ boli mesačne správne vypočítané nechávate vyplatený DB na deti, bez roho aby ste zrazili preplatok 1,69|
Mirka1986 Ďakujem krásne!
Mirka1986 môžem sa ešte spýtať, ak je zamestnankyňa v hpp od 04/2024 a dovtedy bola na RD, DB si neuplatňovala, môžem jej ho v RZD uplatniť za celý rok? ČZD má 9.234,36 €. Lebo sa mi niečo marí, že nie, ale nie som si istá. Ďakujem za názor!
Negoce jasne, môže žiadať DB na deti aj za obdobie keď nebola zamestnancom-, nie je podmienka mať zamestnanie, resp. zdaniteľný príjem každý mesiac, stačí ročne....
Mirka1986 ešte raz veľká vďaka! Prajem pekný deň ešte :-)
Pravidlá a tipy
  • Každý móže napísať len 1 odpoveď. Neskor mozete svoju odpoveď vylepšiť.
  • Odpoveď má priniesť riešenie na otázku, vyvarujte sa hodnotenia otázky.
  • Odpoveď má byť viac o faktoch ako o názoroch.
Dalšie pravidla a tipy
    Ak potrebujete v otázke niečo upresniť, najskôr sa spýtajte na podrobnosti.
    Koncept slúži na uloženie rozpracovanej odpovede, koncept sa zobrazuje len Vám, až kým ho nezverejníte.
    Ak máte podobnú otázku, založte Novú otázku alebo Súvisiacu otázku.
    ❤ Buďte priateľskí ❤
    Sme súčasťou jednej komunity, ktorá si chce vzájomne pomáhať, rozdieľnosť je vítaná ak neubližuje!

Douplatnenie DB na deti v RZD 2024

Porady, ktoré by vás mohli zaujímať

Prihláste sa a sledujte len tie Porady, ktoré Vás zaujímajú.